Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En man och en kvinna står på en snötäckt strand.

Daglig motion bra för Parkinsonpatienter

ÅA och Botnia Parkinsonförening samarbetar.

Det syns is och öppet vatten på Skärgårdshavet.

Tumlaren simmar i Skärgårdshavet

Nu har man klart kunnat visa att tumlare finns i merparten av Östersjön ända upp till Åland och Skärgårdshavet. Observationerna gjordes inom ramarna för ett internationellt tvåårigt forskningsprojekt.

Snart kan osten packas i ekoplast

Bättre bioplaster för livsmedelsförpackningar utvecklas vid Åbo Akademi. Det är laboratoriet för teknisk polymerkemi som deltar i ett internationellt forskningsprojekt.

SLS finansierar två nya forskningsprojekt

Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) finansierar två nya forskningsprojekt inom idéhistoria och litteraturvetenskap. Projekten stöds med över en miljon euro.

Amerikafarare blir bok på Kimitoön

Göran Eriksson undersöker emigrationen till Amerika ur ett Kimitoö-perspektiv. Hundratals personer reste men vilka var de och varför gjorde de den långa resan över Atlanten?

En ambulans utanför ingången till U-sjukhuset vid ÅUCS.

ÅUCS deltar i stort projekt om hjärnskador

Åbo universitetscentralsjukhus deltar tillsammans med 38 forskningscenter och över 60 sjukhus i ett stort forskningsprojekt om hjärnskador.

Tuula Teeri: "Nu måste vi locka utländska företag hit"

Aalto-universitetet har ett tätt samarbete med Nokia och enligt universitetets rektor Tuula Teeri fortsätter samarbetet som förr fastän Nokias mobiltelefonenhet nu köpts upp av Microsoft. Nokia försvinner inte från världskartan, säger hon.

Övernaturliga upplevelser skildras i forskningsprojekt

Övernaturliga händelser kan uppstå i människans vanliga mentala aktiviteten. Det hävdar forskare som i ett stort forskningsprojekt ska redogöra upplevelser om något övernaturligt kan hända vem som helst.

Ny parasitstekelart hittad i Åbonejden

En tidigare okänd parasitstekelart har påträffats i Åbonejden. Forskare vid Åbo Universitet har gett den namnet Cotesia autumnatae.

Bild på Åbo Akademis huvudbyggnad.

Fem Åboprojekt fick pengar av Finlands Akademi

Två forskningsprojekt vid Åbo Akademi får finansiering av Finlands Akademi. Vid Åbo universitet fick tre projekt Finlands Akademi-pengar.

Kvaliteten på svensk dagvård utreds

Ditt barn kan höra till forskningsmaterialet i den största dagvårdsundersökningen som gjorts på svenska i Finland. 600 dagisbarn är med i forskningsprojektet som kartlägger kvaliteten på svensk dagvård i Helsingfors.

Cernin tutkijat analysoivat hiukkastörmäyksen tuloksia

Ropa inte hej åt Higgs än

Två forskningsprojekt visar samma resultat och presenterar bevis på att det finns en till elementärpartikel. Bland de tusentals personer som arbetat med forskningen finns även finska forskare. Professor Paula Eerola som lett Finlands insats är nöjd men inte såld.

Granbarkborren på frammarsch i Östnyland

Granbarkborren sprider sig snabbt i Östnyland. För att stoppa den krävs en kall sommar.

Cirka 200 barn fick fel vaccin

Omkring 200 barn som har deltagit i ett stort forskningsprojekt om pneumokockvaccin har fått fel vaccin. I stället för pneumokockvaccin fick barnen hepatitvaccin.