Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Senatens majoritetsledare demokraten Chuck Schumer

USA:s kongress har nu godkänt höjningen av landets skuldtak

Avtalet om en höjning godkändes endast dagar innan skuldtaket skulle ha nåtts.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies, republikaanipoliitikko Kevin McCarthy saapuu puhumaan kongressille Capitoliin maan pääkaupunkiin. McCarthy kävelee toimittajien ympäröimänä.

En potentiell finansiell kris avvärjd i USA – Representanthuset enades om att höja skuldtaket

Amerikanska representanthuset har godkänt förslaget om att höja skuldtaket. Ett förslag som president Joe Biden och den republikanske talmannen Kevin McCarthy enades om i helgen.

USA:s representanthus godkände höjning av skuldtak

USA:s representanthus har godkänt en höjning av landets skuldtak. Avtalet om en höjning godkändes med rösterna 314 - 117.

Förslaget går nu vidare till senaten innan det kan undertecknas av president Joe Biden.

Representanthusets republikanska talman och president Biden enades om höjningen under helgen.

Enligt överenskommelsen höjs skuldtaket under de två kommande åren. Samtidigt ska en del nedskärningar som Republikanerna krävt genomföras.

Uppgörelse om skuldtaket i USA kan vara mycket nära

USA:s president Joe Biden sade på fredagen att de demokratiska och republikanska förhandlarna är mycket nära att nå en uppgörelse om skuldtaket.

Biden kände sig hoppfull om att en uppgörelse nås före midnatt, alltså före klockan sju finsk tid.

Bidens administration har försökt förhandla om skuldtaket med det republikanskt ledda representanthuset i kongressen i flera månaders tid.

Om man inte når en uppgörelse före den 5 juni riskerar kontanterna att ta slut i den amerikanska statskassan.

Källor: STT, AFP.

Fitch placerar USA på bevakningslista – kreditvärdigheten hotad

Finansmarknaderna är oroade över att amerikanska politiker inte ska lyckas komma överens om att höja skuldtaket.

Kreditvärderingsföretaget Fitch har nu placerat USA på en bevakningslista, eftersom man anser att det finns risk för att landets AAA-kreditbetyg sänks.

Om en överenskommelse om skuldtaket inte nås sinar den amerikanska statens pengar och redan den 1 juni kan USA få problem med skuldåterbetalningen.

Det skulle få återverkningar också på världsekonomin.

Källor: Reuters, Yle

Biden ställer in utlandsresor på grund av krisläge gällande skuldtaket i USA

USA:s president Joe Biden ställer in sina besök i Australien och Papua Nya Guinea på grund av de svåra förhandlingarna om skuldtaket i USA.

Enligt planerna reser Biden dock på onsdag till Japan. Japanresan var avsedd att utgöra en del av hans veckolånga resa genom Stillahavsregionen.

USA:s finansminister Janet Yellen har varnat för att USA kan få slut på kontanter senast den 1 juni om kongressen inte lyckas med sina förhandlingar om att höja eller skjuta upp skuldtaket. Att nå skuldtaket skulle innebära att den amerikanska regeringen inte kan låna mer pengar.

Yellen varnar för stora budgetproblem

USA:s finansminister Janet Yellen varnar kongressen för landets skuldläge.

Hon utfärdade på söndagen en skarp varning, och sa att om kongressen misslyckas med att agera så kan det utlösa en konstitutionell kris som också skulle ifrågasätta den federala regeringens kreditvärdighet.

I en intervju med ABC News säger Yellen att centralbanken har pengar för att betala regeringens utgifter bara fram till slutet av juni om skuldtaket inte höjs.

President Joe Biden har bett kongressen att höja skuldtaket.

För att gå med på en höjning av skuldtaket kräver republikanerna att president Biden går med på stora budgetnedskärningar – något som Biden och demokraterna inte har velat gå med på.

Enligt Yellen finns det inga goda alternativ för USA att undvika en ekonomisk katastrof om kongressen misslyckas med att höja landets lånegräns under de kommande veckorna.

Hon utesluter inte att president Joe Biden agerar på egen hand för att försöka avvärja en kris.

Källor: AP, Reuters

USA nära att nå skuldtaket

USA:s finansminister Janet Yellen varnar för att landet snart kommer att nå skuldtaket och att finansministeriet då kommer att behöva vidta ovanliga åtgärder.

De här åtgärderna inkluderar bland annat att skjuta upp vissa betalningar, såsom bidrag till federala anställdas pensioner.

Enligt Yellen kommer det federala skuldtaket att nås på torsdag, och i början av nästa juni kommer USA inte längre kunna uppfylla sina åtaganden.

Enligt Yellen skulle USA:s insolvens leda till att hela den globala ekonomin kommer att ta skada.

Kongressen måste nå en överenskommelse om skuldtaket senast före sommaren. Det kommer sannolikt att bli en hård kamp mellan republikanerna som kontrollerar representanthuset och demokraterna som kontrollerar senaten.

USA höjde senast sitt skuldtak 2021.

Källor: AFP, AP.

Janet Yellen, ordförande för den amerikanska centralbanken

Senaten godkände höjning av USA:s skuldtak – men krisen är inte över

Den federala penningkistan hotade tömmas inom två veckor.

USA:s president Donald Trump ler.

Kongressen godkände snabb höjning av skuldtak och mer pengar för katastrofhjälp

Stödpengar till offer av orkanen Harvey godkänns.