Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Vessönet och Borgå Energi gräver ned kablar i Sondby

"Lojo förlorar i fibernätsloppet"

Alla borde göra som Karis Telefon säger handelskammaren.

ÅU:s webb

ÅU inför betalmur på webben

ÅU:s webb blir ÅU Digital.

Projektet Nemo vann första pris i Helsinki Challenge, fyra Yleanställda med i projektet

Nemo utvecklar nya sätt att förmedla känslor på webben

LPO net

Kopparnätet ger vika för optisk fiber i Lovisa

Trådtelefonerna i Marby, Lappom och Tjuvö försvinner i höst.

Soneras logo.

Nätproblem på Sonera

Störningar förekommer särskilt i huvudstadsregionen.

Nätproblemen på Yle har försvårat användningen av tjänsterna och delvis produktionen av tv-nyheterna

Störningarna har berott på ett fel i Yles interna datatrafik

Massivt motstånd mot USA:s nätspionage

Folk i olika länder motsätter sig NSA:s övervakning på nätet

Förbudsmärke utanför Koverhars industriområde.

Sjökabel ska hämta investeringar och jobb

Intresset för en ny sjökabel för datatrafik växer i Västnyland. Inom kort väntas beslut om regionen ska få en egen förgrening av den stora sjökabel som ska läggas mellan Finland och Tyskland senare i år.

sibbo kommunvapen

ÖN: Sibbos webbplats attackeras

Sibbo kommuns webbplats har blivit utsatt för upprepade nätattacker under den senaste veckan, skriver tidningen Östnyland.

Vy över Riga

Riga: Wifi-huvudstaden nummer ett

Lettlands huvudstad Riga kan stoltsera med Europas snabbaste trådlösa nätuppkoppling som dessutom är gratis. Riga marknadsför sig nu som den huvudstaden i Europa som har det snabbaste avgiftsfria nätverket.

Stora smedjan i Böle.

Svar: Ett sämre Yle gör inte HBL bättre

Yle och Yles uppdrag debatteras.

USA:s president Barack Obama.

Obama: Nätattacker mot Sony inte en krigshandling

Nätattackerna mot filmbolaget Sony Pictures var inte en krigshandling utan cybervandalism, anser USA:s president Barack Obama.

Mobilspelet Angry Birds

Varannan svensk tvååring surfar

Hälften av alla tvååringar i Sverige surfar på internet, och tre av fyra treåringar är uppkopplade. Det är användningen av surfplattor som ökar mest.

En delfin hoppar upp mellan vågorna

Delfinjakt väcker avsky

Fiskare i Japan har slaktat 30 delfiner under torsdagen, rapportera nyhetsbyrån AFP. Delfinjakten har fördömts på många håll men fiskarna försvarar jakten med att det är fråga om en tradition och deras levebröd.

Katedralskolan i kläm då trådlösa nätet inte funkar

I Åbo ska alla gymnasieettor få använda dator i undervisningen varje dag och koppla upp sig trådlöst på nätet. Men i Katedralskolan är det inte möjligt på grund av att skolans trådlösa nät är både dåligt och långsamt.

Förbundskansler Angela Merkel

Merkel vill få avtal om nätspionage

Tysklands förbundskansler Angela Merkel föreslår ett internationellt avtal som reglerar vilka uppgifter stater får samla in via datanätet. Ett alternativ kunde enligt Merkel vara ett bindande avtal, i stil med Kyoto-avtalet.

Jan Sundberg

"Mitt uppträdande i offentligheten ogillas"

Polisen tillbakavisar uppgifterna om att professor Jan Sundbergs dator skulle ha kapats av hackare.- De som illvilligt har sänt hotelserna har kanske använt hans namn i mejlen men de har inte "kapat" hans dator, säger polisen. Sundberg själv tror att hans uppträdanden i offentligheten har lett till att förövarna använder honom i sina hatmejl.

Smarttelefon

Mobilsurfandet måste bli dyrare

Finland har bland de lägsta priserna i världen på mobiltelefonitjänster. På ett och ett halvt år har mobildatamängden fördubblats i Finland. Det sätter operatörerna i en omöjlig ekvation. Årligen behövs enorma investeringar i näten som finansieras av kunderna. Kunder som i framtiden kan tvingas betala mera.

En kvinna som är ute och julhandlar under shoppingdagen "Black Friday".

USA: Nytt shoppingrekord på Black Friday

Amerikanerna använde mer pengar på nätuppköp än någonsin tidigare i fredags under den så kallade Black Friday-helgen, det vill säga på fredagen efter Thanksgiving.

Jul

Många julhandlar på webben

Allt fler finländare sköter julshoppingen på nätet. Enligt en undersökning av Itella är det ett bra sätt att minska på julstressen.

nät med olika slags inhemska fiskar

Olovligt fiske i Sibbo

Fiskeövervakarna i Sibbo har beslagtagit olovliga nät. Näten beslagtogs i vattnen kring Opanholmen och Stuvunäs by.

Avfall blir till elektricitet för 7000 hushåll

Nu produceras det el vid Westenergys avfallsförbränningsanläggning i Kvevlax i Korsholm. Anläggningens elektricitet täcker 7000 hushålls årliga elbehov.

ratata bloggen fyller 2 år

Många unga blir sitt eget varumärke

Tack vare sociala medier har det blivit ett allt vanligare fenomen att marknadsföra sig själv som sitt eget varumärke. Att skapa sig ett namn kostar dig inte så mycket och går snabbt om du är skicklig på att utnyttja de sociala medierna och vet hur du vill profilera dig.

dansande noter

Nära en miljon musikstycken tillgängliga på biblioteken

Nu kan bibliotekskunder i Borgå och Sibbo lyssna på musik gratis i biblioteken. Musiktjänsten Naxos Music Library finns nu i biblioteken i Borgå och Sibbo och bibliotekskunderna kan lyssna på musik hemma via nätet eller på biblioteket.

Visualisering av Hyvingeskjutarens Facebooknätverk

Analys av Hyvingeskjutarens Facebooknätverk

Svenska.yle.fi:s webbutvecklare nätverksanalytikern Teemo Tebest har analyserat Hyvingeskjutarens Facebooknätverk. Nätverket ter sig homogent och sammanknutet vilket tyder på att personen i fråga har ett kontaktnät som baserar sig på en gemensam social miljö, t.ex. en småstad.

Gädda

LS: Nät igen beslagtagna i Lovisa

Fiskeriövervakarna i Lovisa har igen beslagtagit olagliga nät. Det skriver Loviisan sanomat. Den här gången beslagtogs 330 meter nät.