Senaste artiklar
Lärarfacken efterlyser dimensionering för speciallärare och mindre gruppstorlekar
Lärarfacket OAJ och Finlands svenska lärarförbund FSL efterlyser större satsningar på stödet för lärande och skolgång under den kommande regeringsperioden.
Organisationerna föreslår en dimensionering för speciallärare, där det skulle finnas en speciallärare per hundra elever. Gruppstorlekarna skulle begränsas till max 18 elever i klasserna 1-2 och max 20 elever efter det.
Enligt OAJ skulle personaldimensioneringen kosta uppskattningsvis 150 miljoner euro per år och mindre gruppstorlekar runt 55 miljoner euro.
Lärarorganisationerna föreslår också en reform av det så kallade trestegsstödet. I OAJ:s modell skulle det centrala inte längre vara på vilken stödnivå eleven är på, utan i stället vill OAJ att man direkt fattar bindande beslut om vilken form av stöd eleven ska få.
Lärare sågar reform: Finska elevers kunskaper i svenska blev snarare sämre efter att de började läsa svenska i sjätte klass
Nästan alla lärare i grundskolan kritiska.
Fjärdeklassare börjar läsa svenska i Lojo: "Vi ser redan på Solsidan och Strömsö"
Studier i främmande språk ger möjligheter.
För stora grupper i skolorna, anser politiker i huvudstadsregionen
Det här visar svaren i Yles valkompass.
Asylsökande barn började i skolan i Pyttis
Pyttis ordnar med förberedande skola.
Raseborg vill utreda svensk skola för asylsökande
Ärendet delar bildningsnämnden.
Demonstrationer mot större gruppstorlekar på dagis
Mot ökade gruppstorlekar och minskad personal i daghemmen.
Extra skolpengar problematiska för Lojo
Lojo kan kanske inte ta emot en del av de extra pengar Undervisnings- och kulturministeriet beviljade staden strax före jul. Stödet ska användas för att minska skolgrupperna men staden har redan som en sparåtgärd gått in för minskade timresurser och större grupper.
Pengar för att göra klasserna mindre
Västnyländska kommuner har fått statliga pengar för att göra undervisningsgrupperna mindre i grundskolan.
"Drömmen är ett nybygge"
Det är trångt i Korsholms högstadium, riktigt trångt. Inom fem år når antalet elever upp till över sexhundra och senast då blir situationen ohållbar. Rektor Annika Snickars drömmer om ett nybygge.
Skolklasserna ska bli mindre
Undervisnings- och kulturministeriet delar ut 60 miljoner euro i statsunderstöd till den grundläggande utbildningen. Målet är att skapa flera mindre undervisningsgrupper.
Skolor och dagisar drabbas då Vasa sparar
Vasa stads beslut att införa vikariestopp från augusti till årsskiftet drabbar skolbarn och dagisbarn särskilt mycket. Det anser daghems- och skolpersonal som Yle Österbotten talat med.
Höjd skattesats på förslag i Åbo
Åbo står inför en hård sparkur. Ekonomin är fortfarande usel och nu står man inför kraftiga inbesparingar och kostnadsökningar för invånarna.
Fler nya ettor i Kvaba
Kvarnbackens skola i Borgå behöver fler undervisningstimmar för att skolan får fler elever än beräknat.
40 miljoner för mindre elevgrupper
Undervisningsgrupperna inom grundskolan ska göras mindre. För det här ändamålet har 60 miljoner fördelats mellan 239 anordnare av utbildning - även i Österbotten.
60 miljoner för mindre undervisningsgrupper
Undervisningsministeriet stöder mindre undervisningsgrupper i grundskolan med 60 miljoner euro.
Undervisningsgrupperna blir mindre i Karleby
I Karleby får 19 skolor tilläggspengar för att minska på gruppstorlekarna nästa läsår. Undervisningsministeriet ger 400 000 euro till staden för att kunna minska på de stora klasserna.