Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Borgå stads datasystem fungerar igen

Borgå stads datasystem fungerar igen helt normalt, meddelar staden på onsdagseftermiddagen. Ingen märkbar långsamhet i systemen förekommer längre.

Systemstörningen berodde på ett tekniskt fel i serversystemet. Som en följd av felet överbelastades en av servrarna och gjorde systemen långsamma, och förhindrade till sist användarna från att komma in i systemen.

”Det är beklagligt att felet orsakade problem för både personalen och invånarna. Vi går noga igenom situationen och målet är att förebygga att dylikt händer igen”, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula i stadens pressmeddelande.

Störningen i datasystemen noterades på måndagsmorgonen. Det ledde bland annat till att kundsystemen vid Näse hälsovårdscentral inte fungerade under måndagen.

Finlands karta och ett frågetecken i röd ylletråd.

På önskelistan: Respekt, omtanke och uppskattning samt ny regering

Vad vill du att ska hända i samhället i år?

Ledningar som går in i en dator

Kommunerna utreder gemensamt datasamarbete i Västnyland

De västnyländska kommunerna har i ett par års tid försökt ingå ett samarbete kring it-tjänster, men man har inte kommit till skott. Nu görs ett nytt försök.

Bild på Sue Garder från Slush 2014.

Webbtroll kan vara Wikipedias framtid

Ett öppet uppslagsverk som skrivs och redigeras av publiken. Det här är grundidén för Wikipedia. Myteriet träffade specialrådgivaren Sue Gardner som berättar vem som egentligen redigerar artiklarna och vem som borde höras mera.

En affisch som visar information om patientdataarkivet Kanta.

Vad sa läkaren? - kolla i Kanta

Nu kan alla klienter vid hälsovårdscentralerna i Raseborg gå in på datorn och läsa vad läkaren sa, skrev ut för mediciner eller vad laboratorieproverna visade. Raseborg är först ut i Västnyland med att ta i bruk det nya landsomfattande patientdataarkivet som kallas Kanta. Se video om hur du läser dina uppgifter i Kanta.

Två elever vid Borgå gymnasium spelar på dator.

Datorn till nöje, inte till nytta för ungdomar

En färsk undersökning visar att var tredje ung person i Finland inte kan använda datorn som ett arbetsredskap. Resultatet överraskar inte Monica Johansson, rektor vid Borgå gymnasium.

Ung flicka använder laptop.

Var tredje ung person kan inte använda dator

Över en tredjedel av de unga kan inte använda dator eller vardagliga nättjänster. Universiteten tvingas ordna grundkurser i datoranvändning på grund av bristande kunskaper. Enligt Utvecklingscentralen för Informationssamhälle, TIEKE, är pratet om "digitalt infödda" en myt.

Polisen säger upp avtal med Tieto

Polisen säger upp sitt avtal med Tieto som skulle leverera polisens nya it-system.

Ett av Microsofts datacenter som drar söktjänsten Bing. Centret på bilden ligger i en container och har en kapacitet på 5 petabyte eller ungefär 5 miljoner gigabyte.

Molnet ger nya möjligheter

I takt med att användningen av molntjänster ökar så växer också behovet av pålitligare, effektivare och större datacenter. Finland har på grund av sitt svala klimat, stabila politiska situation och billig el blivit ett av världens mest gynnsamma länder för anläggningarna.

Keyboard.

Sjukvårdsdistriktet drabbades av datafel

Ett tekniskt fel har drabbat sjukvårdsdistriktets datasystem i dag, tisdag. Enligt sjukvårdsdistriktet har felet också medfört en del problem för kunderna.

Hårdskivan används som lagringsenhet

Dataraderaren Blancco såldes för 60 miljoner

Det finska företaget Blancco, som specialierat sig på dataradering, har sålts för 60 miljoner euro. Företaget ingår nu i den brittiska IT-koncernen Regenersis PLC.

Bakom kulisserna på Google

Hur ser Google själva på all information de har om oss? Så här gick det till när Spotlight sökte svar av Google.

FN-högkvarteret i New York.

Der Spiegel: NSA spionerade på FN

USA:s nationella säkerhetstjänst NSA har vid flere tillfällen spionerat på FN-högkvarteret i New York, skriver den tyska tidskriften Der Spiegel. Bland annat ska flera hundra FN-konferenser ha avkodats under några veckors tid sommaren 2012.

Bilden av en öppen och liberal Obama bleknar

Obama lovar insyn i övervakning

USA:s president Barack Obama försökte på fredagen lugna amerikanerna gällande myndigheternas övervakning av medborgarnas datatrafik. Presidenten lovade mera insyn i och kontroll av myndigheternas insamling av data. Lagstiftningen ska också förnyas.

nätkabel

USA skickade tusentals förfrågningar till Facebook och Microsoft

Flera internetbolag kommer att gå ut med uppgifter om hur ofta amerikanska myndigheter har bett om information. Det sociala nätverket Facebook uppger att de under den senare hälften av 2012 fick mellan upp till 10 000 förfrågningar som gällde omkring 19 000 användarkonton.

SAP-anställda i Indien.

Tyska SAP rekryterar autistiska personer

Det tyska IT-företaget SAP har börjat rekrytera hundratals autistiska personer. Det rapporterar BBC.