Senaste artiklar
Gör en bröstkruka – den glada varianten på den klassiska marmorbysten
Varje fönsterbräde piggas upp av en bröstkruka.
Olika stora bröst
Behöver man vara orolig ifall man har olika stora bröst.
Ta hand om dina bröst
Vet du hur du undersöker brösten?
Släpp bröstvårtorna fria
Kampanjen sprider sig över hela världen
Reklam för barbröstad biltvätt inte lagstridig
Den omtalade biltvättsreklamen strider inte mot god sed.
Barbröstade kvinnor tvättar bilar i Kyrkslätt
Företagaren anser inte att affärsknepet är sexistiskt.
Cecilia Floris: Kontrollen över kvinnokroppen – storbystat eller smalideal?
Varför en kvinna helst inte skall se ut som en kvinna
Under 30 och två gånger bröstcancer
Oktober är månaden för ökad medvetenhet om bröstcancer. I dag fredagen den 10 oktober är det Rosa Bandet-dagen. Solja Kvarnström är 29 år och för tillfället friskförklarad. Men trots sin unga ålder har hon haft bröstcancer redan två gånger.
Friande dom för vårdare i Karisambulans
Två närvårdare som har stått åtalade för dödsvållande har friats i Västra Nylands tingsrätt.
Rytmstörningar - extraslag
Är extraslag farliga om man annars är frisk? Läs hjärtläkarens svar:
Undvik blodproppar under flygresan
Redan en sex timmars flyresa ökar risken för blodproppar.
Lungemboli (blodpropp i lungan)
En blodpropp i lungan kan vara livshotande.
Kvinna smugglade kokain i bröstimplantat
Knarksmugglarna blir allt fyndigare. Nu har polisen i Spanien gripit en kvinna som försökte smuggla kokain i sina bröstimplantat.
Sekret ur bröstet
Är utsöndringar ur bröstvårtan ett tecken på cancer?
Aspirin som första hjälp vid hjärtinfarkt
Acetylsalicylsyra kan rädda liv.
Ros och bältros – två olika sjukdomar
Vad är skillnaden mellan ros och bältros?
Amning
Amning har varit på tapeten på senaste tiden i samband med tidskriften Times artikel om en mamma som ammar sin fyraåriga son. Barnläkaren Erik Qvist diskuterar amning tillsammans med mamman Minna Lounemaa.
Lungklamydia
Nicke von Weissenberg fick lungklamydia i armén. Det började med att han fick mycket hög feber, i en hel veckas tid låg febern mellan 40 och 42 grader. Han blev intagen på sjukhus och diagnostiserad med lungklamydia. Efter det följde en drygt tre veckor lång karantän.
Astma
Vissa astmatiker beskriver känslan vid ett astma-anfall som att plötsligt tvingas andas genom ett tunt sugrör. Men vad händer egentligen i luftvägarna vid ett astma-anfall, och är det någon skillnad på så kallad ansträngningsastma och vanlig astma?
Hälsan bestäms i fosterstadiet
En färsk studie visar att barn som får för lite näring i fosterstadiet kan påverkas av näringsbristen senare i livet. Samuel Sandboge, doktorand, har undersökt hur en gravid kvinnas levnadsvanor kan påverka fostret och även barnets framtida hälsa.
Aspirin vid flygresor
Vad ska man tro om rekommendationen?
Reflux och heshet
Kan halsbränna påverka rösten? Doktorn svarar.
Förmaksflimmer – medicinering vid
Är Marevan den enda medicinen som kan användas vid förmaksflimmer? Läs kardiologens svar.
Bröstcancer - patienterna har ordet
Var åttonde finländsk kvinna drabbas någon gång i sitt liv av bröstcancer. Här delar våra läsare och lyssnare med sig av de känslor som sjukdomen har väckt hos dem, erfarenheter och råd till andra i samma situation. Vill du delta med din egen historia? Skicka in den till webbdoktorn.vega@yle.fi.
Anticancerdiet
När läkarna har gjort sitt, operationer är gjorda och mediciner ätna - vad kan en bröstcancerpatient själv göra för att förebygga att sjukdomen kommer tillbaka? Hör bröstcancerspecialistens svar.
Att drabbas av bröstcancer
I november fick Anci Varoma beskedet att hon hade bröstcancer.
Klaffbyte – skillnader mellan konstgjord och biologisk klaff
En medelålders man har en sjuk aortaklaff som skall bytas ut. Läkaren vill vänta så länge som möjligt, så att patienten skall kunna få en biologisk klaff, istället för en konstgjord. Mannen undrar vad tanken bakom detta och varför är en konstgjord klaff sämre än en biologisk? Läs hjärtläkarens svar:
Vad händer vid en hjärtinfarkt?
Vad händer vid en hjärtinfarkt? Vad beror den på? På CCU-avdelningen (Cardiac Care Unit) vid Mejlans sjukhus i Helsingfors tar man emot sådana som drabbats av akuta hjärtproblem.
Diafragmabråck
Är diafragmabråck och matstrupsbråck samma sak?
Halsbränna och magsår
De flesta har någon gång drabbats av sura uppstötningar eller halsbränna. Men när är det dags att bli orolig? Och vad är det egentligen som förorsakar magsår? Min Morgons husläkare Emma Kajander svarar på bland annat dessa frågor.
Halsbränna
Enkla självhjälpsknep kan lindra halsbränna.
Aneurysm i bukaorta
65-årig man har fått veta att han har ett aneurysm i bukaorta, med en diameter på 5,2 cm. Han ska på nästa ultraljudsundersökning om 6 månader. Han oroar sig för att aneurysmet ska spricka och undrar om han själv kan påverka att det inte blir större. Hans läkare har sagt att han ska leva normalt, men inte lyfta något tyngre än 10 kg. Läs kardiologens svar:
Mykoplasmalunginflammation
Långvarig hackhosta, feber och ansträngd andning kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Lunginflammationen är speciellt vanlig bland barn i skolåldern och förorsakar epidemier med intervaller på ca 4 - 6 år. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.
Halsbränna under graviditet
Blivande mamma i sjätte månaden har svår halsbränna nästan varje kväll. Ibland har hon tagit Rennie, men tycker inte det känns trevligt att ta mediciner under graviditeten. Hon undrar om det är illa att gå med halsbränna. Läs gastroenterologens svar:
Att sluta röka
Ungefär 20 procent av finländarna röker, många vill sluta.
Marina bekämpade bröstcancern med humorns hjälp
Marina Laakso drabbades av bröstcancer men tillfrisknade. Här berättar hon sin historia.
Kaliumvärden – för höga och för låga
Hur lågt kan vårt kaliumvärde kan sjunka innan det blir farligt? Är det sant att ett lågt kaliumvärde kan få hjärtat att stanna? Läs kardiologens svar.
Endoskopiska undersökningar av matsmältningskanalen
Endoskopiska undersökningar av magsäcken och tjocktarmen är viktiga då det gäller att utreda symptom från matsmältningskanalen. Genom att titta in i magsäcken eller tjockarmen kan man hitta förklaringen på t.ex. halsbränna, smärta i buken eller blod i avföringen.
Korta mer sannolikt hjärtsjuka?
Korta personer insjuknar oftare i hjärt- och kärlsjukdomar.
Gallreflux
En äldre man, som i ungdomen fått gallblåsan bortopererad, får några gånger i månaden häftiga magsmärtor, som han beskriver som brännande. Smärtan strålar ibland upp i bröstet. En gastroskopiundersökning för ett par år sedan visade ett diafragmabråck, men ingenting annat avvikande. Han har fått utskrivet flera olika syrablockerande mediciner, vilka dock inte haft någon som helst inverkan på smärtan.
Allergier
Många finländare lider av allergisk snuva, i synnerhet på våren när träd, gräs och örter sprider ut sitt pollen i luften. Allergierna är fortfarande ett mysterium för läkarvetenskapen.
Allergisk kattägare
Även om man lider av allergi kan man ha husdjur. Min Morgon gästas av två specialkatter och deras matte, samt en allergiexpert.
RS-virus hos spädbarn
Infektionen kan vara livshotande för de minsta.
Hjärtinfarkt – symptom på
Vilka är symptomen på hjärtinfarkt? Kardiologen svarar.
Högt blodtryck – och lakrits
Varför får man inte äta lakrits om man har högt blodtryck?
Rytmstörningar – när ska man vara orolig?
När skall man vara orolig för en rytmstörning?
Angina pectoris – stabil och instabil
Vad är det för skillnad?
Bröstsmärta
Kvinnlig patient har tidigare haft problem med halsbränna och har nu några nätter vaknat av en fruktansvärd smärta under bröstbenet. Smärtan känns i buken, ryggen, svalget och halsen. Det känns som en konstig, strålande känsla. Patienten har stigit upp och druckit ett glas mjölk, vilket lugnat smärtan. Har denna smärta något med magsyran att göra?
Förmaksflimmer
Förmaksflimmer är en vanlig och oftast ofarlig, om också obehaglig störning i hjärtats rytm. Risken för förmaksflimmer ökar med stigande ålder. Man räknar att 10 % av alla 70-åringar har förmaksflimmer. Förmaksflimmer kan vara tillfälliga eller kroniska.
INR-värdet – vad anger det?
kontrolleras i samband med Marevanmedicineringen.