Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Kristinestad tar gärna emot utländska gymnasiestuderande

I Kristinestad ställer sig stadsstyrelsen positivt till att ta emot utländska gymnasiestuderande.

Styrelsen diskuterade frågan på sitt möte på måndag kväll och beslöt att staden kan välkomna högst 20 utländska studerande nästa läsår; tio på den svenska sidan och tio på den finska.

Det handlar om ett projekt som startats av Angry Birds-grundaren Peter Vesterbacka. Vesterbacka var också på plats under mötet i Kristinestad under kvällen och presenterade idén med projektet, som går under namnet Finest Future. Styrelseordförande Patrick Ragnäs (SFP) uppger att de förtroendevalda fick ett gott intryck av projektet.

Tanken med projektet är att utländska studerande kommer till Finland och studerar på gymnasienivå, små gymnasier överlever och på sikt kan även bristen på arbetskraft lindras.

– Det här är ett viktigt projekt, inte bara för skolorna utan för staden Kristinestad och för hela landet, säger Ragnäs.

En man står och gestikulerar.

Kristinestads gymnasium kan bli lösningen på arbetskraftsbristen: ”De unga vinner och Finland vinner”

Peter Vesterbacka planerar locka kring 15 000 utländska studerande till finländska gymnasier årligen.

Hankens huvudbyggnad fotograferad i juli 2020.

Fler svenskar vill studera i Finland – språkstudier och utbytesår lockade Margarethe Böhme Nyström från Stockholm till Hanken

Rekordmånga svenskar börjar den här hösten studera på Svenska Handelshögskolan, alltså Hanken. På högskolan tror man att orsaken kan vara en förändring i Finlandsbilden.

"Vi skulle inte ha råd med terminsavgifter"

Den nya regeringen föreslår terminsavgifter.