Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Översvämningar i Thailand

Vi bökar i berggrunden - städerna sjunker

Flera av världens stora städer sjunker långsamt ner i jorden eller glider ut i havet. Och ofta är det människans utvinning av vatten, olja eller gas som underminerar marken under metropolerna. Problemet märks också i Europa.

Nickby skall bli renare

Nickby i Sibbo skall få nya skräpkorgar. Det slog fullmäktige fast på sitt möte på måndagen.

Rutiån i Sockenbacka

Rutiåns skum är inte avloppsvatten

Miljöcentralen har uteslutit att skummet som upptäcktes i Rutiån den första maj skulle vara avloppsvatten.

Pappersmuggar och annat skräp i gatubilden.

Miljödag för mindre koldioxid

År 2030 år ska de västnyländska kommunerna knappt släppa ut koldioxid, men enligt Bromarv Marthorna lönar det sig inte att bygga ekologiskt i Finland.

Jonas Biström, ny ordförande frö Natur och MIljö.

Så gör du vardagen klimatsmart

Har du någonsin funderat på hur du kan bibehålla dina vardagliga rutiner men på samma gång skona miljön? Jonas Biström, nybliven ordförande för den finlandssvenska miljöorganisationen Natur och Miljö ger dig några tips.

Utsikt från Utö fyr

Unik forskningsstation på Utö

Många frågetecken kring Östersjöns tillstånd ska få svar tack vare en ny unik forskningsstation på Utö.

Natur och miljös logo

Jonas Biström leder Natur och Miljö

Natur och Miljö har valt en ny ordförande, 29-åriga Jonas Biström.

Festival i Helsingfors.

Världen i byn ska rädda miljön

Temat för årets Världen i byn - festival är lösningar till klimatförändringen. På programmet står omkring hundra intervjuer, paneldiskussioner och uppvisningar kring aktuella ämnen.

Oljeraffinaderi i provinsen Shandong

Hemlig rapport: En sjättedel av Kinas areal förorenad

Omkring en sjättedel av Kinas jordmån - eller ett område tre gånger så stort som Finland - är svårt förorenad. Det framgår av en hittills hemligstämplad utredning, som kinesiska miljöministeriet berättade om idag.

Karleby säger nej till avfall intill havet

Karleby stad lämnar in besvär över Ekokems planer på en anläggning för industriavfall intill havet i Karleby. Stadsstyrelsen beslöt enhälligt att överklaga beslutet. Motiveringen är bland annat att platsen är fel för en avstjälpningsplats.

Bilar i trafik.

Finländarna köper allt energisnålare bilar

Tack vare bilarnas låga bensinförbrukning har utsläppen av koldioxid minskat snabbt. Finland ser nu ut att nästa år nå EU:s utsläppsmål för nya bilar, uppger Trafiksäkerhetsverket Trafi.

Smog över Shanghai

Cancerkris hotar Kina, Indien och Ryssland

En cancerkris kan drabba Kina, Indien och Ryssland, och länderna bör reagera snabbt för att motarbeta utvecklingen, varnar en grupp experter i publikationen The Lancet Oncology.

Erika Weckström från Naturskyddsförbundet.

Är torv en miljöbov?

Utsläpp är felkalkylerade till torvproducenternas fördel, de här hävdar Naturskyddsförbundet.

Invid en väg i Stensböle finns en olaglig soptipp.

Tipsa oss: Var finns olagliga soptippar i huvudstadsregionen?

Dumpar någon sina trasiga möbler eller gamla kylskåp i din skog? Hjälp oss att kartlägga var de olagliga soptipparna finns i huvudstadsregionen.

Lappfjärds å muddras

Muddringsförbud förargar

Gerby Vattendelägarlag i Vasa förbjuder muddring och grävning från islossningen fram till den sista augusti. Man tar livet av vår bransch, säger Timo Lintala på Vaasan Merityö.

detalj av arla-ingmans fabriksbyggnad i sibbo

Oljesaneringen fortsätter idag

Idag inleds saneringen av marken vid den oljecistern i Sibbo som började läcka på tisdag.

gatlykta

Mörkare än vanligt ikväll

På lördag kväll släcks lamporna på olika håll i världen som en del av Världsnaturfonden WWF:s årliga Earth Hour-kampanj. Kampanjen uppmärksammas också i Vasa och i Karleby, där delar av städerna mörkläggs.

Staten kan ta över Talvivaaras vattenbehandling

Gruvbolaget Talvivaara har drygt två veckor tid på sig att få sin vattenbehandling i skick. Om så inte sker tar staten över.

Översiktsbild från Hangö

Hangö behöver mer personal inom miljövården

Hangö stad borde anställa en miljöinspektör på deltid. Det föreslår miljönämnden för stadsstyrelsen.

Odlad regnbågsforell

Inhemsk regnbåge får grönt ljus

Miljöorganisationen WWF Finland har för första gången placerat inhemsk regnbåge på den gröna listan i sin fiskhandbok.

Höstäpplen på Mörby Gård

Kampanjen ekofasta inleds

I dag inleds den så kallade ekofastan, en kampanj för att uppmärksamma oss alla på vårt ekologiska fotavtryck - och för att försöka göra det mindre.

Jordbruket ska bli grönare

Jordbruken i södra Finland ska bli miljövänligare. Det är en av förändringarna när jordbruksstöden delas ut i framtiden.

Södra viken invid gamla stan i Ekenäs

Södra viken: Muddring aktuellt igen

Södra viken i Ekenäs fortsätter att växa igen och det är svårt för båtar att komma in till småbåtshamnen. Staden Raseborg hoppas nu på privata pengar för att äntligen komma till skott med muddringen.

Rödskogs skola

Esboskola stängs - inspektion avslöjade brister

Rödskogs skola i Esbo måste nu stängas efter att en inspektion visade på fuktskador, mikrobskador i konstruktionerna och luftläckage i olika delar av byggnaden. Skolan kommer åtminstone att vara stängd till och med vårterminens slut.

bensinpumpar

Flera servicestationer står på grundvattenområde

Servicestationen ABC i Näse i Borgå kan bli utan miljötillstånd eftersom den står på ett grundvattenområde. Stationen är en av många i samma situation i Östnyland.

Två av oiva-gubbarna

Miljöhälsan säger nej till Raseborgs sparbegäran

Sydspetsens miljöhälsonämnd stryker inte 80 000 euro som samhällstekniska nämnden i Raseborg kräver att nämnden borde göra. Raseborgsnämnden vill att miljöhälsan skulle spara 80 000 euro från Raseborgs andel av kostnaderna.

Biosfärområdet 20 år

Vår skärgård är inte tänkt att vara ett orört naturreservat utan Biosfärområdet försöker få människan och naturen att leva hand i hand så att man verkligen ska kunna tala om en levande skärgård.

Banderoller med texten "Stoppa brottet" och Rädda skogen" är upphängda i en skog.

Nordkalk fortsätter leta kalk på Gotland

Pargasföretaget Nordkalk fortsätter leta efter kalk på Gotland. Bolaget har inlett provborrningar i mellersta Gotland i Buttle.

Kalv på Grevö på Skåldö

Skåldögårdar får Västra Nylands miljöpris

Fyra djurgårdar på Skåldö i Ekenäs skärgård får Västra Nylands miljöpris 2013. Backa, Grevö, Nabben och Solbacka får priset för sitt arbete med naturbetesmarker.

Talvivaara gruvan vinter

Vattenkontrollen gruvornas problem nummer ett

Gruvornas största utmaning är hur flödet av vatten ska kontrolleras. Så lyder en av slutsatserna från stresstesten av gruvorna, som miljöministeriet presenterade på måndagen.

Solnedgång vid Mekongfloden i Laos

Dammbyggen i Laos förskräcker grannarna

Flera miljoner människors levebröd och näringstillförsel äventyras av dammbyggen i Laos. Det varnas också för att dammarna orsakar oåterkalleliga ekologiska skador i den mäktiga Mekongfloden som är en av de mest värdefulla i världen när det gäller biologisk mångfald.

Risto Räppääjä ja liukas Lennart, Samuel Shipway, Sanni Paatso, Vesa Vierikko

Slappare Risto Rappare

Ibland borde man lita på ordspråken ”tredje gången gillt” och ”alla goda ting är tre”. Den fjärde filmen om rappande Risto gör en nämligen arg. Vart försvann barnen i denna barnfilm?

Tjockare än vatten (12)

Tjockare än vatten – ett Åland utan ålänningar

Den tiodelade dramaserien ”Tjockare än vatten” har många bra sidor; intressanta karaktärer, spännande intrig och åländsk skärgård. Men vart försvann ålänningarna?

Nya möjligheter för distansstudier skapas i syd

Snart blir det enklare för studerande och företagare i Sydösterbotten att ta del av förläsningar och konferenser på distans. Tre nya inlärningsmiljöer skapas som bäst i projektet Inno-Kompetens.

Tillredda mjölmaskar.

Mjölmaskrisotto till lunch?

FN hoppas att flera i västvärlden skulle börja äta insekter.

Jaakko Vikberg

Insekter på löpande band

I en källarvåning i Kouvola driver familjen Vikberg ett familjföretag som är det enda av sitt slag i Finland. De odlar insekter. I plastlådor fulla med tidningspapper gömmer sig fältsyrsor. I andra lådor finns det mjölmaskar.

Bullret från kärnkraftverket i Lovisa på acceptabel nivå

Bullret från kärnkraftverket i Lovisa överskrider inte gränsvärdena. Det här visar de mätningar som gjordes i fjol somras.

Miljöministeriets krav på avfallshantering en besvikelse

En besvikelse, säger Ekorosk vd Olli Ahllund om Miljöministeriets krav på insamling av konsumentavfall. Insamlingsansvaret kommer att överföras på avfallsproducenterna 2016 och ministeriet bedömer att insamlingspunkterna kan mer än halveras.

Vacker vintervy

Lovisa premierar miljöprojekt

Lovisa stad beviljar understöd till registrerade föreningar som arbetar för miljön i Lovisatrakten.

Avloppsvatten från Talvivaara gruva

Glesbygden spolas inte ner - samarbete renar avloppsvatten

Upp till 20 000 fastigheter i Västnyland uppfyller inte de reningskrav som träder i kraft år 2016. Ett samarbete hjälper till åtminstone de första åren.

Äldre bostadslösa ska lugna ner Rosavillagatan

Nu är också äldre bostadslösa välkomna till den omtalade boendeenheten på Rosavillagatan. Vid enheten hoppas man på att de äldre skulle lugna ner enheten och dess omgivning.

Annonser i Etelä-Uusimaa och Hangötidningen

Kungörelser eller annonser som berör miljösektorn i Hangö ska publiceras på två språk i både Hangötidningen och Etelä-Uusimaa. Det beslöt Hangö miljönämnd i går kväll.

Stränder snyggas upp med donationspengar

Håll Skärgården Ren ordnar igen en städkampanj på de finska stränderna. Det här kan göras tack vare en donation från Ålandsbanken, som ger 60 000 euro till föreningen.

Sea Shepherd anklagar Japan för valslakt

Miljöorganisationen Sea Shepherd anklagar åter igen Japan för valslakt i ett internationellt erkänt valreservat. Sea Shepherd har publicerat en video, filmad från luften, som visar tre slaktade vikvalar ombord på ett japanskt valfångstfartyg i Södra ishavet.

Rökförbud i A-bostäder

Det blir förbjudet att röka i Borgå A-bostäders lägenheter. Man skärper också hyresgästernas ansvar då det gäller sopsortering.

Borgå stad vill fortsätta förbjuda flygbuller

Borgå stad överklagar Helsingfors förvaltningsdomstols beslut. Domstolen har upphävt Borgås förbud mot oskäligt flygbuller från nöjes- och övningsflygplan.

Varför brinner elektronikavfall?

Återvinningsbolaget Kuusakoski fyller 100 år nästa år, men det 99:e året har varit ett dåligt år. Inom loppet av sex månader har två kraftiga bränder börjat i elektronikavfall.

Spela din sjö i skick

Nu kan gymnasieelever och andra intresserade lära sig mer om att restaurera vattendrag genom att spela ”Restaurera din sjö”-spelet på nätet. Det finns planer på att översätta det finska spelet till svenska.

Västnyländska avfallshanteringsbolaget Rosk´n Rolls vd Stig Lönnqvist

Sopchefen Lönnqvist blev miljöråd

Vd:n vid sopbolaget Rosk'n Roll Stig Lönnqvist har beviljats titeln miljöråd. Han har i 40 år utvecklat miljöbranschen i Västnyland och Finland.

"Jag trodde det var ett skämt"

Presidentparet hade i år satsat på att bjuda in medborgare som har gjort en förtjänstfull insats på sina arbetsplatser. Både Birgitta Forth och Kenneth Sundqvist berättar att de först trodde det var ett skämt då brevet med inbjudan kom med posten.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida