Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Citat

Test: Känner du igen boken?

Så här börjar tio finlandssvenska romaner.

Matilda Gyllenberg

Första gången är ett helvete

Men man lär sig stå ut.

målning

Natten jag började måla

Jag känner en liten glad pojke. Han heter Julian och är en mästare. Nya idéer avlöser varandra. Det är inte långt från tanke till handling. Annat är det med mig.

Anna Strömberg

Världsrekord i knäböj på gång

På måndagen ska det slås världsrekord i Finland. Grenen är knäböj och 18 orter i Finland är med. I Österbotten är Vasa och Kristinestad med.

Vindkraftverk

Vindkraftsbolagen enas om ellinjerna i Kristinestad

Tvisterna kring linjegatorna och markavtal för ellinjerna i Kristinestad börjar nå en lösning. Vindkraftsbolagen kan tänka sig att enas om ledningsgatorna, vilket tidigare inte har varit aktuellt.

Neandertalmänniskor i Varggrottan.

Ny forskning bekräftar Neandertalare i Varggrottan

Varggrottan i Kristinestad har varit boplats för Neandertalare, den saken slår arkeologen Hans-Peter Schulz fast. De nyaste forskningsresultaten visar att fynd som gjorts på platsen inte kan ha formats av naturen.

Populärt ölspel delar åsikter

Filma dig själv medan du sveper en öl. Lägg ut klippet på nätet och utmana tre vänner att göra samma sak. Det går i korthet ölspelet Neknomination ut på.

Solving fick miljonorder till Australien

Företaget Solving i Pedersöre har fått en stororder från Australien. Bolaget ska leverera 25 olika truckar till en järnmalmgruva i Pilbara långt ute i vildmarken. Värdet på affären rör sig om miljontals euro.

Nationalpark i Tykö väcker blandade känslor

Planerna på att göra Tykö strövområde till en nationalpark väcker blandade känslor i Tykö. En del oroar sig för vilka begränsningar parkstatusen kan medföra medan andra hoppas på nya arbetsplatser och fler turister.

Vasa flygplats

Semesterflygen från Vasa ökar

Researrangörer lockar till sol och värme med direktflyg från Vasa

Nu går sista flyttlasset

I dag går företaget Grene Noramaas sista flyttlass från Kimito till Pemar. Samtidigt flyttas också sjutton jobb.

Äldre person äter.

Stor del av äldre undernärda i Karleby

En stor del av de åldringar som bor på staden Karlebys äldreboenden har visat tecken på undernäring. Ungefär 70 procent av de äldre tar tabletter för att få den näring som egentligen borde komma från maten. Nu debatterar tjänstemän om maten inte innehåller tillräckligt med näring eller om åldringarna inte äter tillräckligt av den mat som serveras.

Invånarna fick snabbt överge sina hus

En person allvarligt skadad i radhusbrand i Korsnäs

En hotande brand uppstod i ett radhus i Taklax i Korsnäs på lördag kväll. En person skadades allvarligt i branden och fördes till sjukhus. Risken för att branden skulle ha spridit sig till hela radhuset var stor.

På gång: skogsvårdsföreningar blir frivilliga

Lagändring gör att skogsägare från och med nästa år inte behöver höra till en skogsvårdsförening om de inte vill. På Kimitoön tror verksamhetsledaren att nästan hälften av medlemmarna kan lämna föreningen.

Ingången till Karleby universitetscenter Chydenius

Jakobstad kan säga upp avtalet med Chydeniusinstitutet i Karleby

Staden Jakobstad vill säga upp avtalet med Karleby universitetscenter Chydenius. Anledningen är enligt SFP-politiker ekonomisk. Vänsterpolitiker i Jakobstad säger att det handlar om att ge igen för att Karlebybaserade yrkeshögskolan Centria trappar ner verksamheten i Jakobstad.

Malin Kojola och Erik Sjöholm sjunger i Grand

Grand öppnar den österbottniska musiken

Det tog lång tid från dröm till verklighet, men nu är det dags för Grand Opening. Det här är bandet som Erik Sjöholm började planera redan som liten. Vi lyssnar på låtarna och talar med två av medlemmarna i Grand.

Sas ATR72-plan

Flygkapaciteten till Stockholm förbättras

Från början av februari lägger flygbolaget SAS in större plan på tre av sina fyra avgångar till Stockholm från Vasa. Bolaget ökar sittplatserna på planen från 50 till 70 och kapaciteten ökar därmed med över 30 procent.

Finnair och piloterna har ett avtal

Flygbolaget Finnair har nått ett avtal med sina piloter om ett nytt kollektivavtal. Avtalet går på tre år och träder i kraft i början av februari.

Olle Östman

"Ljuger du om ditt spelande är det dags att söka hjälp"

Olle Östman vet vad han talar om. Han var i många år spelberoende, men är sedan tolv år fri från sitt missbruk. På tisdagen föreläser han i Vasa för ungdomar, föräldrar, lärare och personal inom hälso- och sjukvården.

Mr. Morgans Last Love, Michael Caine, Clémence Poésy

Mr. Morgans höstliga romans

Veckans, för att inte säga höstens romantiska premiär heter Mr. Morgans sista kärlek.

Torvtäkt brann i Vittis

Den hårda vinden antände en stor torvhög i Vittis på torsdagskvällen.

Stort möte om hälsostationen i Dalsbruk

I dag ordnar Dalsbruks byalag ett möte om framtiden för Dalsbruks hälsostation samt bäddavdelning. Inbjudna gäster är omsorgschef Maria Wallin och ledande läkaren Ilkka Pyrrö.

Dansande sagotant på turné

En dansande tant, Sergej Prokofjev, en finurlig dräkt, lite rekvisita och en bra berättelse. Mer behövs inte för att trollbinda ett helt daghem.

Sjukhusen i Pemar och Reso får mer tid

Verksamheten på sjukhusen i Pemar och Reso fortsätter längre än planerat. Det beslöt sjukvårdsdistriktets styrelse på tisdagen.

Vindkraftverk

"Både mänskor och natur måste beaktas när vindkraft planeras"

De gröna i Kimitoön anser att både naturvärden och invånarnas trivsel måste beaktas när vindkraftverk planeras på Kimitoön.

Det magiska ljuset

Människor har väl alltid njutit av ljus. Eldar, facklor, talgljus - förr i världen var man säkert minst lika kreativ med de redskap som man då hade som vi i modern tid är med våra. Och vi har under 1900-talet hunnit vara kreativa med den elektriska belysningen.

Falla gård avancerar

Arbetet med att bygga upp Kimito-bondgården Falla gård framskrider. Taket är nu på plats och frivilliga behövs med att få in all inredning under tak före vintern.

Skylt utanför Forcit i Hangö

Kimitoön är nu en rökfri arbetsplats

Också Kimitoöns kommun är nu en rökfri arbetsplats. Över tvåhundra kommuner har infört rökförbud i eller i närheten av sina fastigheter.

Optima i Jakobstad bygger ut

Mindre pengar sätter stor press på Optima i Jakobstad

Sänkta enhetspriser de närmaste åren sätter en stor press på yrkesutbildarna. Det är enhetsprisen per elev som ger inkomsterna åt skolorna och till exempel i Optimas fall i Jakobstad har man 1,5 miljoner euro mindre att röra sig med 2016 jämfört med i år.

Luna familjecenters planerade kriscenter för barn och ungdomar

Familjehemmet på Kyrkostrand i Jakobstad väntar på tillstånd

Det planerade familjehemmet på Kyrkostrand i Jakobstad väntar ännu på beslutet att få starta verksamheten. Familjehemmet var redo att ta emot fem minderåriga barn redan i början av september, men nu kan det hända att tillståndet kommer först i slutet av året

Stor fartyg ses på redden.

Finnlines färjor via Åland

Finnlines morgonfärjor börjar gå via Långnäs under vardagar.

Gamla pumpstationen kan bli reserv

Pargas vatten undersöker hur vattendistributionen kunde skötas i eventuella nya vattenkriser. Ett alternativ är att starta den gamla pumpstationen från femtiotalet.

Hangös museichef Marketta Wall går i pension

Dagarna innan pensionen har Marketta Wall fortfarande händerna fulla med arbete med den aktuella utställningen om emigration.. Hon har också just avslutat arbetet med att sammanställa informationstavlor om bergen runt sundet Gäddtarmen.

F&M boats Ab på Brändö i Vasa

Energilaboratorium tränger undan företagare i Brändö

Det brådskar med att komma i gång med energilaboratoriebygget i Vasa. Planeringen startar i höst och byggstarten är i början av 2014. Företaget FM Boats som finns på tomten måste flytta undan med snabb tidtabell.

Strandbastun kommer till.

Faces-festivalen närmar sig

Årets Faces-festival närmar sig och den hålls i Gumnäs i Pojo. Faces "pappa" Börje Mattson tycker att Pojoborna bemöter Faces på ett mycket positivt sätt. Annat har det varit under åren som gått - Mattsson har blivit hotad och i en del kretsar många har man motarbetat festivalen.

Sjöarna har blivit svalare

Temperaturen i sjöarna runt om i Österbotten har sjunkit med ett par grader sedan värmeböljan i början av juni. Temperaturerna rör sig nu mellan sexton och sjutton grader.

Det var en gång: Nya bastun i Dalsbruk

Den nya bastun i Dalsbruk har haft besök av bland annat president Kekkonen och sovjetiska handelskammarens representanter. Se video från bastun!

Storgatan i Jakobstad.

Jakobstads Arbis och kulturen kan samlas under samma tak

I höst diskuterar bildningsnämnden i Jakobstad om svenska och finska arbetarinstituten och kulturbyrån ska placeras under samma tak.

Nytt finländskt flygbolag på kommande

Ett nytt flygbolag kommer att grundas i Finland. Bolaget går under namnet Snowbird och bakom bolaget står åtminstone tre tidigare anställda vid konkursdrabbade Air Finland.

Merituulen koulu i Ingå

Plan för renoveringen av Merituulen koulu

Övre våningens väggar, källarplanet och gården måste renoveras i Merituulen koulu i Ingå, det fick tekniska nänden höra på tisdagen

Långsmal ljus industrihall i metall.

Pile tillverkas åter i Gebbelbyhuset

Textiltillverkningen fortsätter i Gebbelby Industrihus som gick i konkurs i fjol. Några av de tidigare anställda har varit i kontakt med gamla kunder och försöker nu åter en gång starta upp tillverkningen av piletextil i huset, den här gången i liten skala.

IS: Heinäluoma vill ha kontrollorgan för Skypo

Riksdagens Talman Eero Heinäluoma föreslår att Skyddspolisen övervakas av ett organ i riksdagen. Orsaken är de känsliga ämnen som polisen utreder.

Potatisodlarna börjar bli otåliga

I fjol sattes de första potatisarna i slutet av mars men i år är många åkrar ännu frusna. De ivrigaste odlarna hoppas komma åt att sätta ens en del knölar den här veckan.

Issågning på Kyro älv.

Beslut om issågningar nästa vecka

Sågning av is på Kyro älv och Lappfjärds å kan bli aktuell om en vecka. När snön och isen börjar smälta är risken stor att det blir översvämningar och issågningen ska motverka det här.

Outokumpus nya svetslinje.

Hotfull brand vid Outokumpus fabrik i Jakobstad

En brand utbröt på lördag eftermiddag i Outokumpus stålfabrik i Jakobstad. Branden fick sin början vid svetslinjen och branden spred sig via ventilationen till takkonstruktionerna.

Israel slog till i sista stund

Finlands fotbollslandslag lyckades inte segra över Israel på bortaplan. Efter ett dramatiskt slut skrevs slutsiffrorna 2-1 till värdarna.

Tysta tisdagar på bibban

Stadsbiblioteket i Åbo tar i bruk tysta tisdagar. Det betyder bland annat att det inte ordnas rundvandringar eller ljudliga evenemang på tisdagar.

Ingå och Sjundeå redo att ta över vården

Både i Sjundeå och i Ingå är det mesta klart inför övertagandet av vården i egen regi efter årsskiftet, då samarbetet med Lost upphör. Det försäkrar kommunernas grundtrygghetschefer.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida