Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Flera stölder av brännolja – tusentals liter har försvunnit

Polisen i Österbotten rapporterar om flera bränslestölder de senaste veckorna.

I Laihela stals omkring 5 000 liter brännolja ur en farmarcistern under veckoslutet och under förra veckoslutet försvann 2 000 liter brännolja ur en cistern vid en stenkross i Haikne i Malax.

Närmare tretusen liter brännolja har också stulits ur en hus-cistern i Etseri under januari månad.

Snittpriset på bensin och diesel under två euro litern i december

De genomsnittliga literpriserna på bensin och diesel sjönk till under två euro i december, visar siffror från Statistikcentralen. Det är första gången sedan kriget mot Ukraina inleddes den 24 februari 2022.

Överlag sjönk snittpriset på bensin, diesel och brännolja till sin lägsta nivå sedan februari.

Bensinpriset låg i december på samma nivå som i januari, men en liter diesel kostade 20 cent mer än alldeles i början av året.

Priset på lätt brännolja var 25 cent högre i december än i januari.

Den här veckans snittpriser i Helsingfors är 1,89 euro för 95-oktanig bensin och 2,02 euro för diesel. I Vasa är motsvarande priser 1,92 respektive 2,02 och i Åbo 1,87 och 1,99.

Källa: STT

En betongbil i ett dike.

Olja läckte ut vid Bockbodabäcken då betongbil välte

Bilen började senare också brinna.

Polisens logo

Bränsletjuvar stal 6000 liter brännolja i Somero

Stölden ägde rum mellan 14.7 och 9.9.

Tillsattsämnet Pari

“Spara upp till 40 procent av brännoljan” - omöjligt, säger experter

Ett tillsatsämne vilseleder konsumenter och upprör experter.

Huvklädd man i röd munkjacka bryter sig in genom dörr med tillhygge.

Aktiebrev stals från affär i Lojo

En affär på Handelsgatan i centrum av Lojo har haft inbrott efter midnatt (4.2). Förövarna bröt upp dörrlåset och stökade omkring inne i affären.

En röd byggnad som är Degerby skola.

Degerby skola blir mera ekologisk

I dag värms Degerby skola och daghem med brännolja, men nu ska värmesystemet bytas till ett mera ekologiskt.

Tankbil i diket på Skrattnäsvägen

Nästan 1200 liter brännolja rann ut vid tankbilsolyckan i Överesse

Tankbilsolyckan i Överesse i mitten på december ifjol ledde till utsläpp av nästan 1200 liter brännolja och nästan 200 liter bensin. Olyckan skedde när en fullastad tankbil i halt väglag kanade i diket mellan Lamabacka och Hjulfors i Överesse.Det här visar utredningen efter olyckan.

Pulkaåkning

Tusentals liter brännolja stals i Lojo

4 000 - 5 000 liter brännolja har stulits från en oljebehållare vid daghemmet Mäntylä i närheten av Lojo centrum. Stölden upptäcktes när oljan tog slut tidigare än väntat.

Biogas ersätter tung brännolja vid Snellmans

Snellman Ab i Jakobstad lämnar helt och hållet brännolja som energiform i vår. Tidigare har värmepumpar ersatt oljan för uppvärmning av fabriken, nu kommer processånga att produceras med hjälp av biogas. Snellmans tekniska direktör Markus Snellman tror att fabriken snart kan producera elen den behöver tack vare gasen.

Olycksplatsen

Tankbilsolyckan kan ge effekter på grundvattnet

Effekterna på grundvattnet utreds efter tankbilsolyckan på stamväg 68 på torsdag morgon. Det var nämligen nära att grundvattnet förorenades av det bränsle som rann ur tankbilen.

Olycksplatsen

Tankbil i diket i Pedersöre

En tankbil med bensin och brännolja körde i diket vid femtiden i morse på väg 68, vid gränsen mellan Pedersöre och Evijärvi. Föret var halt vid olycklplatsen och tankbilen fick sladd.

Amazons grundstötning utreds

Sjöbevakningen har startat en förundersökning kring fiskefartyget Amazons grundstötning i Gustavs tidigare i veckan.

Oljebekämpningen efter grundstötningen fortsätter

Räddningsverket har jobbat hela onsdagen för att bekämpa den brännolja, som läckte ut i havet utanför Gustavs i samband med en grundstötning.

Fiskefartyg körde på grund i Gustavs

Ett fiskefartyg körde på grund utanför Gustavs sent på måndagskvällen.

Mark förorenad med olja på Köpmansgatan

Omkring 1000 kubikmeter jord är förorenad med brännolja på Köpmansgatan i Karis. Även grundvattnet är förorenat på området där prover tagits. Närings- trafik och miljöcentralen ska nu se till att området saneras och räkningen skickas till de ansvariga, antagligen husbolaget.

Syndalen i Hangö

Brännolja läckte ut i Syndalen

Tiotals liter brännolja har läckt ut i havet från en bränslepump vid försvarsmaktens hamnområde i Syndalen i Hangö. Bränslepumpen började läcka efter reparationsarbeten på onsdag eftermiddag.

Lastbilstillverkaren Sisus fabrik och företagets flagga skymtar bakom träd.

Förorenad mark vid Sisu

Sisu måste se till att det görs en grundlig bedömning av markområdet vid Ekenäsvägen i Karis. Enligt Nylands Närings-, trafik och miljöcentral räcker inte en grundbedömning för att bedöma om marken verkligen är förorenad.

Ett polismärke på en polis uniform.

Pilbågar och utombordsmotorer stulna

Under de senaste dagarna har ett par utombordmotorer blivit stulna från Vörå och Malax. Dessutom bröt någon sig in i Vasa Diana-57:s träningslokal på Frilundsvägen i Vasa och stal sju pilbågar av märket Rolan.

Man som gräver med ett spett i en oljepanna.

Inget biobränsle i eldningsoljan

Försöken att göra eldningsoljan miljövänligare har misslyckats. För ungefär fem år sedan kom oljebolagen och myndigheterna överens om att börja tillsätta biobränsle i oljan. Men alla var inte med i överenskommelsen.

Bränslepris: Utveckling 2005 - 2013

Diesel på upphällningen

De europeiska raffinaderierna har inte kapacitet att framställa tillräckliga mängder diesel då konsumtionen ökat - och fortsätter öka. En följd kan bli att intresset för bensinbilar igen ökar.

Brännolja stals i Bäljars

1500 liter brännolja har stulits från en låst tank i Bäljars. I Horsbäck försökte någon tidigare i veckan stjäla en utombordsmotor.

Lätt brännolja har runnit ut i Kvarnträsket

Oljeläckaget i Karis under kontroll

Den mest akuta saneringen efter oljeläckaget vid Raseborgsinstitutet i Karis är nu över. Räddningsverket har tagit bort 2 000 liter olja från vattnet i Kvarnträsket.

Brännoljan som runnit ut i Kvarnträsket är tunn

Oljeläckan i Finnby blev stort saneringsuppdrag

Oljeläckan på Raseborgsinstitutet i Karis var omfattande och räddningsverket tvingas troligen sanera området ännu hela nästa vecka för att minimera skadorna. Se färska bilder från onsdagens oljesanering.

Raseborgs institut

Stort oljeläckage vid Raseborgsinstitutet

En stor mängd lätt brännolja har runnit ut i marken i Raseborgsinstitutet i Karis. Polisen utreder om det finns någon anledning att inleda en förundersökning.

Brännolja på bastuugn blev dyr affär för Pojobo

Det blev böter och skadestånd för en 45-årig man från Pojo som försökte få fart på bastuugnen genom att kasta brännolja i den.

Läkemedelsförpackningar.

Polisen efterlyser ögonvittnen till stölder

I Hangö apotek stal två män mediciner kring klockan 4 imorse (10.12). På övervakningskameran syns två män som bryter sig in i apoteket.

brandbilar och ambulanser i borgå brandkår

200 liter brännolja rann i marken i Svenskby i Lovisa

200 liter brännolja rann ut på marken i Svenskby i Lovisa. 5 till 6 kubikmeter förorenad mark städades bort.

Oljeolycka i Kajana

Flera tusen liter lätt brännolja har läckt ut i ett vattendrag som mynnar ut i Finlands femte största sjö Ule träsk. Det kommer troligtvis att ta flera veckor innan oljan har samlats in.