Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Vägunderhållet i Åbo jobbar för full maskin med de hala vägarna

I Åbo jobbar entreprenörerna som sköter vägunderhållet för full maskin med att sanda och salta de hala vägarna och trottoarerna.

Nu prioriteras de vägar som ligger längs med bussarnas rutter och de huvudleder där det finns mest fordonstrafik samt gång- och cykeltrafik. Därefter sandar man mindre trafikerade gator och bostadsgator, berättar Marjo Jaakkola som är chef för underhållet av infrastrukturen vid Åbo stad.

En del dagvattenbrunnar har frusit till is och därför samlas smältvattnet nu i pölar på gatorna.

Nu försöker vägunderhållet snabbt tina upp brunnarna och städa bort snöslasket, så att vattnet kan rinna bort från gatorna. Det utlovas nämligen kallare väder igen till torsdagen.

Trafikerad korsning i vintrigt väglag

Trafikmärke bucklade bilen – privatperson får skadestånd av Vasa stad

Ett trafikmärke föll ner på en bil på Skolhusgatan.

Man i glasögon på en trottoar.

Vasa hamnväg får vänta – NTM-centralen prioriterar Giga Vasa

Planeringen av Vasa hamnväg drar ut på tiden. Just nu prioriterar NTM-centralen vägarna på Giga Vasa-området och personalen räcker inte till allt.

Porträttfoto på Patrik Hellman

Österbotten får pengar i budgetförslaget: ”Första konkreta goda nyheten”

Kasköbanans framtid ser ljusare ut, anser Patrik Hellman.

Stadsbron i Kristinestad får ny beläggning

På måndag ska de lappade delarna av stadsbron i Kristinestad få ny beläggning och efter det ska båda filerna igen öppnas för trafik.

Enligt Janne Ponsimaa, chef för enheten för väghållningsplanering vid NTM-centralen, kommer de här åtgärdena att hålla bron funktionsduglig en tid framöver.

Efter sommaren kommer man dock att analysera läget och fundera ifall en större renovering av bron skulle vara nödvändig.

Nu startar sommarens vägarbeten i Österbotten

I dag påbörjas sommarens beläggningsarbeten på de österbottniska vägarna. Först ut är väg 718 i Vörå.

Sammanlagt ska omkring 100 kilometer väg i de österbottniska landskapen få ny beläggning. Bland de största projekten finns arbeten på riksväg 8 i Lappfjärd och Nykarleby. På båda platserna handlar det om sträckor på cirka 20 kilometer.

Den här veckan inleds också arbetet med att lappa stadsbron i Kristinestad. Entreprenören hoppas vara klar med arbetet innan sommarmarknaden börjar den 13 juli. Under arbetets gång är endast en körfil på bron i bruk.

På NTM-centralen säger man att arbetet kommer att störa trafiken en aning. På de livligast trafikerade vägarna kommer man att jobba utanför rusningstid eller på natten.

Beläggningsarbetena pågår till slutet av september.

Skyltar vid vägen till infarten till Hangö.

Gatorna snyggas upp till Hangös 150-års jubileum

Många gator är i dåligt skick med fnasiga kanter och gropar.

Borgå sopar bort tusen ton sand från gatorna

Ett säkert vårtecken är när städerna börjar sopa bort sandningssanden från gatorna.

I Borgå har man jobbat med det sedan första veckan i april. Det har lett till ganska mycket gatudamm i luften eftersom vädret varit torrt. Fuktig sand dammar mindre.

De stora långsamma maskinerna som samlar upp sand kör omkring på olika ställen i staden. I centrum kan vissa gator och parkeringsområden bara putsas nattetid.

Från och med nästa vecka ska gatuavdelningen jobba två nätter per vecka med det. Som tidtabellen nu ser ut ska alla gator vara putsade vecka 19, alltså andra veckan i maj.

De senaste vintrarna har det gått åt extra mycket sand eftersom det varit så halt. Den här vintern använde Borgå omkring 4 000 ton sand. Av det uppskattar underhållsmästare Ville Kaasinen att staden lyckas samla in ungefär 1 000 ton sand.

Den insamlade sanden förs till Domargårds avfallscentral. Den undersöks så den inte innehåller orenheter och kan sedan återanvändas för markarbeten på Domargård.

Få vägar får ny asfalt i sommar

Exceptionellt få vägar kommer att få ny beläggning i sommar. Enligt Trafikledsverkets uppskattning kommer man i år att belägga bara cirka 1 500 kilometer väg, då motsvarande siffra i fjol var cirka 2 400 kilometer.

Orsaken är dels att kostnaderna för vägbeläggningen har ökat kraftigt, dels att man minskat på finansieringen jämfört med tidigare år.

Reparationsskulden på vägnätet kommer att öka i år. Enligt Trafikledsverket strävar man efter att hålla de livligast trafikerade vägarna i skick, men att antalet vägar i dåligt skick kommer att växa med omkring 700 kilometer.

Det finns kring 51 000 kilometer asfalterade vägar i Finland. Av dem var kring 8 000 kilometer i dåligt skick i slutet av år 2022.

Källa: STT.

Bilar kör på en väg som är täcks med slask. Snön yr.

Gropar i riksvägen i Ekenäs ska repareras

NTM-centralen: Oklart ännu när reparationerna inleds.

Vöråvägen genom centrala Vörå, fotot taget under en vinterdag i slutet av februari. Vägen är bar men längs sidorna finns snödrivor. En person går på trottoaren. Längre fram syns en bil på vägen.

Riksdagen delar ut julklappspengar – en miljon till vägar i Österbotten

Vägar i Vörå, Närpes och Kristinestad får pengar.

Trafikskylt varnar för beläggningsskador

Raseborgs stad: Fiskarsvägen behöver ny beläggning omedelbart

Landsväg 104 behöver förbättras så snabbt som möjligt.

En person i blå jacka går på en trottoar. Den är täckt av ett lager is med sand på.

Över fyra tusen ton sand hjälpte Borgåborna stå emot halkan i vinter

Staden behövde sanda gatorna mer än vanligt.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida