Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Sveriges utrikesminister Tobias Billström och hans turkiske kollega Mevlüt Çavuşoğlu under Billströms besök i Ankara den 22.12.

Billström i Ankara – Turkiet kräver utlämningar

Sveriges utrikesminister Tobias Billström är på besök i Ankara, men förhandlingarna där verkar inte ha lett till några framsteg vad gäller Sveriges Natoansökan.

Under deras gemensamma presskonferens medgav Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu att Sverige tagit flera steg mot att närma sig Turkiets krav och att dörren till svenskt och finskt Natomedlemskap fortfarande står öppen. Men enligt honom är det dags att Sverige går ”från fina ord till handling”.

Enligt Çavuşoğlu är Sverige fortfarande ett centrum för terrorism och terrorfinansiering. Çavuşoğlu vill framför allt att Sverige gör mera för att utvisa dem som finns på Turkiets utvisningslista.

Çavuşoğlu upprepade också Turkiets missnöje med att svenska HD stoppade en utvisning i måndags.

Källor: SR, SVT

SR: Minst 42 namn på Turkiets utlämningslista

Turkiet har pekat ut flera personer som man vill ha utlämnade från Sverige än vad som hittills varit känt. Det rapporterar Sveriges radio.

Det har tidigare talats om 33 personer, men nu visar en genomgång som Sveriges radio har gjort att Turkiet har pekat ut åtminstone 42 namngivna personer som man vill att Sverige utlämnar till Turkiet.

Uppgifterna har samlats från turkiska regeringstrogna medier, som i sin tur ska ha fått namnen från det turkiska justitieministeriet.

Bland de 42 finns personer som påstås ha koppling till kurdiska PKK, till Gülenrörelsen och till flera olika vänstergrupper.

Källa: SR

Svenska HD stoppar utlämning av journalist till Turkiet

Högsta domstolen i Sverige stoppar utlämningen av den turkiska journalisten Bülent Kenes.

Kenes är tidigare chefredaktör för den engelskspråkiga tidningen Today's Zaman som den turkiska staten förbjöd efter kuppförsöket 2016. Enligt Turkiet ska Kenes ha deltagit i kuppförsöket och haft kopplingar till Gülenrörelsen.

Turkiet har pekat ut Kenes som journalist och kräver att Sverige utlämnar honom. Det är ett av flera turkiska krav för att Turkiet ska godkänna Sveriges Natoansökan.

Svenska HD slår ändå fast att det finns hinder för utlämning eftersom det rör sig om politiska brott.

Källor: SVT, AFP

Expressen: Svenska riksåklagaren nobbar turkiska utlämningskrav

I Sverige har riksåklagaren yttrat sig till Högsta domstolen om två turkiska män som Turkiet krävt att ska utlämnas.

Enligt riksåklagaren kan de inte utlämnas. Det var Expressen som var först ute med uppgifterna.

De två männen anklagas av Turkiet för samröre med Gülenrörelsen, som regeringen anklagar för statskuppförsöket sommaren 2016.

Riksåklagaren anser att männen enligt svensk lag inte har begått något brott och att de dessutom riskerar förföljelse i hemlandet.

Utlämningarna är en del av kraven för att Turkiet ska godkänna Sveriges ansökan om Natomedlemskap.

Hongkongs regeringschef Carrie Lam höll en presskonferens på tisdagen där hon avvisade rapporter om att hon egentligen vill avgå från sin post.

Hongkongs ledare väntas helt skrota det omstridda lagförslaget om utlämning

Oklart om eftergiften får slut på alla protester.

Salah Abdeslam, som misstänks vara hjärnan bakom terrorattacken i Paris i november 2015.

Domstol: Salah Abdeslam kan utlämnas till Frankrike

Frankrike har bett att få Abdeslam utlämnad.