Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En person i rullstol åker fram på en smal väg eller gångväg i höstlandskap.

Lojo säger nej till nya färdcentralen - politikerna ändå inte eniga om beslutet

Beslutet fattades av social- och hälsovårdsnämnden.

En man i mörk jacka och med glasögon öppnar dörren till ett skafferi.

Mathjälpen i Karis blir utan verksamhetsbidrag från staden

Finns inte pengar i budgeten för den typen av verksamhet.

Hälsocentral, skylt

Gratis läkarbesök för Åbostuderande också i fortsättningen

Studerande kan besöka Åbo stads hälsocentraler gratis också i fortsättningen. Det beslöt social- och hälsovårdsnämnden i Åbo efter omröstning i tisdags.

Bo Kronqvist

Utmaning för ny vårdnämnd i Jakobstad

Det är för skarpa gränser mellan socialvården och hälsovården. Nu vill man ta modell av Nykarleby där man lyckades integrera social- och hälsovården. Det blev inte bara bra, det blev kostnadseffektivt också.

Spädbarnsfötter i en spjälsäng

BB kvar i Jakobstad tillsvidare

Förlossningsavdelningen i Jakobstad stängs inte nästa sommar. Det beslöt social- och hälsovårdsnämnden i går efter cirka tre timmars diskussion. Men BB:s existens prövas på nytt om det från statligt håll kommer en ny förordning.

Åldringsvården inför omvälvning då Vasa minskar utgifterna

Att få ihop en kommunal budget kan vara en knepig historia. I Vasa vill tjänstemännen nu få ner utgifttsposterna med över tio miljoner jämfört med de olika sektorernas förslag.

Ingå hälsocentral

Viljanen efter Hakala i Lost-nämnden

Barbro Viljanen (Ob) från Ingå är ny vice ordförande i social- och hälsovårdsnämnden efter Heimo Hakala som flyttat från Ingå.

Svårt att fatta beslut om patientdatasystemet

Planerna på det gemensamma patientdatasystemet Apotti är i motvind. Helsingforspolitiker har svårt med besluten i ett så omfattande projekt.

Läkare mäter blocktryck.

Kostnaderna för läkartjänster har kartlagts i Karleby

En jämförelse i Karleby visar att det inte finns skillnader i hur dyra läkartjänsterna är beroende på om de sköts via köptjänster eller som egen verksamhet.

En äldre dam får hjälp

Karleby och Jakobstad kan få gemensamma servicesedlar

Karleby- och Jakobstadsregionen borde utreda möjligheterna att införa gemensamma servicesedlar som kan användas i hela området.

Helsingfors skyddshem

Helsingforspolitiker önskar center för utsatta kvinnor

Det behövs en lågtröskelmottagning för kvinnor som utsätts för våld. Det här anser en grupp Helsingforspolitiker. Men tjänstemän menar att ett sådant center inte är nödvändigt.

En hand smeker ett nyfött barns kind.

Skärpta krav kan stänga BB

BB i Jakobstad kan tvingas stänga ifall nya krav på verksamheten gör att kostnaderna skjuter i höjden. Det tror SFP:s Carola Sundqvist i social- och hälsovårdsnämnden. Hon vill bevara BB men säger att någonstans måste gränsen komma emot.

Malmska sjukhuset i  Jakobstad.

Var ska man spara inom vårdsamarbetet i Jakobstadsregionen?

I Jakobstadsregionen står man inför en omöjlig ekvation då kommunerna kräver att vårdkostnaderna måste ner. Svaret från social- och hälsovårdsnämnden är att det inte går- och BB vägrar man röra.