Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Priset på en vara bestäms av utbud och efterfrågan.

Inflation, deflation och andra ekonomitermer – här är förklaringen

Ekonomi kan vara knepigt, här är några förklaringar.

Rönninge i Helsingfors i februari 2016

Hypo: Bostäderna blir aningen dyrare de kommande åren

Bostadspriserna stiger med en procent i hela landet.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble och ECB:s chef Mario Draghi diskuterar Greklandskrisen

”Tyskland är eurozonens största problem”

Konflikt mellan Tyskland och ECB.

ECB:s huvudkontor i Frankfurt

Fortsatt låg inflation under 2016

ECB förväntas stimulera mera

ECB:s huvudbyggnad i Frankfurt

Nytt stimulanspaket från ECB?

ECB väntas sänka räntan och pumpa ut mera pengar

Helikopterpengar, en metafor för att trycka pengar och ge till alla invånare

Gratis pengar till alla – en väg ut ur krisen?

En utbetalning till alla skulle få fart på ekonomin.

Handskar på tomt bord

Långsam tillväxt – det nya normala?

Återhämtningen i ekonomin är väldigt långsam. Men varför?

Björn Wahlroos.

Wahlroos: Tio myter om marknadsekonomin

På korståg mot alla som vill stoppa kapitalismen.

Europeiska centralbankens huvudkontor i Frankfurt.

ECB storshoppar statsobligationer

Från och med i dag börjar Europeiska centralbanken köpa upp statslånepapper för 60 miljarder euro i månaden. Det här ska sätta fart på den europeiska ekonomin, säger analytikern Roger Wessman.

Europeiska centralbankens huvudkontor i Frankfurt.

ECB börjar pumpa in pengar nästa vecka

Europeiska centralbanken kommer att inleda de utlovade köpen av statsobligationer den 9 mars. ECB kommer att köpa statsskuldebrev för 60 miljarder euro per månad fram till hösten 2016.

Eurosymbolen avspeglas i vatten utanför ECB-byggnaden

Prisnedgången fortsätter i eurozonen

Konsumentpriserna i euroländerna fortsätter att sjunka. Enligt preliminära siffror från den europeiska statistikbyrån Eurostat ökade deflationen till 0,6 procent i januari.

ECB:s byggnad i Frankfurt

ECB pumpar in pengar i ekonomin

Europeiska centralbankens styrande råd samlas i dag för att besluta om nya penningpolitiska åtgärder. ECB väntas ta till det grova artilleriet för att få fart på ekonomin. ECB har hittills väntat med att köpa statsobligationer, men nu väntas man besluta om programmet.

euro

ECB tar till grovt artilleri

Alla konventionella metoder att få rätsida på den europeiska ekonomin är förbrukade. Europeiska centralbanken väntas nu ta till krafttag genom stödköp av statsobligationer. En viktig åtgärd, bedömer Anssi Rantala, chefsekonom på Aktia.

Oljefält nära Los Angeles, USA

Oljepriset – vinnare och förlorare

Billigare bränsle för bilisterna och lägre uppvärmningskostnader för husägare med oljeeldning känns i plånboken relativt snabbt då råoljepriset har sjunkit med mer än hälften på ett halvt år. Men det lägre oljepriset har långtgående konsekvenser också för världsekonomin och maktbalansen i världen.

Deflation i euroområdet

Konsumentpriserna sjönk i december och det råder deflation i euroområdet. Konsumentpriserna sjönk mer än väntat i december.

Shinzo Abe på ett valmöte i Tokyo dagen innan valet den 14 december 2014.

Shinzo Abe vann valet i Japan

I Japan visar vallokalsundersökningar att söndagens nyval ger den sittande premiärministern Shinzo Abe och hans koalition en bred valseger och nya möjligheter att stimulera ekonomin.

ECB:s byggnad i Frankfurt

Rekordlåg inflation i eurozonen

Inflationen fortsätter att falla i de 18 länder som använder euron som valuta. Sedan september i fjol har priserna stigit med endast 0,3 procent. Det är den lägsta inflationen på fem år.

ECB:s skyskrapa reser sig i Frankfurt.

Bankerna ovilliga att låna av ECB

Europeiska centralbanken ECB bjöd idag ut lån åt de europeiska bankerna till låg ränta, men intresset för lånen var lamt. Bankerna tros vänta till december då liknande lån bjuds ut nästa gång.

Finlands Bank i Helsingfors en solig dag

Finlands Bank: Fortsatt låg tillväxt i Europa

Den spirande uppgången i världsekonomin och framför allt i eurozonen bröts under sommaren i takt med att de geopolitiska spänningarna ökade. Tillväxtutsikterna försämrades betydligt efter en tid av återhämtning i eurozonen.

ECB:s huvudkontor i Frankfurt, Tyskland

ECB – inga radikala beslut trots allt värre kris

Den europeiska ekonomin är på väg in i en helt ohållbar situation. Om inget görs kommer euroländerna snart att ha deflation. Trycket på att Europeiska centralbanken, ECB ska göra någonting ökar hela tiden, men centralbanken verkar vara utan instrument för att lösa den nuvarande krisen.

Aki Kangasharju, forskningschef på Nordea

"Beslutsfattarna är för fega för att fatta rätt beslut"

Aki Kangasharju, forskningschef på Nordea tror inte på att budgeten blir tillräckligt bra och den kommer inte att bli vår räddning, eftersom det finns så små frågor kvar att fatta beslut om.

Blommor och eurotecken framför Europeiska centralbanken.

ECB pressad att agera

Europeiska centralbanken ECB väntas äntligen komma till skott med åtgärder som kan lätta upp läget i den hårt drabbade europeiska ekonomin. ECB tros sänka styrräntan och bankernas depositionsränta som nu väntas bli negativ.

ECB-chefen Mario Draghi, augusti 2012.

ECB ändrar inte räntan

Europeiska centralbankens råd samlades idag för att besluta om vilka penningpolitiska beslut banken borde ta. Det finns mycket i ekonomin som talar för att ECB borde fortsätta att lätta på penningpolitiken. ECB beslöt ändå att hålla den viktigaste styrräntan på 0,25 procent.

Vad gör ECB?

Europeiska centralbankens råd samlas idag för att besluta om penningpolitiken. Det finns mycket i ekonomin som talar för att ECB borde fortsätta att lätta på penningpolitiken. Samtidigt menar många bedömare att ECB i det här läget enbart avvaktar och beslut kommer senare i vår.

Japans ekonomi på väg upp

Japan har i två decennier varit det varnande exemplet för utvecklade ekonomier. Japans situation har beskrivits som deflation, med fallande priser och knappt någon tillväxt alls. Men efter att Sinzo Abe blev premiärminister gjordes en helomvändning i den ekonomiska politiken. Abes stimulanspolitik har burit frukt, men hur länge håller uppgången i sig?

ECB sänkte styrräntan

Europeiska centralbanken ECB har beslutat sänka styrräntan med 0,25 procentenheter - från 0,5 procent till 0,25 procent. Det betyder att euroländerna blir mera konkurrenskraftiga samtidigt som bostadslånen för konsumenterna blir billigare.

ECB-chefen Mario Draghi, augusti 2012.

Sänker ECB räntan i dag?

Europeiska centralbankens råd samlas i dag, torsdag, för att se över penningpolitiken. På marknaden väntar man sig en räntesänkning och andra lättnader. Kanske inte ännu på torsdag, men senast i december.

Tillväxt i Finland blir lika låg som i Grekland

EU-kommissionen förutspår att ekonomin i Europa gradvis återhämtar sig nästa år. Tillväxten kommer att vara blygsam; 1,4 procent i hela EU och bara 1,1 procent i euroområdet. I Finland kommer den att vara endast 0,6 procent.