Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Mo Farah skar mållinjen för sista gången – nu är karriären över: ”Känslosamt”

En av tidernas främsta löpare har nu gjort sitt. Mo Farah avslutade sin karriär med en fjärde plats i världens största halvmaraton Great North Run.

– Det är känslosamt och det var varit många tankar som gått genom huvudet, säger Farah till BBC.

Farah genomförde loppet på tiden 1.03,28 och var tre och en halv minut långsammare än vinnaren Tamirat Tola.

– Löpningen har varit mitt liv och gjort mig väldigt lycklig under många år, säger Farah.

Farah vann dubbla OS-guld på både 5000 och 10 000 meter samt ett flertal VM-guld under sin framgångsrika karriär som banlöpare.

2018 sadlade Farah om och blev maratonlöpare. Han gjorde sedan ett försök att nå OS i Tokyo på 10 000 meter men misslyckades.

Viivi Lehikoinen klarar sig utan bestraffning efter att ha hoppat över Sverigekampen

Finländska friidrottsförbundet SUL meddelade på torsdagskvällen att häcklöparen Viivi Lehikoinen inte kommer att bli bötfälld efter att ha hoppat över Sverigekampen i Stockholm och i stället deltagit i Diamond League-galan i Xiamen.

SUL:s ordförande Riikka Pakarinen meddelade tidigare att häcklöparen brutit mot idrottarens kontrakt som förpliktar henne att delta i Sverigekampen.

– Utgångspunkten är så klart att man uppfyller överenskommelserna, men med tanke på helheten i detta fall vore bestraffning inte rimlig, förklarar Pakarinen i SUL:s pressmeddelande.

Källa: SUL

Internationella simförbundet tillåter ryskt och belarusiskt deltagande i tävlingar

Internationella simförbundet FINA meddelar att man igen kommer att tillåta att idrottare med ryskt eller belarusiskt pass deltar i internationella tävlingar.

De ryska och belarusiska idrottarna kan delta som individuella neutrala idrottare, det vill säga utan nationalitetsbeteckning. Man kommer inte heller att använda ryska eller belarusiska flaggor, eller spela dessa länders nationalhymner under prisutdelningar.

Endast en idrottare per gren kommer att kunna ställa upp från dessa länder. Därmed saknas ryska och belarusiska idrottare fortfarande från alla lagtävlingar som exempelvis simstafetter och vattenpolo.

Idrottarna från Ryssland och Belarus måste också förbinda sig att inte uttrycka stöd för Rysslands invasion av Ukraina. Utövarna får inte heller tala med medier på presskonferenser eller i intervjuzonen direkt efter tävling.

Sam Kerr visar tummen upp.

Yle Sporten sänder: Hur ska England klara sig mot Colombia utan Lauren James?

Australien–Frankrike kl. 10 och England–Colombia kl. 13.30.

Finlands juniorlandslag förlorade mot Schweiz i Hlinka Gretzky Cup

Schweiz lyckades överlista Finland med 3–1 då lagen möttes i ishockeyns Hlinka Gretzky Cup för 18-åriga herrjuniorer. Turneringen spelas i Tjeckien och Slovakien.

Finlands enda målskytt i matchen var Niilopekka Muhonen, som stod för 1–2-reduceringen drygt halvvägs in i den tredje perioden.

I den inledande matchen på måndagen vann Finland över Kanada med 9–6. I den sista gruppspelsmatchen möter Finland Slovakien på onsdagkväll. Slutspel och placeringsmatcher i åttalagsturneringen står på programmet på fredag och lördag.

Hlinka Gretzky Cup är den årliga säsongsinledningsturneringen för 18-åringarnas landslag. Den första turneringen ägde rum år 1991 och i de allra flesta upplagorna har värdskapet delats mellan Tjeckien och Slovakien.

Nästa vår kommer åldersklassens VM att spelas i Esbo och Vanda.

Italiens Giulia Dragoni för bollen.

Direkt: Jamaica kämpar för avancemang – nu ställs man mot förväntade slagpåsen Panama

En seger för Jamaica betyder mycket för resten av VM.

Tysklands Svenja Huth och Marockos Fatima Tagnaout kämpar om bollen i en fotbollsmatch.

Tennissiffror då Tyskland utklassade Marocko – största krossen hittills i VM

Två mål av Popp visade vägen i första halvan.

Stadion i Vasa, den stålgrå fasaden pryds av Lemonsofts logo.

Slagsmål på stadion i Sandviken i Vasa gick att undvika tack vare polisarbete

Polisen agerade efter att ha fått nys om bråkplaner.

Fotbollsturneringen Helsinki Cup sparkades i gång på måndag – närmare 27 000 juniorer och 1 800 lag deltar

Den traditionella juniorturneringen Helsinki Cup visslades i gång på måndag. Turneringen pågår i sex dagar och närmare 5 600 matcher spelas på planer i Helsingfors, Esbo och Vanda.

Ungefär 27 000 flickor och pojkar deltar och hela 1 796 lag är anmälda i turneringen.

Enligt Helsinki Cups verkställande direktör Kirsi Kavanne deltar också lag från fjärran länder såsom Brasilien, USA, Mongoliet och Mexiko.

I turneringen spelar pojkar och flickor i åldern 7–18. Antalet flickor i turneringen har ökat raketartat. Helsinki Cup har arrangerats i Helsingfors sedan år 1976.

STT Urheilu

Heini Hyvönen blir första kvinnliga domaren i herrarnas fotbollsliga

Fotbollsdomaren Heini Hyvönen kommer att bli den första kvinnliga domaren att döma en match på den högsta serienivån för herrar i Finland.

Hon kommer att fungera som assisterande domare i fotbollsligan på lördag. Hyvönen har tidigare dömt matcher i fotbollsettan.

– Det här är en stor grej både för mig och för damdomarkåren. Det är också viktigt för min karriär som domare att jag får erfarenhet av den högsta nivån av herrfotboll i landet. Förhoppningsvis öppnar det upp för nya möjligheter på den internationella scenen, säger Hyvönen.

Matchen spelas på lördag när HJK ställs mot FC Lahti, avspark är klockan 14.

Finländskt EM-guld i cheerleading: HAC Elites damer försvarade sin titel

EM i cheerleading ordnades i Verona, Italien. Det blev ett finländskt guld i damklassen då HAC Elites lyckades försvara sin EM-titel.

Segermarginalen till det svenska silverlaget Wildcats från Göteborg var knappt fyra poäng.

– Det känns otroligt. Jag vågade hoppas på seger då vi fick till det i vårt program, säger HAC Elites tränare Nina Nyberg till STT.

Det blev även medalj för ett annat finländskt damlag: de regerande FM-mästarna Funky Team Wild Flyers tog nämligen brons.

I mixedtävlingen blev Helsingforslagen Funky Team Gorillaz och GS Phoenix utan medalj. Segern gick till FTG Allstars Scar från Tyskland.

Källa: STT

Förstaseedade Ahtiainen och Lahti-Liukkonen gör upp om medaljerna på världsturnén i Helsingfors

Niina Ahtiainen och Taru Lahti-Liukkonen är semifinalklara vid världsturnéns beachvolley-deltävling i Sandudd i Helsingfors.

Finländarna är förstaseedade i sin hemmaturnering och kommer att möta tyskorna Melanie Paul och Marie Schieder i semifinalen på söndag klockan 11.30.

I kvartsfinalen vann tyskorna över Sara Sinisalo och Anniina Parkkinen med 2–0 (22–20, 31–29).

– Någon annan dag hade vi kunnat vända matchen, men nu gjorde vi så pass många misstag att vi förlorade med knapp marginal. Femte plats i turneringen är bra, fastän vi hade möjlighet att nå högre, sa Anniina Parkkinen till volleybollsförbundet.

Turneringen i Helsingfors hör till kategorin Future, som är tredje i rang på världsturnén bakom Elite16- och Challengenivåerna.

Gruppspel:

Ahtiainen/Lahti-Liukkonen–Sara Bisbé/Aixa Luana Spanien 2–0 (21–9, 21–7)

Ahtiainen/Lahti-Liukkonen–Heleene Hollas/Liisa Soomets Estland 2–0 (21–19, 21–17)

Kvartsfinal:

Ahtiainen/Lahti-Liukkonen–Elsa Descamps/Marine Kinna Frankrike 2–1 (21–15, 11–21. 15–8)

Sverigekampen återgår till kvällstävlingar år 2024 på Olympiastadion

Den traditionella Sverigekampen, det vill säga friidrottslandskampen mellan Finland och Sverige återgår fullt till kvällstävlingar då det arrangeras på Olympiastadion i slutet av augusti 2024.

– Kvällstävlingarna på fredag och lördag under Olympiastadions strålkastare kommer att föra med sig en enastående landskampsupplevelse för både idrottare och åskådare, kommenterar finska idrottsförbundets verkställande direktör Harri Aalto.

Sverigekampen återvände förra året till den nyrenoverade Olympiastadion för första gången sedan 2014.

Sverigekampen är världens äldsta ännu pågående friidrottslandskamp. Tävlingen ordnades för första gången i Helsingfors år 1925. Sverigekampen 2023 arrangeras på Stockolms stadion.

Norskt motstånd väntar om HJK tar sig förbi första kvalrundan

I går lottade HJK mot nordirländska Larne FC i den första kvalrundan till Champions League. Om laget klarar det dubbelmötet fortsätter kvalet i den andra omgången.

Och nu har motståndet i den andra omgången lottats fram. Det är norska mästarna Molde FK som väntar.

Molde går in i kvalet i den andra omgången.

Om det blir HJK–Molde i andra kvalomgången så inleder de finska ligamästarna på hemmaplan.

Sverige går vidare med ansökan om vinter-OS 2030

Sveriges olympiska kommitté, Riksidrottsförbundet och Sveriges paralympiska kommitté har avslutat sin förstudie om en OS-ansökan. Resultatet blev att man går vidare i processen.

Nu går man in i nästa fas som betyder dialog med Internationella olympiska kommittén IOK.

– Vi har hittat grundförutsättningarna för att kunna leverera hållbara, demokratiska och kostnadseffektiva spel. I nästa fas ska vi gå djupare in i detaljerna, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann i ett pressmeddelande.

Den svenska OS-budgeten ligger på 16,5 miljarder kronor. IOK ska bidra med tio miljarder kronor.

Enligt en opinionsundersökning som beställdes av Sveriges olympiska kommitté vill sju av tio svenskar att Sverige ska arrangera vinter-OS 2030.

Ny vändning i golfvärlden – PGA-touren, Europatouren och LIV-touren samlas under samma tak

Det har varit några konfliktfyllda år inom golfen sedan LIV-touren gjorde entré och lockade över flera stjärnspelare.

Men nu ser det ut att bli ett slut på alla bråk. De tre stora tourerna kommer framöver att ligga under samma organisation.

– Efter två år av slitningar är det här en historisk dag för sporten som vi alla känner och älskar, säger PGA-tourens chef Jay Monahan.

Avtalet gör att de tre tourernas kommersiella affärer och rättigheter slås ihop. Det kommer att bli möjlig för spelarna att delta i tävlingar på de olika tourerna.

– Vi tror att det finns möjligheter för sporten att utvecklas och samtidigt behålla sin historia och tradition, säger LIV-chefen Yasir Al-Rumayyan.

Finalister i tennisturnering fick inte muntur efter matchen – nu ber arrangörerna om förlåtelse: "Oacceptabelt av oss"

Dubbelfinalen i Madrids tennisturnering slutade i vinst för ukrainska Victoria Azarenka och brasilianska Beatriz Haddad över amerikanerna Jessica Pegula och Coco Gauff.

Det som väckt uppståndelse i sammanhanget är att spelarna inte fick tala till publiken efter matchen. Pegula har offentligt frågat sig på vilket årtionde arrangörerna lever.

Herrfinalisterna fick ordet i vanlig ordning efter sin match.

Arrangörerna har anklagats för sexism, och de ber nu om ursäkt över förfarandet.

– Det var oacceptabelt att vi inte gav spelarna chansen att tala till sina fans efter matchen. Vi har riktat våra ursäkter direkt till spelarna, säger tävlingsledaren Gerard Tsobanian enligt BBC.

Ungern drar sig ur EM-värdskapet i konståkning med åtta månader till start

Ungern står över värdskapet för EM i konståkning. Tävlingarna skulle enligt schemat gå av stapeln i huvudstaden Budapest i januari nästa år.

Skridskoförbundet i Ungern motiverar sitt beslut med det pågående kriget i grannlandet Ukraina samt prisutvecklingen som orsakats av kriget.

– Garanterat finns det också interna frågor som påverkar, men officiellt är förklaringen denna, säger expertkommentator Mika Saarelainen på Yle Urheilus sajt.

Det internationella skridskoförbundet ISU går nu in för att hitta en ny värd på kort varsel.

Tidigare i år har Ungern lämnat återbud för sitt värdskap för handbolls-EM för damer 2024.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida