Senaste artiklar
Sipri: Finlands militära utgifter ökade i fjol mer än på 60 år – världens militära nota på rekordnivå
I synnerhet vapenanskaffningarna ökade Finlands utgifter.
Så här sparar du hundratals euro genom att skattedeklarera – fem saker du behöver veta som nybörjare
Några klick kan spara dig hundratals euro.
Vårdtjänsterna i Finland både dyrare och svårare att få än i övriga Norden
Färsk rapport jämför finländsk vård med övriga Norden.
Sanna Marin till Yle: "Jag anade naturligtvis inte att det fanns oklarheter kring frukostförmånen" – nu utreds alla förmåner som gäller statsministerns boende
Skatteverket utreder om förmånen borde beskattas.
Coronaepidemin kostar vården i Raseborg drygt en miljon extra
Budgeten överskrids med 1,1 miljoner euro.
"Munskydd är avdragbart, handsprit inte" säger skattejuristen om vilka coronaavdrag som gäller i deklarationen
De flesta avdrag väntas gälla arbetsrummet.
Regeringsprogrammet blev inte klart – på fredag har vi ett program säger Rinne
Förhandlingarna fortsatte hela onsdagen.
Sipri: Rysslands militärutgifter minskar medan världen spenderar allt mer
Ekonomiska problem har tvingat Ryssland att spara.
Boendekostnaderna ökar - stora regionala skillnader
Dyrast är det att bo i huvudstadsregionen.
Så använder Yle sina medel 2017
De viktigaste nyckeltalen gällande Yles ekonomi.
Jakobstads bokslut på plus
"Ekonomin och utgifterna har anpassats till verkligheten".
Jaro skalar bort tio procent av budgeten
900 000 euro kostar spelet i division ett.
Asylkostnaderna närmar sig en miljard nästa år
Den största utgiften är nya flyktingförläggningar.
Flyktingarna syns inte i Helsingfors budget
Nästa års budget har offentliggjorts.
Hälsovården blir dyrare än väntat i Borgå
Bildningen samt social- och hälsovården går över sin budget.
Lönerna steg i Sverige
I Sverige steg lönerna med ca 3 procent i år och samma trend väntas fortsätta även nästa år. Eftersom inflationen i Sverige nästan är lika med noll, får arbetstagaren också behålla den extratjocka lönen.
Tio får gå från Yrkesakademin
Tio personer sägs upp vid Yrkesakademin i Österbotten, sju permitteras, lektorstjänster omvandlas till timlärare, byten av placeringsort och hetidsanställningar blir deltid. Det är resultatet av samarbetsförhandlingarna vid Yrkesakademin i Österbotten som avslutades i dag.
Bildningen bäst i klassen i Raseborg?
Bildningssektorn i Raseborg använde under fjolåret 1,25 miljoner euro mindre än budgeterat. De största besparingarna har gjorts inom dagvården.
De gamlas dag kan bli en dyr historia
Gammeldansen, som de flesta i årskurs två i gymnasiet tar del av, skapar diskussion. Det krävs nämligen en hel del pengar och förberedelser. Mellan 50 och 1 000 euro är den summa studerande i Brändö gymnasium satsar på De gamlas dag.
"Krav på egen laptop leder till ojämlikhet"
Hem och Skolas verksamhetsledare Micaela Romantschuk-Pietilä tror att kravet på att nya gymnasieelever själva ska bekosta bärbar dator kan leda till att en del väljer bort gymnasiet.
I år måste alla gymnasieelever ha egen laptop
Om du ska börja i gymnasiet i höst förväntas du att ha en egen bärbar dator. Det är pappa, inte skolan, som betalar.
Fungerande mikrofoner blev elektronikskrot
Vid årsskiftet blev tiotusentals trådlösa mikrofoner olagliga på grund av en lagändring. Musiker och kulturaktörer i Åboland har därför tvingats byta ut sin utrustning för stora summor. Men staten ersätter mikrofonerna som nu är elektronikskrot.
Billigt med mild vinter
Det är tusenlappar och åter tusenlappar som husbolagen sparar in på den milda och snölösa vintern.
Kimitoöns församling drar åt svångremmen
Kimitoöns församling gör sitt bästa för att få ner kostnaderna. Efter nyår håller några av församlingens kyrkor stängt till påsk.
Poutapekkas blogg: Idrotten ger besparingar
Ekonomin i huvudstadsregionens kommuner har snabbt försämrats. I Kyrkslätt pågår samarbetsförhandlingar, man vill skära ner utgifterna motsvarande 150 årsverken. Helsingfors slår ihop hälsocentraler. Vanda stänger skolor. Esbo förbereder ett omfattande ekonomiskt balanseringsprogram.
Sista ordet inte sagt om sparandet i Vasa
Inga satsningar på fritidsverket, det vill säga bollhallen, fotbollsstadion i Sandviken, Club 18 och ungdomsgården i Sundom är en slutsats man kan dra av Vasa stadsdirektör Tomas Häyrys budgetförslag. Fullmäktige ordförande Joakim Strand (SFP) och stadsstyrelsens viceordförande Anita Niemi-Iilahti (SDP) konstaterar ändå att sista ordet inte är sagt.
Snålhet i stadsbudgeten drabbar barnfamiljer
Barnomsorgsnämnden ska i dag, tisdag, ta ställning till om kommuntillägget för 2-3-åriga barn i hemvård ska slopas, men nämndmedlemmarna är över partigränserna eniga om att förslaget är en dålig idé.
Kårkulla förhandlar vårdpris med kommuner
Kårkullas prishöjningar har ifrågasatts i flera österbottniska kommuner. Nu säger samkommunsdirektör Märta Marjamäki att ledningen kommer att besöka Österbotten för att diskutera med kommunerna.
Borgå får mera pengar på sin verksamhet
Borgå stads verksamhet ger staden en miljon euro mera i kassan än beräknat.
Vasa stadsfullmäktige bytte pappershögar mot pekplattor
Fullmäktigeledamöterna i Vasa har fått börja vänja sig vid att använda pekplattor i stället för utprintade dokument. Investeringen kostade staden närmare 30.000 euro, men enligt förvaltningsdirektör Veli-Matti Laitinen sparar staden in samma summa på ett år genom minskade utgifter för papper, kopiering och frakt.
Politiker kritiserar tjänstemän i Vasa
Det budgeterade underskottet på 15 miljoner euro ser ut att svälla till åtminstone 22 miljoner euro och nästa år ser inte bättre ut. Politikerna i Vasa är beredda att ta svåra beslut - problemet är att tjänstemannaledningen inte ger några förslag.
Få finländare bokför sina utgifter
62 procent av finländarna uppger att de följer med sitt egna pengaflöde främst genom att ögna igenom kontoutdrag och via nätbanken. Endast var femte finländare bokför sina inkomster och utgifter. Det här framkommer i en enkät som beställts av Danske Bank.
Skenande kostnader för specialsjukvården
Kommunernas utgifter för specialsjukvården växer i rasande takt. På ett år ökar utgifterna för köptjänster från universitetscentralsjukhusen med 17,5 procent eller med 5 miljoner euro i året. Det är hårresande siffror, säger Göran Honga vd för Vasa sjukvårdsdistrikt.
Dyrt att stänga vattenlaboratoriet
Raseborgs stad sparade ingenting i år genom att stänga vatten- och livsmedelslaboratoriet. Tvärtom blev utgifterna för laboratoriet högre än budgeterat.
Hangö ur samkommunen för VNF?
Hangö borde överväga om staden ska fortsätta vara med i samkommunen för Västra Nylands folkhögskola. Bildningschefen ser driftsunderskottet som en orimlig börda för kommunerna.
Kristinestads sparkur fortsätter
För få frivilliga sparledigheter har tagits ut i Kristinestad. Bland annat det ledde till att staden inledde samarbetsförhandlingar i onsdags förra veckan. Sektorerna har ännu ett par veckor tid på sig att hitta balans i ekonomin.
Färre skolelever i Hangö
Antalet skolelever har minskat en hel del i Hangö. I fjol (2012) fanns det 840 elever i stadens grundskolor men för nästa år räknar staden med 60 elever färre (780).
von Smitten: Cheferna har inte koll på vårdbudgeten
I Raseborg behöver grundtryggheten mer pengar i år. Det brister i kontrollen av hur mycket pengar som går åt, säger grundtrygghetsnämndens ordförande Karl von Smitten (SFP). Sparkraven kan leda till längre köer till åldringshem.
Stort oljeutsläpp överraskade byggprojekt i Närpes
Marken under det som ska bli Mittistan-fastigheten i Närpes var mer förorenad av olja än man räknat med. I stället för beräknade 500 ton har hela 6 000 ton förorenad jord forslats bort.
Nya krav hotar Jakobstads BB
Förlossningsenheter måste ha en dygnet runt-beredskap.
Kristinestad uppmanar personalen ta ut obetald ledighet
Stadens personal i Kristinestad uppmanas ta sju dagars oavlönad tjästledighet. Det här är ett försök att få ner stadens utgifter - sparkravet är två miljoner.
Ingen hydrokopter till räddningsverket
Räddningsverket i Östra Nyland får vänta på en hydrokopter åtminstone till nästa år.
Fjärrvärme till Ingås hamnbyggnad
I Ingå ska hamnbyggnaden i centrum också anslutas till fjärrvärmenätet. Hamnbyggnaden är den enda av kommunens fastigheter i centrum som fortfarande värms upp med olja.
"Jag kvitterar de personliga utgifterna då jag kommit hem"
Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) har kommenterat diskussionen i offentligheten om hans användning av statens kreditkort. Jag betalar alltid hotellräkningen med statens kreditkort, säger han. Finns där personliga utgifter så kvitterar jag dem då jag kommit hem till Finland.
Sydspetsens miljöhälsa använde mindre pengar än förväntat
Sydspetsens miljöhälsas utgifter blev överlag mindre än förväntat i fjol. Antalet inspektioner uppgick till 550 stycken år 2012. Det verkliga behovet av övervakning är mycket större än vad man i nuläget kan åstadkomma.
Företagarna vill att staten sparar
Företagarna föredrar besparingar av regeringen framom skattehöjningar. Närmare 60 procent av företagarna vill att statsfinanserna ska balanseras med nedskärningar i utgifterna.
Finländska hushåll sparade mindre
De finländska hushållen sparade mindre under fjolårets tredje kvartal jämfört med året innan. Enligt Statistikcentralens uppgifter var hushållens sparkvot 1,7 procent under perioden juli-september.
"Permitteringar är en fantasilös åtgärd"
Permitteringar och slopad semesterpeng är fantsilösa åtgärder för att komma till rätta med ekonomin i Kristinestad. Det anser Peter Grannas (SFP) och Per-Elof Boström (Saml). De skulle hellre se en skattehöjning. Dessutom kunde försäljning av strandtomter kunna ge goda inkomster.