Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Dora på Lammholm

Hedersomnämnande för Dora på Lammholm

Yles och MTV3:s utbildningsfond Koura har delat ut pris för bästa radio-, tv- och webbinnnehåll år 2013. En av de dokumentärer som fick ett hedersomnämnande var "Dora på Lammholm" som sändes i Yle Fem.

Carola Lithén

Tammerforsmodellen intresserar i Korsholm

I kommunerna funderar politikerna på hur kommunsammanslagningarna kunde genomföras. Den så kallade Tammerforsmodellen är intressant säger Carola Lithén, fullmäktigeordförande i Korsholm.

Par av samma kön på en bröllopstårta.

Politiker skriver inte under initiativ för samkönade äktenskap

Endast tre österbottniska riksdagsledamöter har undertecknat initiativet för samkönade äktenskap. Ulla-Maj Wideroos (SFP), Miapetra Kumpula-Natri och Jutta Urpilainen (SDP) stöder homosexuellas rätt till äktenskap och adoption. Mats Nylund (SFP) stöder homosexuellas rättigheter men tänker inte understöda initiativet.

kati Eklöf

Kati Eklöf skall sätta fart på turismen i Vasaregionen

Kati Eklöf börjar jobba som verkställande direktör för Vasaregionens turism från den 13. januari. Hon valdes till vd förra veckan och det var bland annat Vasaregionens energiska rykte som fick henne att söka jobbet som vd.

Jani Roman, ordförande för Raseborgs företagare.

"Mera dialog behövs i Raseborg"

Dialog och positivt tänkande kunde få en plattform i en ny förening under namnet pro Raseborg. Ordföranden för företagarna i Raseborg, Jani Roman, har många idéer om hur alla röster i lokalsamhället kunde höras på neutral mark.

Vindmöllor

Korsnäs tog ett steg närmare vindkraftspark

I måndags godkände kommunstyrelsen i Korsnäs att företaget Vindin får göra delgeneralplan för en vindkraftspark i Molpe och Petalax. Attityderna är mera positiva till den hållbara energikällan än tidigare men visst finns det fortfarande motståndare.

Sideby kyrka

Sideby kyrka renoveras

Kyrkan i Sideby ska renoveras. Byggnadskommitten för Sideby Kyrka har uppvaktat kyrkostyrelsen, som ställer sig positiv till finansiering av renoveringen.

Frihamnen i Hangö

Naturiststrand föreslås i Hangö

Tre finländska naturistföreningar har vänt sig till Hangö stad med en förfrågan om att få använda en av Hangös stränder som naturiststrand. Tekniska nämnden diskuterade frågan i går (16.10).

Varvskrisen kan vara positiv för Åboregionen

Varvsindustrins kris kan vara en positiv sak för Åboregionens utveckling. Jag tycker att man ska se varvskrisen som en väsignelse och en början på något nytt, säger framtidsforskaren Olli Hietanen vid Åbo universitet.

Yrkeshögskolan Novias logotyp klistras på ett fönster. Bilden tagen i Vasa.

Novia utreder nya studieplatser i Jakobstad

Vi utreder en satsning i Jakobstad i positiv anda. Det säger Roger Broo, styrelseordförande för Ab Yrkeshögskolan Novia vid Åbo akademi.

Norra hamnen i Ekenäs

Stormarket skapar protester och försiktiga förväntningar

Tre personer besökte Yle Västnylands studio för att prata om planerna på en stormarket i Norra hamnen i Ekenäs. Citymarket visar intresse för att etablera sig där vilket får en del att protestera vilt, andra säger ja och ser nya arbetsplatser medan andra försiktigt ändrar åsikt om vad som kan byggas i Norra hamnen.

Kvinna kastar sopor i stort sopkärl

Sista chansen att tycka till om sopor

Fastighetsägarna i Väståbolands skärgård har under sommaren fått säga sitt om avfallsreformen. Många svar har skickats in, konstaterar man vid Åbonejdens avfallsservice.

Barnträdgårdslärarna Camilla Rehn-Hovi, Malin Sjöholm och Marjut Kytölä tycker inte att det nya dagiset borde byggas i anslutning till Amosparkens skola.

Dagis intill skolan får blandat mottagande

Det senaste förslaget då det gäller långdansen kring det nya daghemmet i Kimito, är att placera dagiset intill skolan med en gång emellan. Förslaget väcker tankar både inom skolan och bland daghemspersonalen.

potatis

Kristinestad profilerar sig som potatisrike

Snart ska de som äter potatis i Helsingfors veta att potatisen de skopar upp på tallriken kommer från Kristinestad. I ett projekt ska Kristinestad höja potatisens profil och göra sig känd som potatisriket i Finland.

Politiska fångar friges igen i Burma

Burmas president Thein Sein har beslutat frige cirka 70 politiska fångar. Flera hundra fångar har frigetts efter maktskiftet år 2010.

Fundersamma händer

"Sänkt dividendskatt skapar positiv atmosfär"

Många har varit kritiska till att ägare i olistade bolag ska få minskad dividendskatt om de har stora dividendintäkter. De som redan är rika kan därmed bli ännu rikare. Men hur ser de här storägarna själva på frågan? Vi bestämde oss för att ta reda på.

Klätterställningar i en skog.

Turismens Oskar till Flowpark

Nöjes - och äventyrsparken Flowpark får årets "Turism-Oskar".

Julhandel i Helsingfors

Negativ inflyttning i flera österbottniska kommuner

Många österbottniska kommuner har haft en negativ inflyttning de senaste åren. Kaskö har haft en negativ förändring med -1,7 procent, Korsnäs likaså med -0,5, Kristinestad -0,9, Kronoby -0,7, Närpes -0,2 och Jakobstad -0,2.

Ja till metropolförvaltning

Majoriteten av kommunalvalskandidaterna i huvudstadsregionen flaggar för en metropolförvaltning. Det här framgår i Yles valkompass. De görna är mest positiva bland partierna.

Barn i Haiti efter jordbävninge 2010.

Starkt stöd för utvecklingssamarbete

En klar majoritet av finländarna förhåller sig positivt till Finlands utvecklingssamarbete. Fyra av fem finländare tycker att utvecklingssamarbetet är antingen mycket eller tämligen viktigt, visar en ny mätning.

choklad

Laga chokladpraliner på svenska!

Chokladpraliner, rap workshops och Carl Larsson-utställning. Här är några exempel på hur man kan göra svenskundervisningen mer lockande.