Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Kimitoön förhandlar denna vecka om Tyska holmens bro

Kimitoöns kommun ska den här veckan förhandla med FN-steels konkursbo om möjligheterna att bygga en ny bro till Tyska holmen i Dalsbruk. Sannolikt kommer också den gamla bron upp under mötet.

Finby sneglar inte västerut

Finby vill gärna fortsätta vara en del av Salo. Det tror i varje fall Finbybon Anders Björkqvist. Han tycker att det lilla samhället längst söderut i staden har vind i seglen.

"Stor ära att vara nämndeman"

Nämndemännen fungerar som lekmannadomare vid rättegångar för speciellt grövre brott. Nu vill regeringen minska antalet nämndemän. Anders Brunberg har fungerat som nämndeman vid Österbottens tingsrätt i nio år och han tycker att nämndemännen har en viktig funktion som länk mellan rättsväsendet och allmänheten.

Många brandstationer behöver piffas upp

Många brandstationer i Egentliga Finland är i dåligt skick. Brandstationen i Pargas är en av dem som behöver omfattande renoveringar.

Vindkraftverk

Planer för Kasnäsmöllor lagda på is?

Kimitoöns kommun vill veta hur det går med vindkraftsplanerna i Kasnäs. Det är oklart om bolaget fortfarande är intresserat av projektet.

Barbro Kloo är medlem i social- och hälsovårdsnämnden i Vasa.

Sfp-gruppen vill bevara hjärtkirurgin i Vasa

Bevara hjärtkirurgin med fortsatta sparkrav på specialsjukvården i Vasa. Det blev slutresultatet när Sfp-gruppen i sjukvårdsdistriktets fullmäktige möttes i Vasa på torsdag kväll.

Bostadslösa i Åbo söker sig inomhus

Det kalla vädret har fått lite fler personer att besöka skyddshärbärget Sillankorva i Åbo. Mest kunder har Sillankorva ändå på sommaren.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Henriksson betonar att självstyrelselagen gäller

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är förvånad över att frågan om finskans ställning på Åland ens diskuteras. Ålands enspråkighet bestäms av internationella avtal och av självstyrelselagen. Regeringen har heller inga planer på att ändra enspråkigheten när självstyrelselagen ses över.

Raymond Wesander

Upphittade julhälsningar delas ut på fredag

Posten delar i dag ut brev och julhälsningar som hittats runtom i Närpes. Det var i förra veckan som flera postlådor länsades i Närpes och en massa försändelser försvann. Gärningsmännen var antagligen ute efter pengar och värdesaker.

Inte längre Rysslands rikaste man

Michail Chodorkovskij var i början av 1990-talet Rysslands rikaste man och mycket inflytelserik i rysk politik. Nu, drygt 10 år senare, återstår inget av det, men han är fri och kan igen träffa sin sjuka mor.

Polis i uniform

Poliser fick böter för Myllylä-snokeri

Tingrätten i Egentliga Finland har dömt tre poliser till böter för att ha snokat reda på skidåkaren Mika Myllyläs dödsorsak via polisens system.

Polisen uppmanar: kolla stugan!

Stugägare i skärgården uppmanas att kontrollera sina sommarstugor. Enligt polisen har det förekommit många stuginbrott under hösten.

Upphängda minkskinn

Pälsstöld i Nykarleby

En betydande mängd pälsar har stulits från en farm i Nykarleby natten till måndag. Skinnen har av allt att döma lastats på en släpvagn som stulits från en intilliggande pälsfarm.

Medlare reder ut kulturkrockar

Helsingfors har börjat anlita medlare i konflikter som upplevs som kulturkrockar.

Direktören för Vasa sjukvårdsdistrikt Göran Honga

"Ingen realism i pengainsamling för hjärtkirurgin"

Kust-Österbottens hjärtdistrikt kör den här veckan igång en insamling i hopp om att ge hjärtkirurgin i Vasa nådatid. Målet är 200 000 euro. Att rädda hjärtkirurgin med insamlade medel är ändå helt orealistiskt. Det säger Göran Honga som är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Klubba på bord.

Plåtslageri och byggföretag skyldiga till arbetarskyddsbrott

Det blev fällande domar i arbetarskyddsbrottmålet i Österbottens tingsrätt. Domen föll idag, fredag, och de två inblandade företagen dömdes till samfundsbrott och skadeståndsersättningar. Arbetsledarna dömdes till dagsböter.

Fallskärmshoppare på täktom flygfält.

Härligt, härligt - men farligt, farligt

-Jag känner mig osäker, nervös, rädd och skakig - men gör det i alla fall! För sen - i luften - är det det bästa som finns! Niko Järvinen berättar om hur han känner sig inför ett fallskärmshopp från 3 kilometers höjd, och det säger väl det mesta om upplevelsen.

Ett restaurangkök.

Förslag: Fyra centralkök i Raseborg

I framtiden ska Raseborg ha regionala centralkök i Karis, Ekenäs, Pojo och Tenala. Det förslaget har arbetsgruppen som utarbetar köksfunktionerna i Raseborg kommit fram till.

Svenska råttor resistenta mot råttgift

Sverige har fått sina första fall av råttor och möss som är resistenta mot råttgift. Det visar en undersökning från företaget Anticimex som bekämpar insekter och ohyra i bostäder. Finsk expert förhåller sig aningen skeptisk till uppgifterna.

Sidan på en polisbil där det står "Poliisi".

Tiotals brott under Jakobs dagar

Totalt 40 brott anmäldes till polisen under årets Jakobs dagar. Under veckoslutet hade polisen dubbelt fler uppdrag än normalt. De flesta fallen handlade om trafikbrott, stölder och misshandel.

kaffekopp i handen

Företagare i Nykarleby döms för människohandel

Döms till ett två och ett halvt års fängelsestraff.

Fler stölder under sommaren

Många tjuvar i farten på sistone i Österbotten

Polisinrättningen i Österbotten har på sistone fått in flera anmälningar om stölder. I flera av fallen rör det sig troligen om samma gärningsman. Eftersom fallen är så många misstänker polisen ändå att det inte är samma gärningsman i alla fall.

Fågelinfluensan sprider sig i Kina

Den nya typen av fågelinfluensa fortsätter att sprida sig i Kina och har nu nått provinsen Henan, där två människor har smittats av fågelinfluensan.

IS: Heinäluoma vill ha kontrollorgan för Skypo

Riksdagens Talman Eero Heinäluoma föreslår att Skyddspolisen övervakas av ett organ i riksdagen. Orsaken är de känsliga ämnen som polisen utreder.

Merituulen koulu i Ingå

Snart kan mögeldrabbade Merituulen koulu saneras

Snart vet Ingå vad som måste göras med mögeldrabbade Merituulen koulu. Prover från skolbyggnaden har lämnats in till ett laboratorium i Helsingfors och resultatet kommer i bästa fall nästa vecka.

Över 80 frivillga deltog i helgens efterspaningar

Frivilliga räddningstjänsten fick ihop över 80 frivilliga personer på sina efterspaningar efter Pentti Lampinen från Vasa. Under veckoslutet sökte de efter Lampinen både i Gerby-Västervik området och i Brändö. Bo Norrgård ledde spaningarna som man nu avbrutit resultatlösa.

Tältläger för flyktingar.

UNHCR: Syrier flyr åt alla tänkbara håll

Flyktingströmmen ut ur Syrien växer för var dag, uppger FN:s flyktingorgan UNHCR. Det är fråga om en fullskalig humanitär katastrof, slår UNHCR fast.

Tillnyktringsstationen fyller år

Stationen för berusade minderåriga fyller 25 år. I fjol tog tillnyktringsstationen hand om 160 unga.

Festligt i Föreningshuset - ungdomsminnen efterlyses

Har du minnen från ett föreningshus i Åboland? Isåfall vill nog Åbolands Ungdomsförbund gärna ta emot dem.

Tjuvskytt i Kristinestad

Polisen söker efter tips om en möjlig tjuvskytt i Kristinestad. Det var när älgjaktlaget i Uttermossa, Kristinestad sköt en älgko i söndags som de upptäckte att någon tidigare skjutit på älgkon.

Ekenäs hälsovårdscentral

Nytt vid Ekenäs hvc: Boka jourtid per telefon

Snart måste också Ekenäsborna boka tid per telefon när de behöver besöka jourmottagningen på hälsovårdscentralen. Hittills har de flesta kommit till hvc och sedan suttit där och väntat på att få träffa en läkare.

Sukevarymlingen kan ha fått hjälp utifrån

Det är möjligt att Pekka Luukkonen, mannen som rymde från Sukeva fängelse för tio dagar sedan, hade en direkt medhjälpare på utsidan under rymningen.

Eurosedlarna i en hand

"Uppsägningspaket görs upp i smyg"

Det har blivit allt vanligare att arbetstagare erbjuds så kallade uppsägningspaket - oftast några månaders lön i en klumpsumma. För företagen är det här ett lätt sätt att kunna säga upp folk när de vill. Nya ingenjörsförbundet anser ändå att paketen kan vara olönsamma för arbetstagarna.

Champagnekorkar.

Flera fall av misshandel under valborg

Polisen i Österbotten har haft fullt upp med att lösa misshandelsfall under valborg. Överkonstapel Magnus Jakobsson var studiogäst i God morgon Österbotten på onsdag och han tyckte ändå att valborgsfirandet förlöpte enligt normalt veckoslutstempo.