Senaste artiklar
Borgå stads datasystem fungerar igen
Borgå stads datasystem fungerar igen helt normalt, meddelar staden på onsdagseftermiddagen. Ingen märkbar långsamhet i systemen förekommer längre.
Systemstörningen berodde på ett tekniskt fel i serversystemet. Som en följd av felet överbelastades en av servrarna och gjorde systemen långsamma, och förhindrade till sist användarna från att komma in i systemen.
”Det är beklagligt att felet orsakade problem för både personalen och invånarna. Vi går noga igenom situationen och målet är att förebygga att dylikt händer igen”, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula i stadens pressmeddelande.
Störningen i datasystemen noterades på måndagsmorgonen. Det ledde bland annat till att kundsystemen vid Näse hälsovårdscentral inte fungerade under måndagen.
"Vi behöver ett radikalt nytänk kring persondata, för att undvika digitalt slaveri" – My data-rörelsen ökar i popularitet
My data-rörelsen vill ge mer makt åt enskilda användare.
På önskelistan: Respekt, omtanke och uppskattning samt ny regering
Vad vill du att ska hända i samhället i år?
Kommunerna utreder gemensamt datasamarbete i Västnyland
De västnyländska kommunerna har i ett par års tid försökt ingå ett samarbete kring it-tjänster, men man har inte kommit till skott. Nu görs ett nytt försök.
Webbtroll kan vara Wikipedias framtid
Ett öppet uppslagsverk som skrivs och redigeras av publiken. Det här är grundidén för Wikipedia. Myteriet träffade specialrådgivaren Sue Gardner som berättar vem som egentligen redigerar artiklarna och vem som borde höras mera.
Vad sa läkaren? - kolla i Kanta
Nu kan alla klienter vid hälsovårdscentralerna i Raseborg gå in på datorn och läsa vad läkaren sa, skrev ut för mediciner eller vad laboratorieproverna visade. Raseborg är först ut i Västnyland med att ta i bruk det nya landsomfattande patientdataarkivet som kallas Kanta. Se video om hur du läser dina uppgifter i Kanta.
Datorn till nöje, inte till nytta för ungdomar
En färsk undersökning visar att var tredje ung person i Finland inte kan använda datorn som ett arbetsredskap. Resultatet överraskar inte Monica Johansson, rektor vid Borgå gymnasium.
Var tredje ung person kan inte använda dator
Över en tredjedel av de unga kan inte använda dator eller vardagliga nättjänster. Universiteten tvingas ordna grundkurser i datoranvändning på grund av bristande kunskaper. Enligt Utvecklingscentralen för Informationssamhälle, TIEKE, är pratet om "digitalt infödda" en myt.
Polisen säger upp avtal med Tieto
Polisen säger upp sitt avtal med Tieto som skulle leverera polisens nya it-system.
Molnet ger nya möjligheter
I takt med att användningen av molntjänster ökar så växer också behovet av pålitligare, effektivare och större datacenter. Finland har på grund av sitt svala klimat, stabila politiska situation och billig el blivit ett av världens mest gynnsamma länder för anläggningarna.
Sjukvårdsdistriktet drabbades av datafel
Ett tekniskt fel har drabbat sjukvårdsdistriktets datasystem i dag, tisdag. Enligt sjukvårdsdistriktet har felet också medfört en del problem för kunderna.
Dataraderaren Blancco såldes för 60 miljoner
Det finska företaget Blancco, som specialierat sig på dataradering, har sålts för 60 miljoner euro. Företaget ingår nu i den brittiska IT-koncernen Regenersis PLC.
Bakom kulisserna på Google
Hur ser Google själva på all information de har om oss? Så här gick det till när Spotlight sökte svar av Google.
Der Spiegel: NSA spionerade på FN
USA:s nationella säkerhetstjänst NSA har vid flere tillfällen spionerat på FN-högkvarteret i New York, skriver den tyska tidskriften Der Spiegel. Bland annat ska flera hundra FN-konferenser ha avkodats under några veckors tid sommaren 2012.
Obama lovar insyn i övervakning
USA:s president Barack Obama försökte på fredagen lugna amerikanerna gällande myndigheternas övervakning av medborgarnas datatrafik. Presidenten lovade mera insyn i och kontroll av myndigheternas insamling av data. Lagstiftningen ska också förnyas.
USA skickade tusentals förfrågningar till Facebook och Microsoft
Flera internetbolag kommer att gå ut med uppgifter om hur ofta amerikanska myndigheter har bett om information. Det sociala nätverket Facebook uppger att de under den senare hälften av 2012 fick mellan upp till 10 000 förfrågningar som gällde omkring 19 000 användarkonton.
Tyska SAP rekryterar autistiska personer
Det tyska IT-företaget SAP har börjat rekrytera hundratals autistiska personer. Det rapporterar BBC.