Senaste artiklar
Åbo satsar på ekomjölk och ekoflingor inom kosthållet på skolor och daghem
Åbo stad kommer att satsa mer på ekologiskt producerade produkter inom kosthållet på skolor och daghem från och med måndagen den 27 mars.
Staden är med i projektet ”Stegvis mot eko”, vars mål är att öka antalet ekologiska produkter inom det offentliga kosthållet och på restauranger.
Därför börjar staden köpa in ekologisk fettfri mjölk och ekologiska flingor till skolor och daghem. Därmed är 12 procent av de livsmedel som används ekologiskt producerade, meddelar Åbo stad.
Så här kan Borgås skolmat förbättras
Borgå stadsfullmäktige beslutade i december om tilläggsanslag på en miljon euro för bespisningen i skolor och daghem. Nästa måndag, den 6 mars, ska stadsstyrelsen besluta hur tilläggspengarna används.
Sektorn för växande och lärande och affärsverket Borgå kost- och städtjänster föreslår att tilläggsanslaget används så här:
- bättre brödsortiment
- ekologisk mjölk serveras igen
- mer fiskrätter på matlistan (ersätter korvrätter)
- Borgågryta serveras inför påsken och självständighetsdagen
- efterrätt serveras en gång under den roterande matlistan (6 veckor)
- pålägg eller ost på soppdagar
- mångsidigare salladsbord
- ett andra huvudrättsalternativ också de dagar då det serveras vegetarisk mat
- allmänna ändringar i råvaror, ärtsoppa byts ut mot köttsoppa
I år ska staden också göra upp en plan för att förbättra trivseln i matsalarna i skolor och daghem genom att minska på ljudnivån och satsa på inredningen.
Många skippar ekologiskt då priserna stiger – men trots det blir ekoprodukterna bara fler och fler
Många odlar ekologiskt för att bli kvitt konstgjort gödsel.
Hållbarhet i vardagen – tio frågor om hur dina val påverkar miljön
Har du koll på hur du kan leva hållbart?
Nya riktlinjer om skolmaten i höst – eleverna har önskat mer tid att hinna äta
Måltiden ska bli en trivsammare upplevelse.
Christel Abborres dröm blir verklighet – ett ekologiskt hus i halm och lera i Degerby i Ingå
Huset ska bli klart på ett halvt år.
Matens klimatavtryck är större än du tror – så här äter du mera klimatsmart
"Maten är den största orsaken till klimatförändringen".
Det är utmanande att driva ekologiskt värdshus: "Allting återvinns och ges tillbaka till verksamheten här"
Paret Söderström i Sibbo driver ekologiskt värdshus.
Nors, id och strömming - två projekt slår ett slag för att öka konsumtionen av lokalt fångad fisk
Målet är att få mer fisk bland annat i skolorna.
I takt med naturen och tiden - italiensk ingenjörsstudent sadlade om och blev biodlare
Satsar på ekologiskt jordbruk med passion och vision.
Miljöprofilerade Oatly tar in riskkapital från bolag som kopplas till regnskogsskövling – forskare: "Vänstra handen bygger upp det högra handen förstör"
Bolaget vill ändra investeringsnormer.
Svårt att hitta ekologiska råvaror trots ökande utbud och efterfrågan - restauranger jagar varor varje vecka
Det är ont om inhemska grönsaker året runt.
Pia Leinonen i Karleby: "Jag ändrade min livsstil medan det ännu är frivilligt - Framtiden avgörs under 2020-talet"
Valde att bli vegan och köra etanoldriven bil.
Jakten på rödmärkta matvaror lockar massor av Sibbobor varje kväll: "Det är ekologiskt och ett fruktansvärt lätt sätt att spara pengar på"
Allt fler köper mat på rea strax innan bäst före-dagen.
Intresset för reko har svalnat – reko-producent: Finns nu större utbud av närproducerad mat
Anna Ros: Finns nu flera alternativ för närproducerad mat.
Ekomaten allt mer populär - och inte längre bara för de välbärgade, säger forskare
Försäljningen av ekologisk mat ökar med tio procent per år.
Våga testa maskros och kirskål i köket!
Många vilda växter lämpar sig väl för matlagning.
Jord- och skogsbruksministern: Vi har missbedömt behovet av stöd till ekologiskt jordbruk
Statens stödpengar tog slut i höstas.
Jessica har i 20 år hittat sin mat bland soporna – också hunden får godbitar ibland
Jessica Suni har varit frigan i cirka 20 år.
Maria Österåker tycker att ekologisk mat måste bli billigare: "Att äta hälsosamt får inte vara en klassfråga"
Närproducerat är viktigt för Maria.
Forskare om avigsidan med ekologisk mat: Klimatet lider då skogarna minskar till förmån för odlingsmark
Ekologiska grödor behöver mycket jord.
Ekobondens råd för att rädda Östersjön: Håll åkrarna gröna också på vintern
Jordbruket är största boven bakom Östersjöns övergödning.
Mjölk från ekogårdar säljs som vanlig mjölk, eftersom få vill betala mer för ekologisk – "Ohållbart" säger SLC-basen
Höga priser bromsar efterfrågan på ekoprodukter.
Skolelever ska få mer närodlat och ekologiskt på tallriken – Jakobstad satsar på att göra upp en matstrategi
Bättre skolmat av bättre råvaror, är målsättningen.
Jan gjorde det som de flesta av oss har drömt om - Att bara kasta loss och lämna allt bakom sig
En berättelse om tvivel, hopp och kärlek
Låt det lokala utbudet styra vad du äter – Markus Bergfors gick in för närmat
Låt det lokala utbudet styra vad du äter.
Lokalt live: Sätt fingrarna i myllan med Djungelgurkan i Ekenäs!
Lär dig odla i låda hos Emmaus.
Ekologisk odling upplever sällan skådat uppsving – 500 nya odlare i år
500 nya gårdar i år.
Ekologiskt jordbruk ifrågasätts av forskare: "Det är en besvikelse för många som har trott på den ekologiska produktionen"
Kirchmann ifrågasätter ekologisk matproduktion.
På Vidkulla gård i Pargas volontärjobbar människor från hela världen
Över 100 gårdar i Finland ingår i föreningen wwoof.
Närproducerad mat ska få ett lyft på Kimitoön
Treårigt projekt ska stimulera den lokala matproduktionen.
Ekologisk pulled pork föll Nykarlebyelever i smaken
Närproducerat och ekologiskt under temavecka
I Mikaelskolan får eleverna närproducerad skolmat
Eleverna verkar ändå inte fundera på varifrån maten kommer.
Uppvärmd skolmat från centralkök – effektivt och billigt, men inte särskilt aptitretande: "Tonfisk och potatis som flöt i vatten"
Allt fler tonåringar låter bli att äta skolmaten.
Maria Ehrnström-Fuentes: Vår egen överlevnad står på spel
Hållbarhet och ekonomi - går det ihop?
EU vill stoppa ekologisk växthusodling i Finland
Trädgårdsombudsman: "Ett hot mot växthusproduktionen"
Hussyrsan - det nya goda från Borgå
Insektfarmen ryms i en liten container.
Eftersnack frågar: Ska skolbarnen få ekomjölk?
Varför väcker frågan om ekologisk skolmat så mycket känslor?
WWF-köttguiden: Om du ska äta kött så ät mindre och bättre
Ekologiskt och närproducerat kött är klart bäst för miljön.
Växtslakt och proteinskifte - så äter vi 2017
"Hälsa och grönt är trendigt i år".
Suominens Mjölk är Årets ekoföretag 2016
Ekoglassen har på två år nått en stor spridning.
Mat utan mellanhänder får fart på kunder och producenter
Reko-ringar intresserar som aldrig förr.
Tusen getter ger jobb åt tre personer i Strömfors
Bolaget Ånås gård vill anställa moderna herdar till getfarm.
Reko-ringen i Vasa nådde tiotusen medlemmar
Närodlad mat lockar kunderna.
Många stannade på åkern när bönderna fick sin egen restaurangdag
Få gårdar ville öppna dörrarna mitt i skördetiden.
"Konsumera mera för att rädda jorden!"
Westergård: Teknologi och konsumtion är räddningen.
Offentliga storkök ska satsa på ansvarsfull mat: "Hoppas det leder till fler arbetsplatser"
Ansvarfull upphandling ska ge mer inhemsk mat på tallriken.
Lakritsknäckebröd från Borgå förtjusar i Frankrike
Johanna von Wright tillverkar knäckebröd i olika smaker.
Går det att äta klimatsmart och hälsosamt?
Det som är bra för miljön är inte alltid bäst för hälsan.
Rekoringen i Borgå fick en rivstart
På fredag arrangeras det första utdelningstillfället.