Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Push up-fiskhus

Strand: Hur säkra kustfisket?

Regeringen fick skriftligt spörsmål.

Fiskaren Theo Delsart

Missnöjet bland traditionella yrkesgrupper gynnar Marine Le Pen

Yle Nyheter har träffar fiskare i norra Frankrike.

Fiskaren Mikael Lindholm i Lovisa

Höjda fångstmått upprör yrkesfiskare

Ny fiskelag träder i kraft vid årsskiftet.

Hummerfiske i Mainebukten

Fiskarna illa ute då vattentemperaturen vid Mainebukten stiger rekordsnabbt

Fiskarna tvingas anpassa sig till en ny verklighet i Maine.

Yrkesfiskare får personliga kvoter

Lönsamheten för yrkesfisket skall förbättras

Mikael Lindfors.

”Skulle kanske inte bli fiskare om jag valde yrke i dag”

Den kalla våren har varit besvärlig för fiskare.

Jasper Pääkkönen

E-postkampanj för att riva dammen i Gammelstadsforsen

Jasper Pääkkönen står bakom kampanjen.

Mikael Sarelin

Mikael vet var fisken finns

Hans livslånga hobby har nu blivit hans jobb.

Fiskare Ulf Granqvist lägger nät under isen

Fiskarnas öde

Överfiskning hotar världens fiskbestånd – och fiskare.

Strömming som fångats.

Staten kompenserar osåld strömming

Ryska handelsstoppet ställer till det för yrkesfiskare.

Saliven Gustavsson.

Saliven Gustavsson: ”Å när storfiskar’n talar om…”

Yle Östnylands kolumnist tar sig an den nya fiskerilagen.

fiskare med ryssja

Fiskelagen godkändes i riksdagen

Fiskelagen godkändes i riksdagen idag på eftermiddagen. Arbetet med en revidering av fiskelagen har pågått i sju år.

en fiskebåt vid en brygga med nät i förgrunden

Ny fiskelag kritiseras i Österbotten

En ny fiskelag ska begränsa andelslagens rätt att bestämma över fiskevattnen. Något som förargar många fiskare. Guy Svanbäck, verksamhetsledare på Österbottens fiskarförbund är missnöjd med lagförslaget.

fiskare med ryssja

"Fiskereformen kan leda till grå ekonomi"

Den pågående reformen av fiskelagen kan leda till ökad grå ekonomi och störningar på fiskemarknaden. Det anser Finska vikens fiskeriforum, som är ett nygrundat forum för alla parter inom fiskeribranschen vid sydkusten.

Strömming som fångats.

Fiskekvoter övervakas med hjälp av satellitsystem

Myndigheterna skärper övervakningen av yrkesfisket, rapporterar Turun Sanomat. Västra Finlands sjöbevakningssektion i Åbo tar hand om övervakningen.

Kim Jordas.

Yrkesfiskarnas förbund: Laxkvoterna stryper yrkesfiskarnas möjligheter

Finland fick i måndags igenom sitt krav på att kvoten på laxfiske ska sänkas i Östersjön, det här då EU:s lantbruksministrar beslöt om saken i Luxemburg. Kvoten för laxfiske sänks med tio procent medan kvoten för strömmingsfiske ökas med femton procent. Kim Jordas på Yrkesfiskarnas förbund är tudelad till förändringarna.

Lax.

Laxkvoten minskar - men mera strömming får fiskas

Finland fick på måndagen igenom sitt krav på att laxkvoten i Östersjön ska minskas. Samtidigt höjdes strömmingskvoten vid lantbruksministrarnas möte i Luxemburg.

Petteri Orpo är jord- och skogsbruksminister

Orpo vill riva dammar för att rädda vandringsfiskar

Jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo (Saml) tog tag i en av de hetaste fiskefrågorna då han presenterade riktlinjer ur den nya lagen om fiske. Orpo vill inleda förhandlingar med vattenkraftsbolagen om rivning av dammar för att ge vandringsfiskarna möjlighet att stiga upp för att leka. Se videoklipp!

Abborre på kroken

Ska pensionärerna betala för att få fiska?

Pensionärerna kommer att betala 35 euro i året för att få lov att fiska ifall det nya lagförslaget om fiske går igenom. Det här är utsugning, ska fritiden beskattas för oss som betalt skatter hela livet, säger Mikko Hursti vid Gammelstadsforsens strand i Helsingfors. Se videoklipp!

Flöten till fiskenät

Skärpt övervakning av fiskeredskap att vänta

För två somrar sedan trädde nya bestämmelser kring märkning av fiskeredskap i kraft. De nya bestämmelserna kräver bland annat att redskapen förses med fiskarens kontaktuppgifter. Denna sommar är det meningen att övervakningen ska skärpas.

Lerøy Auroras laxslakteri i Skjervøy

K-butikerna börjar sälja östersjölax

K-matbutikerna börjar sälja östersjölax. K-kedjan motiverar det här med att den nationella laxstrategin godkänner försäljning av vildlax från Österjön. Världsnaturfonden WWF har för sin del svartlistat östersjölaxen som utrotningshotad och uppmanar konsumenter att inte köpa vildlax.

Fisk

Laxen i Finland får mycket antibiotika

En allt större stor del av den fisk som äts i dag är odlad. Den odlade fisken i Finland får 30 gånger mera antibiotika än odlad fisk i Norge

EU minskade på laxkvoterna - men bara lite

Laxkvoterna för Östersjön skärs ned betydligt mindre än vad stora utskottet i riksdagen hade krävt. Det vara bara Finland och Sverige som vill minska laxkvoterna i förhållande till det förslag som EU-kommissionen hade lagt fram.

Lax.

Riksdagen stöder lägre laxkvot

Finland vill skära ned laxfisket i Östersjön. Riksdagens stora utskott ställer sig bakom regeringens försök att minska Finlands laxkvot, i enlighet med fiskeforskarnas rekommendationer.

Slut på ersättning för sälskadade nät

Toleransstödet för säl som Närings-, trafik- och miljöcentralen betalat till yrkesfiskarna ser ut att slopas nästa år. Stödet är en kompensation för utebliven utkomst med också bidrag till sälsäkra bragder.

Laxfiske i Bottniska viken tillåtet igen

Det är igen tillåtet att fiska lax i Bottniska viken, uppger jord- och skogsbruksministeriet. Laxkvoten har inte fyllts så snabbt som man väntade sig. Förbudet upphävs för andra gången på mindre än en månad.

Lax.

"Förbjud Östersjölax"

Östersjölax borde inte säljas alls i Finland och Sverige, säger skådespelaren Jasper Pääkkönen. Pääkkönen blev språkrör för räddandet av Östersjölaxen då han för ungefär ett år sedan krävde att försäljning av Östersjölax ska förbjudas i Finland och Sverige.

Lax.

Fiskerireform ska rädda Europas fiskbestånd

EU-institutionerna har enats om hur överfisket ska minskas. Natten till fredag kom EU-kommissionen, Europaparlamentet och rådet fram till en kompromiss om hur fiskbestånden ska räddas undan utrotning.

Tapani Pakarinen

Forskaren och laxen

Tapani Pakarinen hör till de personer som vet mest om Östersjölaxen i vårt land. Han är forskare på Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet (VFFI) och dessutom ordförande för Internationella havsforskningsrådets (ICES) arbetsgrupp för Östersjölaxen. Det blåser ofta upp till storm på de stolarna.

Simo Älv

Den svåra laxmatematiken

Det är lätt att tro att det bara finns förlorare i kampen om Östersjölaxen. Fritidsfiskarna säger att det tas upp för mycket lax från havet före dom når fram till sina lekplatser i älvarna i norr. Yrkesfiskarna längs Bottniska vikens kust i sin tur menar att hela deras näring hotas av minskade laxkvoter.

fiskdisk

Saimenrödingens minsta tillåtna fångststorlek höjs

Jord- och skogsbruksministeriet vill höja den minsta tillåtna fångststorleken Saimenrödingen. Också fångststorleken på havs- och insjölax höjs för att stärka fiskarnas bestånd.

Riksdagsledamot Mikaela Nylander

"Laxfisket håller på att bli en samvetsfråga"

- Laxfisket och fiskekvoterna håller på att bli en samvetsfråga, i samma klass som kärnkraft eller eutanasi, säger SFP:s Mikaela Nylander. Det har visat sig svårt för regeringspartierna att ta gemensam ställning i fiskefrågorna för de är så eldfängda.

Ville Niinistö

Niinistö: Förslaget till skogsbrukslag följer inte miljöskyddsmål

Jord- och skogsbruksministeriet är av en helt annan åsikt än miljöministeriet också vad gäller skötseln av skogarna.

Ville Niinistö

MT: Niinistö fiskar i andras vatten

Miljöministeriet borde veta att man inte kan bygga på någon annans tomt, skriver tidningen Maaseudun Tulevaisuus på ledarplats i dag.

Orian Bondestam, konsultativ tjänsteman vid Jord- och skogsbruksministeriet

Ministeriet försvarar sig: Vi måste följa lagen

Jord- och skogsbruksministeriets konsultativa tjänsteman, biologen Orian Bondestam tillbakavisar påståendena om att ministeriet inte skulle besitta det kunnande som krävs för att handha fiskerifrågorna. Miljöminister Ville Niinistö(Grön) har kritiserat ministeriet för nonchalans mot experter visavi hållbart fiske, särskilt laxfiske.

Lax.

Professor: Finland dåligt på fiskeripolitik

Finland ligger efter övriga Norden när det gäller fiskeripolitiken. Enligt professorn i miljöekonomi vid Helsingfors universitet, Markku Ollikainen, kan Finland betraktas som något av ett u-land, i synnerhet beträffande laxfisket. Yrkesfiskarförbundet håller inte med och tycker att diskussionen är märklig. Vad tycker du?

WWF överväger häva rödlistning av vandringssiken

Jord-och skogsbruksministeriets arbetsgrupp för sikfisket har fått sin rapport klar och den rapporten blir underlag för ministeriets kommande förslag till förordning. WWF överväger nu att häva sin rödlistning av vandringssiken.

Fiskeripolitik slog fel

EU:s fiskeripolitik har lett till att enorma mängder fisk har skickats som avfall för att förstöras. Det rapporterar Sveriges Television. Enligt en svensk EU-parlamentariker köpte EU upp över 17 miljoner kilo fisk år 2009, som sedan förstördes.

Färdiga fiskfiléer

Laxfisket kan stoppas

Finland vill stoppa allt laxfiske i huvudbassängen i Östersjön. Det står i förslaget till laxförvaltningsplan och det ska Finland föra vidare som sin ståndpunkt till EU. Utskottet vill också reglera fisket med fiskarvisa, alltså individuella kvoter.