Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Åbo satsar på ekomjölk och ekoflingor inom kosthållet på skolor och daghem

Åbo stad kommer att satsa mer på ekologiskt producerade produkter inom kosthållet på skolor och daghem från och med måndagen den 27 mars.

Staden är med i projektet ”Stegvis mot eko”, vars mål är att öka antalet ekologiska produkter inom det offentliga kosthållet och på restauranger.

Därför börjar staden köpa in ekologisk fettfri mjölk och ekologiska flingor till skolor och daghem. Därmed är 12 procent av de livsmedel som används ekologiskt producerade, meddelar Åbo stad.

Så här kan Borgås skolmat förbättras

Borgå stadsfullmäktige beslutade i december om tilläggsanslag på en miljon euro för bespisningen i skolor och daghem. Nästa måndag, den 6 mars, ska stadsstyrelsen besluta hur tilläggspengarna används.

Sektorn för växande och lärande och affärsverket Borgå kost- och städtjänster föreslår att tilläggsanslaget används så här:

- bättre brödsortiment

- ekologisk mjölk serveras igen

- mer fiskrätter på matlistan (ersätter korvrätter)

- Borgågryta serveras inför påsken och självständighetsdagen

- efterrätt serveras en gång under den roterande matlistan (6 veckor)

- pålägg eller ost på soppdagar

- mångsidigare salladsbord

- ett andra huvudrättsalternativ också de dagar då det serveras vegetarisk mat

- allmänna ändringar i råvaror, ärtsoppa byts ut mot köttsoppa

I år ska staden också göra upp en plan för att förbättra trivseln i matsalarna i skolor och daghem genom att minska på ljudnivån och satsa på inredningen.

Ekologiska frukter och grönsaker i en mataffär.

Många skippar ekologiskt då priserna stiger – men trots det blir ekoprodukterna bara fler och fler

Många odlar ekologiskt för att bli kvitt konstgjort gödsel.

Bildkollage med en grön hållbarhetssymbol i mitten.

Hållbarhet i vardagen – tio frågor om hur dina val påverkar miljön

Har du koll på hur du kan leva hållbart?

färdiga bruna sojabönor i sina bönkälkar på en odling.

Matens klimatavtryck är större än du tror – så här äter du mera klimatsmart

"Maten är den största orsaken till klimatförändringen".

Närbild på Luca Binachi i gul skyddsmundering. Han tittar rakt in i kameran.

I takt med naturen och tiden - italiensk ingenjörsstudent sadlade om och blev biodlare

Satsar på ekologiskt jordbruk med passion och vision.

ekomat i hagnäs hall

Ekomaten allt mer populär - och inte längre bara för de välbärgade, säger forskare

Försäljningen av ekologisk mat ökar med tio procent per år.

Alessandra Sarelin plockar kirskål i sin trädgård.

Våga testa maskros och kirskål i köket!

Många vilda växter lämpar sig väl för matlagning.

Ekoodlaren Magnus Selenius.

Ekobondens råd för att rädda Östersjön: Håll åkrarna gröna också på vintern

Jordbruket är största boven bakom Östersjöns övergödning.

Kvinna i röd jacka står framför två hästar som har mulen i hennes hand.

På Vidkulla gård i Pargas volontärjobbar människor från hela världen

Över 100 gårdar i Finland ingår i föreningen wwoof.

Färska frukter och grönsaker på ett matbord i trä.

Närproducerad mat ska få ett lyft på Kimitoön

Treårigt projekt ska stimulera den lokala matproduktionen.

Julien Huéber och Thomas Snellman i en skolmatsal.

Ekologisk pulled pork föll Nykarlebyelever i smaken

Närproducerat och ekologiskt under temavecka

Ladugård med tillbyggnad.

I Mikaelskolan får eleverna närproducerad skolmat

Eleverna verkar ändå inte fundera på varifrån maten kommer.

Maria Ehrnström-Fuentes.

Maria Ehrnström-Fuentes: Vår egen överlevnad står på spel

Hållbarhet och ekonomi - går det ihop?

Grönsaker

EU vill stoppa ekologisk växthusodling i Finland

Trädgårdsombudsman: "Ett hot mot växthusproduktionen"

En tallrik full med hussyrsor.

Hussyrsan - det nya goda från Borgå

Insektfarmen ryms i en liten container.

Slaget efter tolv

Eftersnack frågar: Ska skolbarnen få ekomjölk?

Varför väcker frågan om ekologisk skolmat så mycket känslor?

Lammkött i Köttboden Herek.

WWF-köttguiden: Om du ska äta kött så ät mindre och bättre

Ekologiskt och närproducerat kött är klart bäst för miljön.

Två personer står framför ett gatukök som säljer tex-mex.

Växtslakt och proteinskifte - så äter vi 2017

"Hälsa och grönt är trendigt i år".

Erkki Mikola, Samuli Suominen och Olli Suominen

Suominens Mjölk är Årets ekoföretag 2016

Ekoglassen har på två år nått en stor spridning.

JOnna Milaya Pokki i Rekotingen i Borgå

Mat utan mellanhänder får fart på kunder och producenter

Reko-ringar intresserar som aldrig förr.

Geten Tyson utanför Noark i Borgå.

Tusen getter ger jobb åt tre personer i Strömfors

Bolaget Ånås gård vill anställa moderna herdar till getfarm.

Gunilla Blom köper ägg av Tobias och Erica Dahlblom

Reko-ringen i Vasa nådde tiotusen medlemmar

Närodlad mat lockar kunderna.

Börje Bärlund säljer äppel i Borgå

Många stannade på åkern när bönderna fick sin egen restaurangdag

Få gårdar ville öppna dörrarna mitt i skördetiden.

Rune Westergård

"Konsumera mera för att rädda jorden!"

Westergård: Teknologi och konsumtion är räddningen.

Elever tar åt sig skolmat.

Offentliga storkök ska satsa på ansvarsfull mat: "Hoppas det leder till fler arbetsplatser"

Ansvarfull upphandling ska ge mer inhemsk mat på tallriken.

Johanna von Wright.

Lakritsknäckebröd från Borgå förtjusar i Frankrike

Johanna von Wright tillverkar knäckebröd i olika smaker.

Salladshuvuden

Går det att äta klimatsmart och hälsosamt?

Det som är bra för miljön är inte alltid bäst för hälsan.

Borgå torg

Rekoringen i Borgå fick en rivstart

På fredag arrangeras det första utdelningstillfället.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida