Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Minna Levälahti

Språkkolumnen: Vem får färst julklappar i år?

Ordet färst är fullt levande i vårt språk.

Vy över Aura å från Teaterbron, med restaurangbåtar i förgrunden.

Åboborna blir allt fler

Åbo är alltjämt Finlands sjätte största stad.

Flygande tranor över Söderfjärden

Rekordmånga tranor på Söderfjärden i Vasa

Just nu finns det rekordmånga tranor på Söderfjärden i Vasa. På samma gång kan man se upp till 8000 tranor då man i fjol maximalt såg omkring 5000 fåglar. Ornitolog Ari Lähteenpää säger att det stora antalet beror på för fåglarna gynnsamt väder.

Vittsar skola

Schack matt för byskolor i Karleby

Rödsö och Vittsar kan förlora sina byskolor inom några år. Karleby stad har gjort upp en utvecklingsplan för skolväsendet och enligt den ska eleverna från Vittsar och Rödsö flytta till Chydenius skola år 2018.

Gröna efterlyser tvåspråkigt gymnasium

De gröna på Kimitoön vill att möjligheterna för gymnasieundervisning både på svenska och finska utreds i Kimitoöns kommun.

Få vill byta hälsostation över kommungränsen

Det är inte många som valt att nappa på möjligheten att byta hälsostation. Men i Korsholm och Vörå är det flera klienter på privata boenden som är skriven på annan ort och behöver hemsjukvård. Men det tillåter inte lagen.

Matchrinken i Vasa ishall

Korsholm väntar ut Vasa i hästsportfrågan

Sports möjlighet att stiga till ligan gör att det brådskar.

Lärplattor används i Pojo i Raseborg

Kiuru: Gymnasiet ska vara allmänbildande

Undervisningsminister Krista Kiuru anser att gymnasiet också i framtiden måste vara allmänbildande. Gymnasiet ska fostra mångsidigt bildade medborgare som förstår komplexiteten i världen, säger Kiuru.

En väska på rullbandet

Färre flög via Kronoby flygplats i fjol

Antalet passagerare vid Kronoby flygplats sjönk i fjol med 21 procent. Via Kronoby flygplats gjordes 69 000 resor.

Syriska kvotflyktingar till Pargas?

Fem kommuner i Åboregionen har lovat ta emot syriska kvotflyktingar. Nu hoppas Egentliga Finlands NTM-central att också Pargas säger ja.

Frågestund

Österbottniska riksdagsmän flitiga

Yle Nyheter Österbotten har granskat närvaron.

Hyddan i Nykarleby.

Missbrukarcentret Hyddan får fortsatt stöd

Dagcentret Hyddan i Nykarleby får fortsatt stöd av social- och hälsovårdsnämnden i Jakobstad. Nämnden gav garantiföreningen bakom Hyddan 55 000 euro för nästa år. Pengarna ska användas till hyra, el och löner.

Kaj Portin

Öppet diskussionsklimat ger framgångsrika företag

Finland är mitt uppe i en ekonomisk kris, men företagen i Vasaregionen fortsätter för fullt med sin produktutveckling. De som jobbar med produktutveckling och innovationer har inte brist på uppdrag, snarare tvärtom.

Vit triangel på röd bil

Nu kan man bli bilskolelärare på svenska

Från och med nästa år kan man för första gången i Finland bli trafiklärare på svenska. Närstudieundervisningen ges i Vasa, men lärarpraktiken ordnas på den ort den studerande väljer.

Karl-Johan Vikström

Besvikelse - men också hoppfullhet - efter nedläggningsbeslutet

Vi känner oss svikna av sjukhusledning och kommunpolitiker. Så säger Karl-Johan Vikström, aktiv inom Kust-Österbottens Hjärtdistrikt, om beslutet att lägga ner hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus.

Ett restaurangkök.

Förslag: Fyra centralkök i Raseborg

I framtiden ska Raseborg ha regionala centralkök i Karis, Ekenäs, Pojo och Tenala. Det förslaget har arbetsgruppen som utarbetar köksfunktionerna i Raseborg kommit fram till.

Operasångerskan Emma Engdahl som Rosina

Sångerskan Emma Engdahl hyllas

Den internationellt kända operasångerskan var bosatt i Ekenäs. Sopranen Hedvig Paulig och pianisten Folke Gräsbeck uppträder med en konsert till hennes minne i Ekenäs på söndag.

Fastighetskontoret vill bygga på Stenudden

Helsingfors stads fastighetskontor planerar att bygga ett stort bostadsområde på Stenudden i Hertonäs.

Ny bok om Öbylandets historia

Carita Sundell har skrivit om Öbylandet norr om Hangö udd. Fotografier och fakta beskriver halvön från födelse till nutid.

Mommis eller tävlingscykel - alla kan delta i Botniacyklingen

På söndag är det omkring 1 200 cyklister som kommer att trampa för brinnkära livet i Botniacyklingen. Cykelmotionsloppet har två sträckor, 106 kilometer eller 67 kilometer. Både start och målgång sker vid Norvalla i Vörå.

Granbarkborren har förstört barken på en gran, nästan kaläten

Antalet granbarkborrar har ökat katastrofalt

Granbarkborrarna har ökat katastrofalt, eftersom vädret under våren har varit mycket gynnsamt för granbarksborren. Barkborrarna har ökat särskilt mycket på områden som drabbades av annandag-stormen år 2011.

Ulla Portin

Trög bostadsmarknad intresserade många

Lam bostadsmarknad, sisubilar och skrotförtaget Romu Keinänens utvidgning lockade flest webbläsare förra veckan. Här är listan på de mest lästa webbartiklarna vecka 22.

Passagerare på stängd flygstation i Vasa.

Färre flög till och från Vasa

Flygresenärernas antal i Vasa sjönk under början av året med 20 procent jämfört med samma tid i fjol. Mest minskade antalet inrikesresenärer.

Birdlife: Fågelarter i våtmarker och kärr minskar

Fågelföreningen Birdlife är oroad över att beståndet av fåglar i våtmarker och kärr minskar. Birdlife tror att osaken kan vara att vattendragen övergöds och att det har skett förändringar i näringskedjan

Världens största pre-preg kolfiber/komposit segelbåt Panamax under arbete

Ny megayacht på gång vid Baltic Yachts

Baltic Yachts bygger igen en megayacht. Den här gången handlar det om en 175 fots segelbåt. Bygget inleds i höst och ger jobb åt många av varvets anställda i nästan fyra år framöver.

Fotgängarna lever farligt i vinterhalkan.

Få olyckor trots halkan i Österbotten

Trots det vädret och det dåliga väglaget har det inte inträffat något exceptionellt stort antal olyckor. Det uppger ansvarige sjukskötaren på akutpolikliniken vid Vasa centralsjukhus.

THL: Hälsoundersökningar görs trots personalbrist

Största delen av hälsocentralerna klarar bra av att sköta det lagstadgade antalet hälsogranskningar, visar en rapport från Institutet för hälsa och välfärd, THL. Enligt rapporten sköts hälsogranskningarna till och med överraskande bra, trots personalbrist.

Vuxenutbildning bland hälsovårdare

Många vuxna sätter sig på skolbänken

Antalet vuxenstuderande ökar i Egentliga Finland. De flesta är i åldern 25 till 44 men många äldre vill också studera.

En bäddad sjukhussäng.

Vasa sparar inom åldringsvården

Vasa stad skär i rask takt ner antalet vårdplatser inom äldreomsorgen. Enligt uppgifter som Yle Pohjanmaa har tagit del av planerar staden att dra in omkring etthundra bäddplatser, möjligen redan under vårvintern.

Vitkindade gäss.

Antalet vitkindade gäss ökar

Antalet vitkindade gäss fortsätter att öka på västkusten. Stora flockar har bland annat observerats i Kristinestad, Vasa och Vörå.

En sjöbevakningshelikopter och en sjöbevakninsbåt åker vid sidan om varandra.

Bråd helg för sjöbevakarna och polisen

Det stora antalet misstänkta roderfyllerister oroar sjöbevakarna. Av 250 båtförare blåste var tjugonde förare över den tillåtna gränsen under veckoslutet.

trafik

Nu över tre miljoner bilar i Finland

Det finns nu över tre miljoner bilar i användning i Finland, meddelar trafiksäkerhetsverket Trafi. Räknar man alla registrerade trafikfordon höjs siffran mot fem miljoner.

Syriska flyktingar i ett Jordanskt flyktingläger.

FN: Tre gånger fler flyktingar från Syrien sedan våren

Av de flyktingar som FN hjälpt är majoriteten kvinnor och barn. FN säger att de flesta har stort behov av humanitär hjälp. FN har hjälpt syriska flyktingar ta sig till Irak, Jordanien, Libanon och Turkiet.

Google

Finländare gör 20 miljoner Google-sökningar per dag

Finländare står för 20 miljoner av världens Google-sökningar per dag. Antalet växer stadigt, speciellt eftersom internetanvändning på mobiltelefoner ökar. Ändå är Finland lågt i statistiken vad gäller mobiltelefonsurfning jämfört med andra nordiska länder.

Populära Broloppet på lördag

Populära halvmaratonloppet Broloppet går av stapeln imorgon lördag. Då springer cirka 250 löpare 21 km från Dalsbruk till Kasnäs.

Farmmink.

Djurskyddsorganisationer vill stoppa pälsnäringen

Ett Finland fritt från pälsfarmer - det är målet för ett antal djurskyddsorganisationer i landet. På måndagen startade en kampanj med målet att få 50 000 namnunderskrifter för kampanjen.

Blodgivning

Blodtjänst i Vasa fick ny besöksadress

Röda Korsets blodtjänstbyrå i Vasa har ny adress. Hädanefter ska blodgivare söka sig till Handelsesplanaden 20.

Pekka Sauri

Familjemorden har ökat i Helsingfors

Antal brott mot liv har ökat i Helsingfors år 2012. Under månaderna januari-april har sju personer mist sitt liv i samband med familjemord i Helsingfors. Utvecklingen oroar Pekka Sauri.