Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Att bli kock är pop men få stannar i köket

Kockyrket är ett framtidsyrke, det visar bland annat utbildningsverkets prognoser. Kockyrket lockar också allt fler så det borde vara ett yrke där utbud och efterfråganmöts. Trots det råder det ständig brist på kockar.

Psykolog: "Vi borde vara snällare mot oss själva"

För att må bra kroppsligt uppmanas vi träna, men hur är det om man vill förbättra sin mentala form? Ronnie Grandell kommer med tips.

Kaj Suomela vid NTM-centralen i Österbotten.

Goda möjligheter att få nya jobb för uppsagda på Wärtsilä

Trots att uppsägningarna på Wärtsilä drabbar Vasa och Österbotten har andra regioner i Finland haft det betydligt värre. Det konstaterar Kaj Suomela som är överdirektör på Österbottens NTM-central. Han hoppas också att hotet om att säga upp 200 personer i Finland inte behöver förverkligas i sin helhet.

En gul taxiskylt på en bil i centrum av Åbo.

Anropstaxi i Åbo

Också Åbo vill nu införa anropstaxi för äldre och funktionshindrade.

Ei kiitos, Anu Sinisalo, Ville Virtanen

Nej tack – sexigt om brist på sex

Vad händer med en relation där mannen inte vill ha sex lika ofta som kvinnan? I Samuli Valkamas filmatisering av Anna-Leena Härkönens roman ”Ei kiitos” händer det en hel del. Minst sagt.

Röda näsor kämpar för rent vatten och skrivhäften

Den sjunde Näsdagskampanjen är i full gång på olika håll i landet. Humor och underhållning ska locka folk att öppna plånböckerna för utsatta barn i världens fattigaste regioner.

De gröna nobbar Angela Merkel

Regeringssonderingarna mellan Kristdemokraterna och De gröna i Tyskland har misslyckats. Angela Merkel måste nu vända sig till socialdemokraterna för att bilda regering.

Raseborg behöver en planläggningsarkitekt

Det beslöt samhällstekniska nämnden, eftersom det finns för få som jobbar med planläggning i staden. Planläggningsarkitekten ska ansvara för planläggningsuppgifter och bereda undantagslov och planeringsbehov inom stadsplaneringsavdelningen.

Åbo stadsvapen på en flagga.

Skatteintäkterna rullar in i Åbo

Åbo stads skatteintäkter ökade en aning under sommaren. Enligt färska siffror var inkomsterna i maj, juni och juli större än under samma period ifjol.

Hobbybandet tar det stora steget

Hans on the Bass har stora planer inför framtiden. Sverige är en ny marknad för gruppen och nu i slutet av sommaren kommer det att ges ut en ny skiva. Dessutom planeras stora shower. Först i Sverige, och lyckas det så satsar man i Finland också.

Andreas Sandéns himmelska biffar

Varenda lördag bjuder vi in en kock eller grillmästare för att ge tips om mat som passar speciellt bra i sommarvärmen. Andreas Sandén bjöd oss på oerhört goda lammfärsbiffar. Här får ni receptet!

Alla tiders sommarteater i Dalsbruk

Sjuttio personer och en häst står på scen när Bruksteatern sätter upp Balladen om Sejtes skatt. Och scenen sträcker sig från Bruksträsket till gamla mekaniska verkstaden.

Arbetstagare

Sysselsättningsläget i Österbotten fortfarande landets bästa

Landets sysselsättningsläge är fortfarande bäst i Österbotten. I april var 6,5 procent utan jobb i Österbotten. Under fyra procent arbetslösa hade man i Närpes, Nykarleby, Pedersöre, Larsmo och Vörå.

Två människor håller varandra i handen.

Sliten i stycken, slagen i spillror

Jag tänker ibland på kung Salomo och den bibliska berättelsen om de två kvinnorna som bägge hävdar att de är mor till ett litet spädbarn. De blir dömda att hugga barnet itu.

Markus Riuttu, Kirsi Tarvainen, Henna Raiskinmäki

Musikal och ny dramatik på Åbo stadsteater

Åbo stadsteaters jubileumssäsong fortsätter. På stora scenen gör Riku Nieminen sin musikaldebut och charmar sin publik, på lilla scenen charmar man med något som kunde kallas "slow theatre" när en nyskriven pjäs av Pipsa Lonka får sin Finlandspremiär.

Vinnarna av Pernille Tranbergs böcker utsedda

Tack för alla fina temaförslag! Redaktionen har hittat många goda idéer bland förslagen som tagits till vara. Pernille Tranberg var som gäst hos Bettina den 25.3. Kiitos kaikista aihevinkeistä! Toimitus on saanut katsojien ehdottamista aiheista monta uutta ideaa. Pernille Tranberg oli Bettinan vieraana 25.3.

Skolmaten smakar på Kimitoön

Kimitoöns skolelever är nöjda med skolmaten. Det visar en färsk enkät som Kimitoöns kommun låtit utföra.

Veckans andaktstalare: Per Stenberg

"Pilde" är veckans andaktstalare här på Tro. På riktigt heter han Per.

Familjecafét i Ingå tillbaka till stenhuset

Det så kallade stenhuset intill Kyrkfjärdens skola upplåter igen sina dörrar för familjecaféet.

Wayne LaPierre

NRA: Beväpnade poliser i alla skolor

Det enda som stoppar en ond person med ett vapen är en god person med ett vapen, säger Wayne LaPierre, vice ordförande för den amerikanska vapenorganisationen NRA, National Rifle Association.

Kimitoöns kommunvapen

"Tuffa beslut väntar nya fullmäktige"

Kommundirektör Tom Simola tror att Kimitoöns nya kommunfullmäktige har goda förutsättningar att jobba vidare med utvecklingen av kommunen. Men stora och tuffa beslut väntar genast i början av den nya perioden.

En helhjärtad feminist

Morgonöppet Marianne Laxén har ända sedan hon gått ut flickskolan som nybakad student jobbat för jämställdhet mellan könen och för kvinnornas ställning i samhället.

Kopecky förstärker Slovakien

Florida Panthers sorti från NHL-slutspelet innebär goda nyheter för Slovakien inför VM.