Senaste artiklar
Kristian Svensson upplevde jobbet på daghemmet i Helsingfors som så tungt att han flyttade till Tammerfors: “Vi måste tejpa barnens ryggar med namnen för att veta vem som är vem”
Städerna vill se fler studieplatser framöver.
Personal vid värst drabbade daghem i Helsingfors ska få löneförhöjning på 150 euro – nytt löneprogram för att underlätta personalkrisen
Höjningen är tillfällig och gäller för två år.
Söderkulla skolas rektor slår larm: Stora problem med att hitta behörig personal och skolcentret är för litet för alla elever
Lärarna vill inte jobba i oändamålsenliga lokaler.
Natursköna och havsnära Hangö lockar dagispersonal som vill stanna: "Vi har det bra i Hangö"
Hör till toppen vad gäller behörig personal i Svenskfinland.
Många av dem som jobbar på dagis har inte rätt utbildning – Kristinestad en av få kommuner där alla lärare är behöriga
Svårare med vikarier i Jakobstad sen utbildningen flyttade.
Resultatet av dubbel klasslärarutbildning: Lärarbristen i huvudstadsregionen lättar – men för obehöriga lärare blir läget svårare
En situation med helt behörig lärarkår ändå osannolik.
3-4 behöriga sökande per lärartjänst i huvudstadsregionen, 40-50 sökande i Österbotten – stor personalbrist vid svenska skolor och dagisar i Södra Finland
Utredning om utbildningen i Svenskfinland lanserades.
Eftis i Svenskfinland: Bristfälliga utrymmen och för lite utbildning största problemen
Eftis är pop: Sju av tio i de första klasserna deltar.
Många behöriga lärare i de västnyländska skolorna - skolpersonal i Sjundeå säger att behörighet ger självsäkerhet, men att lärarens personlighet också är viktig
Lärarutbildningen i Helsingfors hoppas säkra läget.
"Olagligt" säger facket om ett dagisläge där 2 vuxna har hand om 63 barn: "Det är farligt för barnen"
Läget är ohållbart på många daghem just nu.
Behöriga barnträdgårdslärare ofta bristvara i Östnyland
Läget är sämst i Sibbo, bäst i Lovisa.
Bildningsdirektören i Esbo: Besvärligare än tidigare att hitta behöriga lärare
Besvärligt också i Kyrkslätt, men lättare i Helsingfors.
Utvecklingspsykologerna behöriga igen
Kraven på utbildning luckras upp.
Storm kring chefsutnämning i Esbo – direktörens ex-flickvän valdes
Olli Isotalos ex-flickvän fick chefsjobb i Esbo.
Bibliotekslagen förnyas: "Riskerna störst för små kommuner"
Kraven på bibliotekspersonalen luckras upp enligt ny lag.
Hård konkurrens om kompetent dagvårdspersonal
Situationen har förbättrats under senare år.
Försvinnande få behöriga bland de som söker klasslärartjänster i Helsingfors
Bara 13 % av sökandena till klasslärartjänst har behörighet.
Tidigare svenska kan innebära problem i glesbygden
Både behörighet och motivation behövs.
Nyland: Här finns obehöriga klasslärare
Kolla din kommun i Nyland - var finns mest obehöriga lärare?
Bristen på behöriga yrkeslärare oroar
Endast 62 procent av lärarna vid de finlandssvenska yrkesskolorna är behöriga, jämfört med 81 procent på finskt håll. Vid undervisnings- och kulturministeriet väcker den låga behörighetsgraden oro för yrkesskolornas framtid i Svenskfinland.
HBL: Facket driver ÅA:s sak, anser lärare
En handfull lärare överväger att lämna det finlandssvenska lärarfacket FSL, rapporterar Hufvudstadsbladet. De anser att facket har drivit Åbo Akademis sak när det gäller att tillgodogöra behovet av kompetenta lärare i södra Finland. Slaget efter 12 i Radio Vega behandlar frågan!
Snäv tidtabell påverkade den kompletterande klasslärarutbildningen
Orsakerna till att alla utbildningsplatser vid den kompletterande lärarutbildningen inte fylldes var att tidtabellen var för snäv och marknadsföringen haltade. Men kraven på de sökande är också orimligt höga, tycker till exempel rektorn för Mattlidens skola. Bara hälften av klasslärarplatserna fylldes
Behörig ämneslärare är lika med obehörig klasslärare
Trots brist på behöriga lärare i huvudstadsregionen behandlas ändå ämneslärare som helt obehöriga när klasslärare ska anställas.
Tandläkare vill inte till Hangö
Hangö har fortfarande problem med att hitta behöriga tandläkare. Grundtrygghetsnämnden beslöt i går (14.8) att inte anställa någon av de två som sökte tjänsten.
Klagomål om barnskydd och utkomststöd
De flesta klagomål till socialombudsmannen i Vasaregionen handlar om barnskydd och utkomststöd. Enligt socialombudsmannen är det svårt att hitta behörig personal inom socialvården. Arbetstagarna byts ofta och de har inte alltid tillräckligt med erfarenhet för svåra fall.
Hundratals vill bli lärare i Helsingfors
Då staden lediganslog 44 ordinarietjänster i början av året slogs man av häpnad då det dimpade ner över 400 ansökningar. Kvantitet garanterar ändå inte alltid kvalitet.
"Föräldrar måste kräva behörig dagispersonal"
Bristen på behörig personal på de svenskspråkiga daghemmen i Helsingfors är stor. I år utexamineras den första kullen barnträdgårdslärare som studerat på svenska i Helsingfors och förhoppningarna är stora.
Behörighetskrav för kuratorer "inget misstag"
Det är inget misstag att skolkuratorer som studerat utvecklingspsykologi blir obehöriga när den nya elevvårdslagen träder i kraft i augusti, säger överinspektör Marjaana Pelkonen från Social- och hälsovårdsministeriet. Läs också: Oro för framtiden bland utvecklingspsykologer
”Fler behöriga lärare behövs snabbt i södra Finland”
Fortfarande brist enligt Utbildningsstyrelsen.
Depression och vantrivsel i skolan
Många minns sin högstadietid som en av de jobbigaste perioderna i livet. Måste det vara så?
Hjärtkirurgen Kari Teittinen återvänder inte till Vasa
Hjärtkirurgen Kari Teittinen kommer inte att återvända till Vasa centralsjukhus. Det finns för många olösta frågor vid sjukhuset och han vill avsluta det han påbörjat i Israel.
Nya möjligheter för distansstudier skapas i syd
Snart blir det enklare för studerande och företagare i Sydösterbotten att ta del av förläsningar och konferenser på distans. Tre nya inlärningsmiljöer skapas som bäst i projektet Inno-Kompetens.
Så byggs Swanbåten
Många vill ha den - men få har möjlighet att förverkliga drömmen om en Swanbåt. De byggs ute vid Nautor-Swans stora anläggning i Alholmens hamn i Jakobstad. Markus Jungell är försäljningsdirektör och visar upp det som händer när jag besöker anläggningen i november 2012.
Randell efterlyser större satsningar på marinindustrin
Åbos stadsdirektör Aleksi Randell efterlyser både en nationell havsstrategi och ett internationellt varumärke för den finländska marinindustrin. Utan dem fördröjs marinindustrins tillväxt, menar Randell.
Ambulansen ska iväg inom en minut
Ambulansen ska komma fram snabbare och dessutom blir ambulanserna fler. Det är några av följderna när ambulansverksamheten förnyas i Karlebyregionen och Mellersta Österbotten.
Dyrt språkprov krävs för att bevisa kunskaper i finska
Universitetsstudier på finska räcker inte för att ge utmärkta kunskaper i finska. Det fick Jon Lindström erfara. Istället måste han nu göra ett språkprov vid Utbildningsstyrelsen som kostar 220 euro.
Osäkert för vikarier på VCS
Vårdpersonalen på Vasa centralsjukhus befarar att kommunernas sparkkrav på sjukhuset ska drabba vikarierna. 25 procent av de som jobbar på centralsjukhuset är vikarier.
Retorikexpert: Tre råd till föreläsare
Föreläsare på högskolor är oftast väldigt bra på sina ämnen men kanske inte så pedagogisk skickliga. Det krävs väldigt mycket av en god forskare som dessutom ska lyckas vara en bra lärare. Retorikexperten Mika Hietanen ger tre råd till föreläsare.
Mångsidighet ny trend bland småföretagare
I dag ser vi en trend med små företag som erbjuder ett bredare utbud av kompletterande tjänster. Åtminstone i Kristinestad har man märkt att det är den typen av nya företag som dyker upp snarare än traditionella hantverkare. En stor trend är exempelvis företag inom hälsa och wellness.
Citec köper norskt företag
Citec köper det norska företaget M7 Offshore AS. Med köpet vill Citec ytterligare stärka sin kompetens och sitt tjänsteutbud inom olje- och gasindustrin.
Pedofiloffer kan få långa resor till förundersökning
I framtiden kan små barn bli tvungna att resa långa vägar i samband med polisens förundersökningsarbete av misstänkta pedofilifall. I dag görs intervjuerna med barnen antingen i Karleby eller Vasa men nu har också Uleåborgs universitet visat intresse för att ta över intervjuerna på finska.
Karleby efterlyser hjälp med strategi
Nu vill Karleby stad att invånarna ska fylla i en enkät om hurudan strategi de vill att staden ska ha för åren 2013-2016. Huvudpunkterna i strategin är som tidigare en livskraftig och konkurrenskraftig stad, välmående kommuninvånare, fungerande tjänsteproducering och koncernstyrning.
Arbetsbyrån i Borgå kritiseras för att vara passiv
Arbetsbyrån har inte verktyg att hjälpa dagens arbetslösa, anser Pernilla som varit arbetslös i ett år. Hon tycker att byrån ska ha mer att ge, än en hänvisning till sin hemsida.
Utmaning för ny vårdnämnd i Jakobstad
Det är för skarpa gränser mellan socialvården och hälsovården. Nu vill man ta modell av Nykarleby där man lyckades integrera social- och hälsovården. Det blev inte bara bra, det blev kostnadseffektivt också.
När alla andra vet mer än jag
Pia och Peter funderar på vad man skall göra när teknik och trender flyger förbi en? När telefoner är prylar som man också kan ringa med, förutom att ta fotografier, surfa på nätet, läsa böcker och tidningar, se på filmer, navigera i främmande städer med och samla appar till.