Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Katri Karjalainen deltog i Obs debatt 25.02.2016

"Inlärningen gagnas av att använda fler språk"

Flerspråkiga barn borde få mer stöd säger expert.

Vasa universitet utbildar språkbadslärare.

Lotten kan avgöra språkbadsplats i Jakobstad

I Jakobstad kan det igen bli lotten som avgör vilka barn som får en språkbadsplats i dagis. Föräldrar till 47 svenska barn har sökt språkbadsplats, men bildningsnämnden har dragit gränsen vid minst 50 barn för att det ska bildas två grupper.

Obligatoriska språkprov sliter på norsk tvåspråkighet

Norge ser ut att behålla undervisningen i de två norska skriftspråken åtminstone i fyra år till.

Rogier Nieuweboer

"Det finns inga svåra språk"

Alla språk har sina egna svårigheter, vissa kan ha besvärligt uttal, andra knepig grammatik. Det säger en man som kan åtminstone grunderna i fler än tio språk.

Virtanen trodde inte han skulle behöva svenska

Erkki Virtanen hör till de riksdagsledamöter som svängt om. När han nyligen talade med en grupp åländska fiskare var han glad att han lärt sig svenska i skolan. Hade han fått välja som ung hade svenskan fått stryka på foten.

Så ställer sig riksdagsledamöterna till skolsvenska

Finns ett stöd för obligatorisk skolsvenska i riksdagen.

Kompasser kan leda fel på den politiska kartan

Valkompasser och enkäter är en sak – och politik på riktigt något helt annat, skriver Yle Nyheters Anne Suominen om riksdagsledamöternas inställning till skolsvenskan.

Forskning: Foster uppfattar språkliga nyanser

Ett foster lär sig att känna igen små språkliga nyanser redan under slutet av graviditeten. Det här visar en färsk undersökning som gjorts vid Helsingfors universitet.

Mikko Sipola, Benita Bittait och Salla-Maaria Lehmussaari i studion.

”Diskussionen om språkrasism är inget PR-trick!”

Musikern Mikko Sipola är upprörd över språkklimatet i Ekenäs. En del Ekenäsbor har klagat på Sipola för att han pratat finska på en spelning. För finskspråkiga Salla-Maaria Lehmussaari var flytten till svenska Ekenäs inte lätt för 14 år sedan.

Elever i Östra Finland vill inte byta bort svenskan

Sjundeklassare i Östra Finland vill inte byta ut svenskan mot ryskan, visar en undersökning gjord av yrkeshögskolan Saimaan ammattikorkeakoulu. Ungefär en tredjedel vill inte byta svenskan till något annat pråk.

Ordböcker.

Undervisningen i finska ska utvecklas i Närpes

I Närpes vill man hitta ett sätt att göra det lättare för eleverna att lära sig finska och att bli motiverade att lära sig språket. Därför har bildningsnämnden tillsatt en arbetsgrupp som ska göra upp en strategi för undervisningen i finska.

Ordböcker.

Yrkeshögskolstuderande tandemtränar andra inhemska

Studerande vid yrkeshögskolan Novia och Vasa yrkeshögskola ska kunna tandemträna det andra inhemska i praktiska språkövningar. Träningen ska ske i språklaboratoriet och det innebär att högskolorna måste samordna delar av sina scheman, säger rektor Tauno Kekäle vid Vasa yrkeshögskola.

Invandrare läser gärna svenska

På Arbis i Helsingfors kan man i år för första gången som invandrare läsa ett helt program som går ut på att lära sig svenska och svensk historia och kultur i Finland. Många invandrare känner att svenska är lättare att lära sig.

Sofia Ranta, Ida Lindfors och Netta Järvi skriver låtar på svenska

Finska elever lär sig svenska genom att skriva låtar

Dream Academy-skolturnén är en del av projektet Svenska Nu, där finska ungdomar uppmuntras att våga använda svenskan i sitt vardagsliv.

Hand skriver på ett datortangentbord.

Nytt virtuellt verktyg lär invandrare svenska

I Närpes skapas ett nytt virtuellt verktyg och inlärningsmiljö för invandrare som vill lära sig svenska. Det görs inom ramen för projektet Delaktig i Finland. Just nu testas kursen på en testgrupp, som består av arbetsinvandrare i Närpes.

akademiska sångföreningen, 1998

Modersmålets sång

Hur härligt sången klingar, på älskat modersmål!