Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Isä ja tytär katselevat ohjelmaa mobiililaitteella.

Nu finns det redan en miljon Yle-konton!

Det miljonte Yle-kontot skapades 9.10.2018.

Finlands flagga.

Den finska ekonomin växer snabbare än den svenska - första gången på länge

Investeringar, export och konsumtion är i uppsving.

elledningar

El till reapris i Jakobstad

Elpriserna sänks i Jakobstad med 15 procent under tiden maj-augusti. Orsaken är att börspriset på el har sjunkit den senaste tiden.

Människor simmar i simhall.

Borgå simhall borde ha öppet längre

Borgå simhall har varit välbesökt hela vintern med till och med tusen besökare per veckoslut. Chefen för idrottstjänster önskar att hallen kunde vara öppen längre.

Bilister använder blinkers alltför sällan i Jakobstad

De största problemen i trafiken i Jakobstadsregionen är fortkörning, mobiltelefonanvändning och utebliven användning av blinkers.

Rattfylleri i Vasa

En man i 40-års åldern körde drogpåverkad och körde in i ett trafikmärke i centrum av Vasa natten till lördag.

Campingområdet Svanen.

Svanesång för campingområdet i Jakobstad

Campingområdet Svanen i Jakobstad öppnas troligen inte sommaren 2014. Tekniska verket föreslår för stadsstyrelsen att man tar time-out i väntan på klara besked om framtiden för campingen.

Gamla förbindelsebåtsbryggan i Hitis rivs

Gamla förbindelsebåtsbryggan i Hitis ska rivas trots att bryggan är den enda större allmänna bryggan i Hitis. Enligt Närings-, trafik- och miljöcentralen är bryggan i så dåligt skick att den inte är trygg att använda.

I Finland knarkar vi läkemedel och sprit

Bensodiazepiner, Subutex och sprit: de här är produkterna som finländska missbrukare favoriserar.

Läkemedelsproduktion i en fabrik

100 000 finländare har berusat sig med läkemedel

Läkemedelsmissbruk är vanligare än användning av många droger i Finland. Det visar en ny forskningsrapport från Institutet för hälsa och välfärd, THL. Mellan 50 000 och 100 000 finländare har berusat sig med läkemedel i Finland.

Ronja Strömvall, Arthur Bergkulla, Jonas Lerstrand och Essi Unkuri vid Borgaregatans högstadium.

Cannabis bekymrar i skolorna

Cannabis håller på att bli ett större problem bland österbottniska skolungdomar. Den bilden ger både polisen och lärare med insikt i problematiken. Numera sätter polisen varje vecka fast någon som odlar cannabis hemma, medan lärare vittnar om en förändring i skolelevernas attityder gentemot droger.

Kraftverket på Vasklot i Vasa.

Kol ersätter energived i kraftverken

Marknaden för energived drar för tillfället dåligt. Det är flera olika faktorer som inverkar, dels har priset för utsläppsrätter gått ner dels är världsmarknadspriset på kol just nu lågt.

Polisen

Polisen följer också lagar

Polislagen reglerar polisens användning av maktmedel men i praktiken ställs polisen inför svåra val. Hur mycket våld kan anses acceptabelt i en viss situation?

Cannabisodling

Allt fler odlar cannabis

Det har blivit vanligare att odla cannabis i Finland, visar polisens statistik över narkotikabrott. I de flesta fall handlar det om några plantor i en skrubb, men stora yrkesmässiga odlingar blir vanligare.

verk på utst Gnista i Fiskars

Höjda hyror i Fiskars

Fiskarsbolaget höjer hyrorna för konstnärsateljeer, utställningsutrymmen och bostäder. Magasinet är i bolagets egen användning nästa år.

Föräldrar och polis oroar sig för knark på Kimitoön

Under bara en eftermiddag åkte sex unga fast för användning av narkotika i Kimito. De yngsta var fjorton och sjutton år.

Erkki Salminen i myntkabinettet vid Österbottens museum.

Mynt och frimärken värderas vid Österbottens museum

I helgen kan de som har gamla mynt och frimärken få dem värderade vid Österbottens museum. Experter från Vasanejdens numismatiker och Vasa Filatelister sköter värderingen. Förutom värderingen får de också goda råd om hur de ska förvara mynten för eftervärlden.

Statens strukturstöd går inte åt i Västnyland

Närings-, trafik- och miljöcentralen har problem med att dela ut strukturomvandlingsstödet på 1,5 miljoner euro till företag eftersom det kommer in så få ansökningar. Hittills har bara ett företag i Raseborg-Hangöregionen ansökt om och fått stöd.

Fortums kolkraftverk i Ingå

Enhet vid Ingå kolkraftverk stängde

Energibolaget Fortum har stängt enhet 4 vid kolkraftverket i Ingå för all framtid. Det beskedet har bolaget gett Ingå kommun.

"Alkohol giftigare än cannabis"

Det blir allt vanligare bland unga att röka på och attityderna till cannabis verkar sakta ändra. Uppgifter från Institutet för hälsa och välfärd THL visar att allt fler unga är intresserade av att röka cannabis framom att supa sig fulla.

Ett glas med vatten och läkemedelsburkar

Fimea: Farligt att blanda förkylningsmedicin

Att kombinera förkylningsmedicin som exempelvis Finrexin och värkmedicin kan vara farligt, varnar den övervakande myndigheten för läkemedelsbranschen Fimea.

trafik

Nu över tre miljoner bilar i Finland

Det finns nu över tre miljoner bilar i användning i Finland, meddelar trafiksäkerhetsverket Trafi. Räknar man alla registrerade trafikfordon höjs siffran mot fem miljoner.

Topphemligt krigsskepp säljs och skrotas

IX-259 Sea Shadow är ett krigsskepp som egentligen kostade 40 miljoner euro. Den såldes på auktion för ynka två miljoner. Den amerikanska flottan hittade inte på ett passande öde för skeppet, trots att det inte syns på radar.

Arkivbild

Folkmusikstiftelsens egendom realiseras

Folkmusikstiftelsens konkursbo säljer nu ut lösöre och varumärket för Kaustby folkmusikfestival. Dessutom är folkmusikinstitutets omfattande instrumentsamling och referensbibliotek till salu.