Senaste artiklar
Vasa stad tar mobilspel och invånarna till hjälp då cykelvägarnas skick ska kartläggas
De som deltar i kartläggningen kan tjäna pengar.
Humlornas utveckling kartläggs för första gången
Pollineraren hotas globalt av bl.a. klimatförändringen.
Forskare hittade okänt vrak utanför Jussarö – kan vara från 1800-talet
Vraket ligger på tjugo meters djup.
Afrika missar FN:s mål - får knappast bukt med undernäring bland barn före 2030
FN har mål för hållbar utveckling fram till år 2030.
Bloggar och tankesmedjor vanliga källor i asylbeslut
Enligt Migri kan vad som helst vara en källa.
Raseborg vill veta vad äldre tycker
Staden vill kartlägga åsikter och tankar om äldreservicen.
WWF: Finlänska företag ansvarstagande i fråga om palmolja
Man använder mest etisk palmolja.
Medierevolutionens utmaningar
Yle anpassar sig efter medievärldens förändringar.
Sällsynta arter söks i Åbolands skärgård
Forststyrelsens havsmiljöteam gör nya kartläggningar.
Hockeyförbundet kartlägger snusanvändningen – tar senare ställning till åtgärder
"Vi hoppas att människor ska förstå hur skadligt det är."
GMMP: Bara 27 procent är kvinnor i nyhetsinslagen
Utredning visar att andelen kvinnor har minskat.
Risken för översvämning kartläggs i Närpes
Vattenflödet i ån har stigit rejält flera gånger.
Raseborg ger konkreta råd för bättre havsmiljö
Den dåliga havsvattenkvaliteten innebär miljonförluster eftersom fritidsanvändningen av skärgården minskar. I Raseborg gör staden nu en manual för att vattenägarna så enkelt som möjligt ska kunna förbättra havsvattnets kvalitet.
Havsharren ska räddas med hjälp av sociala medier
Den havslekande harren i kvarken har blivit klassificerad som extremt utrotningshotad och nu efterlyser man havsharren genom sociala medier i ett projekt startat av Forststyrelsen och Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet för att kartlägga Harren. Lari Venenranta, på vilt- och fiskeriforskningen, att något måste göras innan havsharren försvinner helt.
Infjärdens botten ska kartläggas
Arbetet med att sanera den förorenade Infjärden i Vasa går vidare. Nu har Europeiska regionala utvecklingsfonden beviljat pengar för en kartläggning av bottensedimenten.
Raseborg kartlägger kustvatten med stöd av stiftelsepengar
Raseborgs stads miljöbyrå har fått 200 000 euro av bergsrådinnan Sophie von Julins stiftelse. Pengarna ska användas till att kartera de kustnära havsområdena i Raseborg. Också yrkeshögskolan Novia och flera andra instanser deltar.
Tre viktiga vindkraftsområden i Ingå och Raseborg
Det finns nio områden i Nyland som kan vara av betydelse för vindkraft på landskapsnivå. Tre av dem ligger i Västnyland, visar en färsk kartläggning av Nylands förbund.
Man40 får godkänt men med prick i protokollet
-Jag är nöjd med resultatet även om rapporteringen blev bristfällig. Så säger Taina Remes-Lyly, hälsovårdschef i Kyrkslätt om hälsokartläggningen.
Hjärtkirurgin för dyr för Vasa sjukvårdsdistrikt
På tisdag avgörs än en gång hjärtkirurgins öde i Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige. Nu höjer Vasa centralsjukhus förre hjärtkirurg Kari Teittinen ett varningens finger och säger att resurserna måste öka om det ska gå att bevara.
Hjärtkirurgin ser ut att bli kvar i Vasa
Hjärtkirurgin blir med all sannolikhet kvar i Vasa. Skulle det vara omröstning i frågan i dag skulle mer än två tredjedelar av rösterna gå till alternativet att hjärtkirurgin ska bevaras. Yle Österbotten har ringt upp ledamöterna i sjukvårdsdistriktet fullmäktige och bara två säger rakt ut att de vill lägga ner verksamheten.
Mobilskugga väcker ont blod - se problemområdena
Det finns klara brister i det finländska mobilnätet.
Motorsågen ljuder i Helsingfors centrum
Sjuka träd ska fällas på olika håll i stadskärnan. Motorsågen kommer att ljuda bland annat vid Esplanaden, i Brunnsparken och runt Tölöviken.
Finländarna äter enorma portioner på lunchrestauranger
Enligt en kartläggning som Yle har gjort tillsammans med Fazers och Sodexhos lunchrestanger äter folk i snitt nästan ett kilo mat till lunch. Rekommendationen för en vuxen person är mellan 250 och 300 gram per måltid.
Esbo kartlägger fornlämningar
Stadsfullmäktige i Esbo behandlar idag en motion om en ny kartläggning av stadens fornlämningar. Tanken med motionen är att låta Esbo Stadsmuseum inventera fornlämningarna och sammanställa dem i bokformat och även som en mobil applikation.
Fler lodjur får fällas i Österbotten
Licenserna för lodjursjakt ökar år för år och i Kust- Österbottens jaktvårdsdistrikt delas i år ut 17 licenser. Tyngdpunkten ligger i de fyra sydligaste jaktvårdsföreningarna säger jaktchef Stefan Pellas.
HRT kartlägger metrotrafiken
Metropassagerare uppmanas ha tålamod i samband med biljettkontroller under de kommande månaderna. Biljettkontrollanterna kommer inte enbart att kolla biljetten utan också ställa ett par frågor.
Så tar din kommun emot kvotflyktingar – se kartan
Larsmo, Vörå, Kronoby och Nykarleby i topp.
Borgå snålar med idrottsanslagen
Det finns stora skillnader i hur mycket de östnyländska kommunerna satsar på motionstjänster. Enligt Yle nyheters kartläggning ligger Sibbo i topp medan Borgå släpar efter.
Se karta över händelserna i Boston
I explosionerna i Boston på måndagen omkom tre personer.
Är Borgå en bra stad för rörelsehämmade?
På Borgå Handikapprådets begäran har det gjorts en kartläggning på hur rörelsehämmade kan ta sig fram i Borgå.
Kaskö i topp då utgifter för vägunderhåll jämförs
I Kaskö betalar invånarna 272 euro per person för det kommunala vägunderhållet, det är mest i Österbotten och näst mest i hela landet. Det visar en kartläggning som Yle nyheter har gjort där man jämfört siffror för 2011.
Borgå snålar med vägpengar
Borgå lägger ner minst pengar i Östnyland på att bygga och underhålla sina vägar. En kilometer Borgåväg kostar 8900 euro per år att hålla i skick.
Äldre ska få bättre vård
Bort med övermedicinering, fram med bättre diagnoser och en individuell vårdplan. Borgå stad och Doctagon Oy kartlägger vårdbehovet för över 900 åldringar.
Kommunernas uppgifter kartlagda
Kommunernas uppgifter har ökat kraftigt sedan 1970-talet, och de fortsätter att öka. Kommunerna ansvarar nu för totalt 535 lagstadgade uppgifter.
Kartläggning av utter i Egentliga Finland
Har du sett en utter nyligen? I så fall får du gärna meddela Egentliga Finlands naturskyddsdistrikt om det.
Här är rasistiska brott vanliga – se kartan
De polisanmälda rasistiska brotten ökade i fjol.
Karleby utvärderar privata äldreboenden
Karleby stad överväger att införa ett system med bonus eller sanktioner åt privata äldreboenden. Beroende på hur väl boendena klarar sina uppgifter ska de till exempel kunna belönas med en summa pengar eller ett avtal på lång tid.
HS: Oenigt om EU:s reformer
De finländska partierna är djupt oense om EU:s planerade stora reformer, visar en kartläggning som har gjorts av tidningen Helsingin Sanomat. Mest eniga är partierna om den planerade bankövervakningen, den stöds av alla riksdagspartier utom Sannfinländarna.
Stormen Antti fällde träd
Omkring 300 000 kubikmeter skog värd över 10 miljoner euro föll under vinterstormen Antti, som drog in över landet förra veckan, visar en kartläggning som Finlands skogscentral har gjort.
Fler socialarbetare borde utbildas
Fler utbildningsplatser i socialt arbete kunde lindra bristen på kompetenta socialarbetare i Österbotten.
Det mörka Helsingfors gör oss rädda
Svaren från otrygghetsenkäten som Svenska Yle har gjort visar att många känner sig otrygga på grund av dålig utomhusbelysning runt om i staden. Cykelleden Banan, Kajsaniemiparken och tågstationerna fick flest omnämnanden.
Här känner sig folk otrygga i Svenskfinland – se kartan
Var känner du dig otrygg?
Mamma kartlägger Vasa stads lekparker
Det finns nästan ingen information om stadens lekparker på Vasa stads hemsidor. Därför började Vasabon Petra Fager själv kartlägga och betygsätta lekparkerna med sin snart tvååriga son Cedric Mäkynen.
Växtkartläggningen fortsätter i Gamla stan
Kartläggningen av växter i Gamla stan i Borgå återupptas på nytt på fredag. Växtkartläggningen - som inleddes i maj - är en del av projektet med att förnya bygganvisningarna för hus och gårdar i Gamla stan.
Hopom träsk undersöks
Vattenvegetationen i Hopom träsk skall kartläggas. Syftet är att klarlägga i hurudant skick ytvattnet är.
Nödhamnar planerade också i östnyländska vatten
Fem av de nödhamnar som Trafikverket planerar just nu kan komma att finnas i östnyländska vatten, tre utanför Lovisa och två utanför Borgå.
Torvtagningen ska fördubblas före år 2020
Närmare 13 000 hektar myrmarker i Mellersta Österbotten ska den här sommaren kartläggas. Målet är att ta reda på om de lämpar sig för torvtäkt. Torvtäkt bedrivs i dag på drygt 60 000 hektar, eller på 0,6 procent av totalarealen myrar i landet. Den siffran ska fördubblas före år 2020.
Nya torvmossar söks i sommar
Geologiska forskningscentralen kommer i sommar att söka nya områden för torvproduktion.
Modeller för förstärkande av närdemokratin utreds
Frågan hur närdemokratin ska kunna stärkas kommer nu att utredas. Utredningen ska bli klar i augusti och är en del av förnyandet av kommunallagen.