Senaste artiklar
Vi bökar i berggrunden - städerna sjunker
Flera av världens stora städer sjunker långsamt ner i jorden eller glider ut i havet. Och ofta är det människans utvinning av vatten, olja eller gas som underminerar marken under metropolerna. Problemet märks också i Europa.
Nickby skall bli renare
Nickby i Sibbo skall få nya skräpkorgar. Det slog fullmäktige fast på sitt möte på måndagen.
Rutiåns skum är inte avloppsvatten
Miljöcentralen har uteslutit att skummet som upptäcktes i Rutiån den första maj skulle vara avloppsvatten.
Miljödag för mindre koldioxid
År 2030 år ska de västnyländska kommunerna knappt släppa ut koldioxid, men enligt Bromarv Marthorna lönar det sig inte att bygga ekologiskt i Finland.
Så gör du vardagen klimatsmart
Har du någonsin funderat på hur du kan bibehålla dina vardagliga rutiner men på samma gång skona miljön? Jonas Biström, nybliven ordförande för den finlandssvenska miljöorganisationen Natur och Miljö ger dig några tips.
Unik forskningsstation på Utö
Många frågetecken kring Östersjöns tillstånd ska få svar tack vare en ny unik forskningsstation på Utö.
Jonas Biström leder Natur och Miljö
Natur och Miljö har valt en ny ordförande, 29-åriga Jonas Biström.
Världen i byn ska rädda miljön
Temat för årets Världen i byn - festival är lösningar till klimatförändringen. På programmet står omkring hundra intervjuer, paneldiskussioner och uppvisningar kring aktuella ämnen.
Hemlig rapport: En sjättedel av Kinas areal förorenad
Omkring en sjättedel av Kinas jordmån - eller ett område tre gånger så stort som Finland - är svårt förorenad. Det framgår av en hittills hemligstämplad utredning, som kinesiska miljöministeriet berättade om idag.
Karleby säger nej till avfall intill havet
Karleby stad lämnar in besvär över Ekokems planer på en anläggning för industriavfall intill havet i Karleby. Stadsstyrelsen beslöt enhälligt att överklaga beslutet. Motiveringen är bland annat att platsen är fel för en avstjälpningsplats.
Finländarna köper allt energisnålare bilar
Tack vare bilarnas låga bensinförbrukning har utsläppen av koldioxid minskat snabbt. Finland ser nu ut att nästa år nå EU:s utsläppsmål för nya bilar, uppger Trafiksäkerhetsverket Trafi.
Cancerkris hotar Kina, Indien och Ryssland
En cancerkris kan drabba Kina, Indien och Ryssland, och länderna bör reagera snabbt för att motarbeta utvecklingen, varnar en grupp experter i publikationen The Lancet Oncology.
Är torv en miljöbov?
Utsläpp är felkalkylerade till torvproducenternas fördel, de här hävdar Naturskyddsförbundet.
Tipsa oss: Var finns olagliga soptippar i huvudstadsregionen?
Dumpar någon sina trasiga möbler eller gamla kylskåp i din skog? Hjälp oss att kartlägga var de olagliga soptipparna finns i huvudstadsregionen.
Muddringsförbud förargar
Gerby Vattendelägarlag i Vasa förbjuder muddring och grävning från islossningen fram till den sista augusti. Man tar livet av vår bransch, säger Timo Lintala på Vaasan Merityö.
Oljesaneringen fortsätter idag
Idag inleds saneringen av marken vid den oljecistern i Sibbo som började läcka på tisdag.
Mörkare än vanligt ikväll
På lördag kväll släcks lamporna på olika håll i världen som en del av Världsnaturfonden WWF:s årliga Earth Hour-kampanj. Kampanjen uppmärksammas också i Vasa och i Karleby, där delar av städerna mörkläggs.
Staten kan ta över Talvivaaras vattenbehandling
Gruvbolaget Talvivaara har drygt två veckor tid på sig att få sin vattenbehandling i skick. Om så inte sker tar staten över.
Hangö behöver mer personal inom miljövården
Hangö stad borde anställa en miljöinspektör på deltid. Det föreslår miljönämnden för stadsstyrelsen.
Inhemsk regnbåge får grönt ljus
Miljöorganisationen WWF Finland har för första gången placerat inhemsk regnbåge på den gröna listan i sin fiskhandbok.
Kampanjen ekofasta inleds
I dag inleds den så kallade ekofastan, en kampanj för att uppmärksamma oss alla på vårt ekologiska fotavtryck - och för att försöka göra det mindre.
Jordbruket ska bli grönare
Jordbruken i södra Finland ska bli miljövänligare. Det är en av förändringarna när jordbruksstöden delas ut i framtiden.
Södra viken: Muddring aktuellt igen
Södra viken i Ekenäs fortsätter att växa igen och det är svårt för båtar att komma in till småbåtshamnen. Staden Raseborg hoppas nu på privata pengar för att äntligen komma till skott med muddringen.
Esboskola stängs - inspektion avslöjade brister
Rödskogs skola i Esbo måste nu stängas efter att en inspektion visade på fuktskador, mikrobskador i konstruktionerna och luftläckage i olika delar av byggnaden. Skolan kommer åtminstone att vara stängd till och med vårterminens slut.
Flera servicestationer står på grundvattenområde
Servicestationen ABC i Näse i Borgå kan bli utan miljötillstånd eftersom den står på ett grundvattenområde. Stationen är en av många i samma situation i Östnyland.
Miljöhälsan säger nej till Raseborgs sparbegäran
Sydspetsens miljöhälsonämnd stryker inte 80 000 euro som samhällstekniska nämnden i Raseborg kräver att nämnden borde göra. Raseborgsnämnden vill att miljöhälsan skulle spara 80 000 euro från Raseborgs andel av kostnaderna.
Biosfärområdet 20 år
Vår skärgård är inte tänkt att vara ett orört naturreservat utan Biosfärområdet försöker få människan och naturen att leva hand i hand så att man verkligen ska kunna tala om en levande skärgård.
Nordkalk fortsätter leta kalk på Gotland
Pargasföretaget Nordkalk fortsätter leta efter kalk på Gotland. Bolaget har inlett provborrningar i mellersta Gotland i Buttle.
Skåldögårdar får Västra Nylands miljöpris
Fyra djurgårdar på Skåldö i Ekenäs skärgård får Västra Nylands miljöpris 2013. Backa, Grevö, Nabben och Solbacka får priset för sitt arbete med naturbetesmarker.
Vattenkontrollen gruvornas problem nummer ett
Gruvornas största utmaning är hur flödet av vatten ska kontrolleras. Så lyder en av slutsatserna från stresstesten av gruvorna, som miljöministeriet presenterade på måndagen.
Dammbyggen i Laos förskräcker grannarna
Flera miljoner människors levebröd och näringstillförsel äventyras av dammbyggen i Laos. Det varnas också för att dammarna orsakar oåterkalleliga ekologiska skador i den mäktiga Mekongfloden som är en av de mest värdefulla i världen när det gäller biologisk mångfald.
Slappare Risto Rappare
Ibland borde man lita på ordspråken ”tredje gången gillt” och ”alla goda ting är tre”. Den fjärde filmen om rappande Risto gör en nämligen arg. Vart försvann barnen i denna barnfilm?
Tjockare än vatten – ett Åland utan ålänningar
Den tiodelade dramaserien ”Tjockare än vatten” har många bra sidor; intressanta karaktärer, spännande intrig och åländsk skärgård. Men vart försvann ålänningarna?
Nya möjligheter för distansstudier skapas i syd
Snart blir det enklare för studerande och företagare i Sydösterbotten att ta del av förläsningar och konferenser på distans. Tre nya inlärningsmiljöer skapas som bäst i projektet Inno-Kompetens.
Mjölmaskrisotto till lunch?
FN hoppas att flera i västvärlden skulle börja äta insekter.
Insekter på löpande band
I en källarvåning i Kouvola driver familjen Vikberg ett familjföretag som är det enda av sitt slag i Finland. De odlar insekter. I plastlådor fulla med tidningspapper gömmer sig fältsyrsor. I andra lådor finns det mjölmaskar.
Bullret från kärnkraftverket i Lovisa på acceptabel nivå
Bullret från kärnkraftverket i Lovisa överskrider inte gränsvärdena. Det här visar de mätningar som gjordes i fjol somras.
Miljöministeriets krav på avfallshantering en besvikelse
En besvikelse, säger Ekorosk vd Olli Ahllund om Miljöministeriets krav på insamling av konsumentavfall. Insamlingsansvaret kommer att överföras på avfallsproducenterna 2016 och ministeriet bedömer att insamlingspunkterna kan mer än halveras.
Lovisa premierar miljöprojekt
Lovisa stad beviljar understöd till registrerade föreningar som arbetar för miljön i Lovisatrakten.
Glesbygden spolas inte ner - samarbete renar avloppsvatten
Upp till 20 000 fastigheter i Västnyland uppfyller inte de reningskrav som träder i kraft år 2016. Ett samarbete hjälper till åtminstone de första åren.
Äldre bostadslösa ska lugna ner Rosavillagatan
Nu är också äldre bostadslösa välkomna till den omtalade boendeenheten på Rosavillagatan. Vid enheten hoppas man på att de äldre skulle lugna ner enheten och dess omgivning.
Annonser i Etelä-Uusimaa och Hangötidningen
Kungörelser eller annonser som berör miljösektorn i Hangö ska publiceras på två språk i både Hangötidningen och Etelä-Uusimaa. Det beslöt Hangö miljönämnd i går kväll.
Stränder snyggas upp med donationspengar
Håll Skärgården Ren ordnar igen en städkampanj på de finska stränderna. Det här kan göras tack vare en donation från Ålandsbanken, som ger 60 000 euro till föreningen.
Sea Shepherd anklagar Japan för valslakt
Miljöorganisationen Sea Shepherd anklagar åter igen Japan för valslakt i ett internationellt erkänt valreservat. Sea Shepherd har publicerat en video, filmad från luften, som visar tre slaktade vikvalar ombord på ett japanskt valfångstfartyg i Södra ishavet.
Rökförbud i A-bostäder
Det blir förbjudet att röka i Borgå A-bostäders lägenheter. Man skärper också hyresgästernas ansvar då det gäller sopsortering.
Borgå stad vill fortsätta förbjuda flygbuller
Borgå stad överklagar Helsingfors förvaltningsdomstols beslut. Domstolen har upphävt Borgås förbud mot oskäligt flygbuller från nöjes- och övningsflygplan.
Varför brinner elektronikavfall?
Återvinningsbolaget Kuusakoski fyller 100 år nästa år, men det 99:e året har varit ett dåligt år. Inom loppet av sex månader har två kraftiga bränder börjat i elektronikavfall.
Spela din sjö i skick
Nu kan gymnasieelever och andra intresserade lära sig mer om att restaurera vattendrag genom att spela ”Restaurera din sjö”-spelet på nätet. Det finns planer på att översätta det finska spelet till svenska.
Sopchefen Lönnqvist blev miljöråd
Vd:n vid sopbolaget Rosk'n Roll Stig Lönnqvist har beviljats titeln miljöråd. Han har i 40 år utvecklat miljöbranschen i Västnyland och Finland.
"Jag trodde det var ett skämt"
Presidentparet hade i år satsat på att bjuda in medborgare som har gjort en förtjänstfull insats på sina arbetsplatser. Både Birgitta Forth och Kenneth Sundqvist berättar att de först trodde det var ett skämt då brevet med inbjudan kom med posten.