Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Majvor Hellman

Vardagshjälten Majvor Hellman i Korsholm vill vara med – men inte synas

"Varje dag tillsammans med Majvor är en glädje".

Jonas Blomqvist.

Jonas Blomqvist: Midvinternattens köld är oväsentlig

Det är inte snötäcket eller julklapparna som gör julen.

Tidskriften Coastline

Syd saknas i Coastline

Sydösterbotten saknas nästan helt i tidningen Coastline. Coastline ges ut av Österbottens Handelskammare och distribueras bland annat till ministerier, ambassader, högskolor och platser där folk rör sig och finns också på webben.

Ellen DeGeneres bjuder in Smoukahontas

Den språk- och sångbegåvade Jakobstadsbon Sara Maria Forsberg smider medan järnet är varmt. Forsberg som under namnet Smoukahontas har gjort braksuccé på Youtube, har nu blivit inbjuden att medverka i den amerikanska tv-showen Ellen DeGeneres show.

Slutcyklat genom Sandudds begravningsplats

Cyklister är orsaken till att porten på Sanduddsgatan nu öppnas först efter klockan nio. De använder Sandudds begravningsplats som genväg förklarar överträdgårdsmästare Ari Pipatti situationen.

Ett fartyg sjönk vid Hertonäs strand.

Fartyg sjönk vid Hertonäs strand

Det är fortfarande oklart varför en knappt 15 meter lång trålare i stål plötsligt började sjunka på fredagmorgon. Då räddningsverket kom till platsen i Hertonäs strand var det redan för sent för räddningsoperationer.

Att bli kock är pop men få stannar i köket

Kockyrket är ett framtidsyrke, det visar bland annat utbildningsverkets prognoser. Kockyrket lockar också allt fler så det borde vara ett yrke där utbud och efterfråganmöts. Trots det råder det ständig brist på kockar.

Ja eller nej till jämlik äktenskapslag?

Blir det ja eller nej? Riksdagen har inlett debatten om rätten till äktenskap för homosexuella. Omröstningen senare i vår blir mycket jämn.

Sebastian Bergholm

Sebastian Bergholm: Varför är det så svårt att hålla på Sverige i hockey?

En tjeckisk forward tragglade sig nästan igenom det svenska försvaret och jag hoppades att han skulle göra det. Matchen igår stod i det skedet 4-2 åt Sverige och jag hade kollat på den, oengagerat, i exakt två minuter. Ändå var reaktionen instinktiv, jag hoppades reflexmässigt att Sverige skulle åka på en öppningsförlust.

Nu går sista flyttlasset

I dag går företaget Grene Noramaas sista flyttlass från Kimito till Pemar. Samtidigt flyttas också sjutton jobb.

Ortnamnsskylt på Kyrkslätt station i vintertid.

Kyrkslätt permitterar alla

Kyrkslätt kommun permitterar alla sina fastanställda under två veckor 2014. Också lärarna kommer att permitteras men bara i sju dagar.

Centern bildar tvåspråkig avdelning i Vasa

Centerpartiet aktiverar sig i kust- Österbotten. Nu grundas en tvåspråkig lokalavdelning i Vasa av Centerpartiets kommunorganisation i Vasa.

Fighting Star blev fjolårets dragplåster på Wasa teater

Fighting Star och barnpjäsen Pojken och Stjärnan lockade mest publik på Wasa teater under fjolåret. Fighting Star sågs av nästan 11 000 och Pojken och Stjärnan av 7300 personer.

Skidstav

Brist på snö stoppar inte skid-FM i Vanda

FM i skidning blir av, trots att det är snöfritt i värdstaden Vanda. Arrangörerna håller fast vid att starten går 17.1, men hittills har man lyckats preparera ett skidspår på endast drygt en kilometer.

Från sopor till barnmat

Roskisdykare uppmärksammar matsvinn.

Patrik Skön

Elektronikavfall, vår ständiga följeslagare

Jag stiger ut ur bussen och fäller telefonen på trottoaren. Det var inte smart, eftersom glaset får en spricka och den blir svårare att använda. Jag ställs inför frågan: reparera eller köpa nytt?

En blanket med vilken man kan ansöka om allmänt bostadsbidrag.

Kvinna lurade Folkpensionsanstalten - fick villkorlig dom

En kvinna i Karleby har dömts till åtta månaders villkorligt fängelse för grovt bedrägeri. Kvinnan hade lurat till sig arbetslöshetsbidrag och bostadsbidrag på nästan 20 000 euro.

Självständighetsbal i Dalsbruk

Högstadieelever i Kimitoön har på onsdagen firat Finlands självständighet med bal i Dalsbruk. Festen samlade nästan tvåhundra unga Kimitoöbor till Dalsbruks motionshall.

Bara saft och vatten serverades på Finnairs Kittiläflyg på grund av strejken den 14 november 2013.

Medlingsbud på kommande i cateringkonflikten?

Förhandlingarna för att få ett avtal för Finnairs catering-personal fortsatte i morse. Parterna förhandlade nästan hela gårdagen utan resultat. I morgon hotar omfattande stödstrejker.

Hårda vindar till havs.

Åboland skonades från stormen

Den hårda vinden verkar inte ha orsakat några större skador i Egentliga Finland på söndagsmorgonen och -förmiddagen. En del hushåll i Egentliga Finland var ändå utan ström på söndagen.

Två stora röda fastigheter på Örö.

Örö blir center för naturturism

Ön Örö i Hitis södra skärgård ska bli center för natur- och skärgårdsturism. Ön öppnas för allmänheten 2015 då försvarsmakten lämnar ön och Forststyrelsen tar över.

Träd föll i storm i Vasa

Beredskapsövning i Österbotten

I de tre österbottniska landskapen pågår i dag en beredskapsövning för extrema väderfenomen. Deltagarna övar hur man kan klara av översvämningar, stormar och stora elavbrott.

Han tankar bilen åt dig

Personlig betjäning är på väg tillbaka. Det tror man åtminstone på Vittsar Shell i Karleby. Sex dagar i veckan har stationen en servicemästare på plats som tankar, tvättar vindrutan och kollar oljan åt den som vill. Och det helt gratis.

dragspel

Kaj Kulla återupptäckte dragspelet

På lördag den 26 oktober ger Dalsbruksbon Kaj Kulla en dragspelskonsert i Bio Pony.

S:t Karins centrum en sommardag.

S:t Karins simhall förstoras

I S:t Karins planerar staden att förstora simhallen. Samtidigt vill man göra det lättare att parkera vid simhallen och korsningen till Pargasvägen ska bli säkrare.

Kimito har gått om Dalsbruk

Kimitoöns kommun genomgår en slags urbanisering.

Västra Nylands folkhögskola i Karis.

Hangö ur samkommunen för VNF?

Hangö borde överväga om staden ska fortsätta vara med i samkommunen för Västra Nylands folkhögskola. Bildningschefen ser driftsunderskottet som en orimlig börda för kommunerna.

båtbrygga i hammars i borgå

Ingå: Vanda kör över oss

Ingå vill inte ha en båtmarina på Orslandet. Vanda stad har fått lov av Södra Finlands regionförvaltningsverk att bygga en brygga för nästan 100 båtar på Bjurs friluftsområde.

Alla tiders sommarteater i Dalsbruk

Sjuttio personer och en häst står på scen när Bruksteatern sätter upp Balladen om Sejtes skatt. Och scenen sträcker sig från Bruksträsket till gamla mekaniska verkstaden.

Stefan Paavola njuter efter en fet lunch

Stefan: Är det sunt att leva sunt?

Livet är hårt, sedan dör man.

Båtfolket väntar på islossning – se inslag

Få båtar har ännu kunnat sjösättas i Åboland. I Dalsbruk väntar nästan fyrahundra båtar på att komma i sjön.

Toby å svämmade över

Det värsta över men fortfarande vatten på åkrarna

Översvämningarna i Österbotten har sjunkit undan på de flesta ställen. I Toby i Korsholm ligger vatten från Kyro älv fortfarande på åkrarna. Årets islossning bedöms har varit ganska normal. Orsaken till att översvämningarna blev så stora är vårens snabba framfart följt av regn förra veckan.

Vision för nybygge vid torget i Jakobstad

Politiker i Jakobstad nästan överens om Torghuset

Det nya köpcentret i Jakobstad ska förverkligas så snart som möjligt. Den slutsatsen drar stadsdirektör Mikael Jakobsson efter tisdagens aftonskola om Torghuset. Ännu krävs en liten dialog, men Jakobsson räknar med att skisserna godkäns så att det kan bli byggstart i november.

Potatisodlarna börjar bli otåliga

I fjol sattes de första potatisarna i slutet av mars men i år är många åkrar ännu frusna. De ivrigaste odlarna hoppas komma åt att sätta ens en del knölar den här veckan.

Hala busshållplatser är en risk

Risken för trafikolyckor ökar på grund av dåligt skötta busshållplatser. HRT medger att underhållet borde förbättras.

Henrik Sandberg och Liane Byggmästar, sfp.are i kommunalpolitiken

"Någonting är ruttet i Kronoby"

Kronobypolitikern Liane Byggmästar (SFP) tycker att någonting definitivt är ruttet i Kronoby. Två SFP-politiker från Nedervetil går in för tekniskt samarbete med andra partier är ett tydligt bevis för det.

Gregor Schlierenzauer, Innsbruck backveckan 2012-13

Schlierenzauer utklassade motståndet

Gregor Schlierenzauer gick i och med fredagens seger i Innsbruck upp i totalledning i den tysk-österrikiska backveckan. Anders Jacobsen som hade vunnit de två inledande tävlingarna fick nöja sig med en sjätte plats.

Årets mest lästa på Yle Österbottens webb.

Meteorregn och översvämningar lockade läsare

Årets mest lästa artikel på Yle Österbottens webbplats handlar om meteorregnet Perseiderna som syntes på himlen veckoslutet den 11-12 augusti.

Timo Laaninen

Laaninen: Svårt att hitta kandidater

Centern har svårt att hitta kandidater till kommunalvalet. Enligt partisekreterare Timo Laaninen beror det på en miss i tidtabellen.

Chelsea

Chelsea slog Liverpool i FA-cupfinalen

Chelsea besegrade Liverpool med 2-1 i FA-cupfinalen på Wembley och inkasserade sin fjärde cupseger under 2000-talet.

Obamacare i rätten

En historisk rättsprocess börjar i dag då president Barack Obamas hälsovårdsreform tas upp i högsta domstolen i USA.