Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Två unga i fullmäktigesalen i Hangö.

Hangöunga om verkligheten: Varför umgås med någon som pratar annat språk?

Utmanar beslutsfattarna att hitta bättre lösningar.

Karina Björninen (MSK).

Korsholms finskspråkiga flaggar för Vasa – "De är frustrerade"

Stora skillnader mellan språkgrupperna i enkäten.

Marina Lindell.

Marina Lindell: Viktigt att inkludera de finskspråkiga minoriteterna

Bristande delaktighet anstränger relationer, tror forskare.

Bild på Roman Schatz

Roman Schatz: Vad är ni finlandssvenskar rädda för?

"Är ni på riktigt i behov av räddning?"

Ungdomsfullmäktiges ordförande Teemu Björkqvist och medlem Lukas Lundin vill riva ner språkgränsen.

Unga vill rasera språkmur i Raseborg

Svenska och finska ungdomar ska ha gemensamma aktiviteter.

Joonatan Vanhala, Antto Tunkkari, Ursula Almén, Sonja Vertainen är abiturienter 2015 i Karleby.

Svenska minst omtyckta ämnet bland abiturienter i Karleby

Tillsammans med matematik verkar svenska vara det minst omtyckta ämnet bland finskspråkiga abiturienter i Karleby. I en undersökning i en av skolorna uppger nästan hälften av abiturienterna att svenska är det värsta ämnet.

Gul anka

"Politisk snålblåst hot mot svenskan"

Över 70 procent av finlandssvenskarna anser att attityderna mot svenskan har hårdnat i rikspolitiken. Det här framgår av uppgifter från den finlandssvenska barometern som publiceras i dag.

Blyertspennor

Svenska och finska från ettan får stöd i Borgå

Borde det andra inhemska språket läsas redan från ettan i Borgåskolorna? Så gott som hela bildningsnämnden ställer sig bakom tanken på att utreda frågan.

Kennet Lindholm och Kerstin Ståhlberg i Fredagssnack.

"Man är rädd för att tala finska"

Murarna mellan språkgrupperna, både bland unga och äldre, dryftas i veckans fredagssnack. Dessutom tvistar snackarna Kerstin Ståhlberg och Kennet Lindholm om julgranar.

Kurt Torsell.

HBL: Språkstrid kring Sibbodirektör

I Sibbo har en liten språkstrid blossat upp efter att svenskspråkiga Kurt Torsell utnämndes till ny bildningsdirektör.

Kati Källman, vikarierande verksamhetsledare för Korsholms 4H

4H för samman språkgrupper

”Spännande skillnader” är ett projekt där svensk- och finskspråkiga 4H-deltagare träffas för att umgås. Genom att sammanföra språkgrupper öppenheten och toleransen, säger Kati Källman på Korsholms 4H.

Gammal undervisningsskylt

”På sikt hoppas jag på en svensk skola i Tallinn”

I Tallinn har undervisning i svenska för skolbarn kommit tillbaka efter en paus på fem år. Det handlar om ett privat initiativ, men många föräldrar hoppas på framtida statsstöd både från Estland och Sverige.

Snart fylls klassrummet av förväntansfulla ettor!

Ny funderare kring dagisspråket i S:t Karins

SFP i S:t Karins anser att vikarierna vid de svenska daghemmen och förskolan bör kunna svenska. Stadsstyrelsen diskuterade saken, men ärendet remitterades till bildningsnämnden för ny beredning.

Kungsgatan i Ekenäs

Gallup om svenska dagen

Praoeleverna Jonas Nyström och Lukas Lundin gick ut på gågatan i Ekenäs för att göra en gallup om vad folk på gatan tycker om svenska dagen. Många anser att svenska dagen är viktig.

Skolsvenskan debatteras igen

På fredagen kommer medborgarinitiativet om att slopa den obligatoriska skolsvenskan upp till behandling i riksdagens kulturutskott. Det betyder att skolsvenskan blir ett samtalsämne igen. Både på gott och ont, säger SFP:s Mikaela Nylander.

Prof. Olle Josephson medverkar i Språkväktarna

Svensk språkexpert: ”Finländarna språkpolitiska föregångare”

Så fort det finns mer än ett språk av betydelse i ett samhälle, blir det en politisk fråga. Det säger språkforskaren och professorn Olle Josephson vid Stockholms universitet. I höst är han stationerad i Helsingfors för att insupa språkklimatet där och lära sig av finländarna för sin nya bok.

Christina Gestrin

"Påminn era barn om att de får tala svenska"

Som Folktingsordförande och förälder är Christina Gestrin oroad för hur de svenskspråkiga barnen upplever den senaste antisvenska kampanjen. Språkhetsarnas roll har även diskuterats i det Gestrinska hemmet.

Karnaistunneln på motorvägen mellan Åbo och Helsingfors.

Ingen enkel start för Lojo motorväg

Veckans arkivinslag kommer från Lojo. Där har byggandet av motorvägen mellan Åbo och Helsingfors lett till många nyheter genom åren. Men också språkfrågan har varit på tapeten.

Närpes stad.

Närpes antog språkstrategi

Stadsfullmäktige i Närpes godkände enhälligt den språkstrategi som ska tillvarata de språkkunskaper och den know how som finns i staden och ge en större språklig medvetenhet.

Markus Österlund poserar i en korridor.

Folktinget: Kasta inte in handduken än!

Nationalspråkstrategin har knappt börjat sättas i verket innan den döms ut av experter. Men Folktinget, som aktivt deltog i arbetet, försvarar sig. "Kasta inte in handduken än!", säger folktingssekretarere Markus Österlund.

Reetta Toivanen arbetar vid HU vid Erik Castréninstitutet. Hon är akademiforskare och docent.

Nytt utspel om svenskan: Mera mod och ny strategi

Finlandssvenskarna måste bli modigare med att tala svenska. Dessutom behöver vi en ny språkstrategi, föreslår språkvetaren Reetta Toivanen vid Helsingfors universitet.

Alexander Stubb hejade på Finland under Samlingspartiets valvaka.

Stubb tackar nej till Taxell

Alexander Stubb vill slippa den taxellska paradoxen som bygger på att tvåspråkigheten gynnas av enspråkiga lösningar. Han vill ha skolor med både svensk- och finskspråkiga elever där en del ämnen också kan undervisas på det andra inhemska språket.

Främmande språk kör om svenskan

Under 2013 växte alla språkgrupper i Finland, utom de svenskspråkiga. Enligt Statistikcentralen finns det snart fler personer i Finland som talar främmande språk än vad det finns svenskspråkiga.

Lärare: Nickby hjärta sätter svenskan i kläm

Lärare vid Kungsvägens skola i Sibbo är oroade över svenska elevers språkutveckling då de placeras under samma tak som de finska i Nickby hjärta. Svenska utbildningssektionens ordförande är förvånad över kritiken.

Matthias Alexander Castrén

Castréns Sibirien på Arppeanum

Den 2 december 1813 föddes Matthias Alexander Castrén, och på utställningen "Till Sibirien!" kan man bekanta sig med Castréns liv och forskning som bl.a. förde honom på omfattande forskningsresor till Sibirien.

Delade åsikter i chatt om tvåspråkighet

Chatten om tvåspråkighet på Justitieministeriets webbplats gick bra och det var livligt deltagande, uppger språkrådet Corinna Tammenmaa. Chatten ordnades mellan 10 och 11 i dag på Svenska dagen. Åsikterna gick som väntat isär.

Sjundeås sannfinländargrupp försvann

De två sannfinländska politikerna i Sjundeå kommunfullmäktige har lämnat sitt parti. De kan inte godkänna riksdagens beslut att stöda studier i ryska.

Snabbt gymnasiebesked krävs i Jakobstad

Ett snabbt besked om placeringen av det finska gymnasiet i Jakobstad de närmaste åren måste komma i höst. Det kravet riktar den finske skoldirektören Juha Paasimäki nu till stadens beslutsfattare. Se Filip Sténs inslag i TV-Nytt!

Markku Pukkinen (SDP) och Annika Haldin (SDP) meddelar bildningsnämndens beslut åt pressen

Inget gymnasiebeslut i Jakobstad

Det blev inget beslut om att släppa in det finska gymnasiet i det svenska gymnasiet i Jakobstad. På finskt håll ser man helst en gemensam gymnasielösning medan SFP i Jakobstad hittills motsatt sig densamma.

Yrkeshögskolan Novia

Skolstrid sliter Österbotten itu?

Enspråkigt eller tvåspråkigt? Det valet har seglat upp under diskussionerna om yrkeshögskolornas framtid och den föreslagna fusionen mellan Novia och Arcada. Åsikterna går isär inom SFP i Österbotten.

Raseborgsfullmäktige lika svenskt som tidigare

Andelen svenskspråkiga i den nyvalda stadsfullmäktigeförsamlingen i Raseborg är ungefär lika stor som i nuvarande fullmäktige.

Svenskfinlands inofficiella flagga

Avhandling om identitet och stereotypier

”Vem är jag, vem är vi, vem är vem i vårt land?” frågar sig pol.mag Anna Henning-Lindblom i sin avhandling om kontextens betydelse för gruppidentifikation och stereotypier bland svensk- och finskspråkiga i Finland och Sverige.

babyn på ett dop

Finska och svenska församlingen oense i Sjundeå

Den finska och svenska församlingen i Sjundeå är inne på helt olika spår när det gäller framtiden. I bakgrunden spökar den begravda fusionsplanen med Lojo.