Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Pargas Frivilliga Brandkår

Frivilliga brandkåren stärker skärgårdens beredskap – övning ger färdighet

Intresset för att vara med i den frivilliga brandkårsverksamheten verkar ha svalnat under coronapandemin. Nu hoppas många att intresset igen ska vakna för ansvaret är stort.

Lokalderby: Ekenäs IF mot BK-46

Pålkkasviin försvarar bengaliska eldar

Efter en orolig inledning på fotbollsallsvenskan i Sverige och en nära-ögat-situation då en pojke träffades av en bengalisk eld fördömer många fotbollsvåldet. Fotbollssupportern Patrik "Patte" Lindholm vill att bengaliska eldar tillåts inom vissa zoner på läktarna i Finland.

Tidskriften Coastline

Syd saknas i Coastline

Sydösterbotten saknas nästan helt i tidningen Coastline. Coastline ges ut av Österbottens Handelskammare och distribueras bland annat till ministerier, ambassader, högskolor och platser där folk rör sig och finns också på webben.

Anna Strömberg

Världsrekord i knäböj på gång

På måndagen ska det slås världsrekord i Finland. Grenen är knäböj och 18 orter i Finland är med. I Österbotten är Vasa och Kristinestad med.

Nationalpark i Tykö väcker blandade känslor

Planerna på att göra Tykö strövområde till en nationalpark väcker blandade känslor i Tykö. En del oroar sig för vilka begränsningar parkstatusen kan medföra medan andra hoppas på nya arbetsplatser och fler turister.

Två luckor i Skata rf:s julkalender

Fönster blir julkalenderluckor i Jakobstad

Det är december och julkalendertid. I Jakobstad har stadsdelsföreningen Skata rf än en gång ställt till med en julkalender där luckorna utgörs av fönster.

Medalj åt Stig Engman

Pargas-politikern Stig Engman får Folktingets förtjänstmedalj.

Karl-Johan Vikström

Besvikelse - men också hoppfullhet - efter nedläggningsbeslutet

Vi känner oss svikna av sjukhusledning och kommunpolitiker. Så säger Karl-Johan Vikström, aktiv inom Kust-Österbottens Hjärtdistrikt, om beslutet att lägga ner hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus.

Nya vindar blåser i Finby

För cirka två år sedan beslöt Salo stad att stänga äldreboendet Finbyhemmet, vilket väckte stor uppståndelse i Finby. Snart ska Finbyhemmet ändå sjuda av liv igen.

Det österbottniska föreningslivet blomstrar

Föreningsverksamheten har länge varit stark i Österbotten och så kommer den att förbli. Det tror deltagarna på Festivaldagen. På lördag avslutades den veckolånga Föreningsfestivalen.

Norra hamnen i Ekenäs

Stormarket skapar protester och försiktiga förväntningar

Tre personer besökte Yle Västnylands studio för att prata om planerna på en stormarket i Norra hamnen i Ekenäs. Citymarket visar intresse för att etablera sig där vilket får en del att protestera vilt, andra säger ja och ser nya arbetsplatser medan andra försiktigt ändrar åsikt om vad som kan byggas i Norra hamnen.

Kimitoön värd för stor motorcykelträff

Under veckoslutet står Kimitoöns motorcykelklubb MC Islanders värd för Svenskfinlands stora motorcykelträff, 6% rally. Över hundra motorcyklister från olika delar av Svenskfinland väntas till ön.

Lisbeth Bäck i Bukklubben

Mera motion tack vare Bukklubben

Sedan mitten av mars har Lisbeth Bäck gått in för att hitta en hälsosammare livsstil. Då gick hon med i Bukklubben som är ett samarbetsprojekt mellan Folkhälsan och Korsholms kommun med målsättning att lära ut hälsosammare livsvanor. Vi har följt med Lisbeth sedan starten och hon sammanfattar sin framgång som varierande.

Veckans andaktstalare: Sissel Lund-Stenbäck

Sissel flyttade från Norge till Finland år 1970 – och fann snabbt sin plats i det finlandssvenska samhället.

Hon lever utan mobil och dator

Marianne Thomé är en av Åbos mest aktiva pensionärer. Hon säger nej till mobiltelefon, dator och andra som hon säger "onödiga apparater".

Eldsjälar firade 125 år av uf-verksamhet

Malaxborna var först ut med att starta ungdomsförening år 1888. Därför valde Finlands svenska ungdomsförbund, FSU, att fira ungdomsföreningsrörelsens 125-årsjubileum i Malax på lördagen.

Skallgång efter Lampinen på lördag

Efter tips som kommit in ger sig frivilliga räddningstjänsten ut och letar efter försvunne Lampinen på lördag. Samling vid Dragnäsbäck FBK klockan 9.00.

martha förbundet, 2

Marthaförbundet satsar på appar.

Twitter, Google plus, facebook och delning, tidens melodi.

Svårt att hitta engagerade föräldrar inom Vasa IFK

Intresset för frivilligverksamheten i föreningar minskar. Åtminstone om man ser till fotbollsföreningar. I Vasa IFK har man de senaste åren sett att intresset sjunkit och man får allt oftare kämpa för att få frivilliga och föräldrar engagerade.

Österhankmo Uf lokal

Var är vi? I Österhankmo!

I veckans program av Var är vi? besökte Vega Österbotten byn Österhankmo i Korsholm. En by som i dag har 95 hushåll och 125 sommarstugor på fastlandet. År 2009 valdes byn tillsammans med Västerhankmo till årets by.