Senaste artiklar
Inflation, deflation och andra ekonomitermer – här är förklaringen
Ekonomi kan vara knepigt, här är några förklaringar.
Hypo: Bostäderna blir aningen dyrare de kommande åren
Bostadspriserna stiger med en procent i hela landet.
”Tyskland är eurozonens största problem”
Konflikt mellan Tyskland och ECB.
Fortsatt låg inflation under 2016
ECB förväntas stimulera mera
Nytt stimulanspaket från ECB?
ECB väntas sänka räntan och pumpa ut mera pengar
Gratis pengar till alla – en väg ut ur krisen?
En utbetalning till alla skulle få fart på ekonomin.
Långsam tillväxt – det nya normala?
Återhämtningen i ekonomin är väldigt långsam. Men varför?
Wahlroos: Tio myter om marknadsekonomin
På korståg mot alla som vill stoppa kapitalismen.
ECB storshoppar statsobligationer
Från och med i dag börjar Europeiska centralbanken köpa upp statslånepapper för 60 miljarder euro i månaden. Det här ska sätta fart på den europeiska ekonomin, säger analytikern Roger Wessman.
ECB börjar pumpa in pengar nästa vecka
Europeiska centralbanken kommer att inleda de utlovade köpen av statsobligationer den 9 mars. ECB kommer att köpa statsskuldebrev för 60 miljarder euro per månad fram till hösten 2016.
Prisnedgången fortsätter i eurozonen
Konsumentpriserna i euroländerna fortsätter att sjunka. Enligt preliminära siffror från den europeiska statistikbyrån Eurostat ökade deflationen till 0,6 procent i januari.
ECB pumpar in pengar i ekonomin
Europeiska centralbankens styrande råd samlas i dag för att besluta om nya penningpolitiska åtgärder. ECB väntas ta till det grova artilleriet för att få fart på ekonomin. ECB har hittills väntat med att köpa statsobligationer, men nu väntas man besluta om programmet.
ECB tar till grovt artilleri
Alla konventionella metoder att få rätsida på den europeiska ekonomin är förbrukade. Europeiska centralbanken väntas nu ta till krafttag genom stödköp av statsobligationer. En viktig åtgärd, bedömer Anssi Rantala, chefsekonom på Aktia.
Oljepriset – vinnare och förlorare
Billigare bränsle för bilisterna och lägre uppvärmningskostnader för husägare med oljeeldning känns i plånboken relativt snabbt då råoljepriset har sjunkit med mer än hälften på ett halvt år. Men det lägre oljepriset har långtgående konsekvenser också för världsekonomin och maktbalansen i världen.
Deflation i euroområdet
Konsumentpriserna sjönk i december och det råder deflation i euroområdet. Konsumentpriserna sjönk mer än väntat i december.
Shinzo Abe vann valet i Japan
I Japan visar vallokalsundersökningar att söndagens nyval ger den sittande premiärministern Shinzo Abe och hans koalition en bred valseger och nya möjligheter att stimulera ekonomin.
Rekordlåg inflation i eurozonen
Inflationen fortsätter att falla i de 18 länder som använder euron som valuta. Sedan september i fjol har priserna stigit med endast 0,3 procent. Det är den lägsta inflationen på fem år.
Bankerna ovilliga att låna av ECB
Europeiska centralbanken ECB bjöd idag ut lån åt de europeiska bankerna till låg ränta, men intresset för lånen var lamt. Bankerna tros vänta till december då liknande lån bjuds ut nästa gång.
Finlands Bank: Fortsatt låg tillväxt i Europa
Den spirande uppgången i världsekonomin och framför allt i eurozonen bröts under sommaren i takt med att de geopolitiska spänningarna ökade. Tillväxtutsikterna försämrades betydligt efter en tid av återhämtning i eurozonen.
ECB – inga radikala beslut trots allt värre kris
Den europeiska ekonomin är på väg in i en helt ohållbar situation. Om inget görs kommer euroländerna snart att ha deflation. Trycket på att Europeiska centralbanken, ECB ska göra någonting ökar hela tiden, men centralbanken verkar vara utan instrument för att lösa den nuvarande krisen.
"Beslutsfattarna är för fega för att fatta rätt beslut"
Aki Kangasharju, forskningschef på Nordea tror inte på att budgeten blir tillräckligt bra och den kommer inte att bli vår räddning, eftersom det finns så små frågor kvar att fatta beslut om.
ECB pressad att agera
Europeiska centralbanken ECB väntas äntligen komma till skott med åtgärder som kan lätta upp läget i den hårt drabbade europeiska ekonomin. ECB tros sänka styrräntan och bankernas depositionsränta som nu väntas bli negativ.
ECB ändrar inte räntan
Europeiska centralbankens råd samlades idag för att besluta om vilka penningpolitiska beslut banken borde ta. Det finns mycket i ekonomin som talar för att ECB borde fortsätta att lätta på penningpolitiken. ECB beslöt ändå att hålla den viktigaste styrräntan på 0,25 procent.
Vad gör ECB?
Europeiska centralbankens råd samlas idag för att besluta om penningpolitiken. Det finns mycket i ekonomin som talar för att ECB borde fortsätta att lätta på penningpolitiken. Samtidigt menar många bedömare att ECB i det här läget enbart avvaktar och beslut kommer senare i vår.
Japans ekonomi på väg upp
Japan har i två decennier varit det varnande exemplet för utvecklade ekonomier. Japans situation har beskrivits som deflation, med fallande priser och knappt någon tillväxt alls. Men efter att Sinzo Abe blev premiärminister gjordes en helomvändning i den ekonomiska politiken. Abes stimulanspolitik har burit frukt, men hur länge håller uppgången i sig?
ECB sänkte styrräntan
Europeiska centralbanken ECB har beslutat sänka styrräntan med 0,25 procentenheter - från 0,5 procent till 0,25 procent. Det betyder att euroländerna blir mera konkurrenskraftiga samtidigt som bostadslånen för konsumenterna blir billigare.
Sänker ECB räntan i dag?
Europeiska centralbankens råd samlas i dag, torsdag, för att se över penningpolitiken. På marknaden väntar man sig en räntesänkning och andra lättnader. Kanske inte ännu på torsdag, men senast i december.
Tillväxt i Finland blir lika låg som i Grekland
EU-kommissionen förutspår att ekonomin i Europa gradvis återhämtar sig nästa år. Tillväxten kommer att vara blygsam; 1,4 procent i hela EU och bara 1,1 procent i euroområdet. I Finland kommer den att vara endast 0,6 procent.