Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Hundratals av Areva-Siemens anställda stannar kvar efter att Olkiluoto 3 blivit klar

Kärnkraftverket Olkiluoto 3 stod i mars 2023 äntligen färdigt, 14 år försenat.

Men trots att bygget är klart kommer flera hundra av underleverantören Areva-Siemens anställda att stanna kvar i Euraåminne för hela garantitiden.

Kraftverket har en garantitid på två år, och för vissa delar upp till åtta år.

Areva-Siemens sysselsätter för närvarande 200–300 personer i Olkiluoto.

Enligt Johanna Aho, kommunikationschef på Industrins Kraft TVO, ansvarar de för att lösa eventuella problem som uppstår under garantitiden.

Som mest jobbade 4 500 personer med arbetet vid Olkiluoto 3.

Uudisrakennuksen työmaa.

Finnwatch: Utländska byggarbetare utnyttjas fortfarande i Finland

Underbetalning, för långa arbetsdagar och hot vanliga.

Containrar i Qingdaos hamn i Kina.

Positiva signaler från USA och Kina efter första förhandlingarna om handelskriget

Bägge länder har intresse av att normalisera läget.

Rua packar strumpor i Istanbul.

BBC: Flyktingbarn gör modekläder

"Svårt att veta i hurdana förhållanden produkter framställs"

Stig Strömberg, vd för företaget Sähkö Strömberg.

Företag satsar där det finns goda vägar och bra skolor

Underleverantörer, kluster och arbetskraft lockar företag.

Matbutiken Lidl i Hangö.

Lidl uppmanas bli öppnare och ta mer ansvar

Allmänheten kan delta i kampanjen.

Underleverantörerna inte beroende av Åbovarvet

Många företag i branschen har sökt sig andra marknader.

STX Finland, Åbo, augusti 2014

”Nya beställningar kommer garanterat”

Framtidstron är stark bland Åbovarvets underleverantörer drygt två månader efter att Meyer Werft gick in som huvudägare. Än så länge har de konkreta följderna på personalnivå varit små, men hela branschen har redan hunnit få ett mentalt lyft.

Fartyg i färd med att byggas

"Nu kan vi jobba för fullt i flera år"

Underleverantörer gläds över fartygsbeställning.

SBA Interior i Svartå

Välkommen Meyer Werft, säger underleverantör

Det betyder mycket för Svartåföretaget SBA Interior Ab och andra underleverantörsföretag i branschen att Åbovarvet byter ägare. - Vi är väldigt glada att det blev så här, säger vd:n för SBA.

Metrostationen i Otnäs

Ilskna byggarbetare demonstrerade vid västmetrobygget

Drygt tjugo byggarbetare demonsterade på måndagen vid västmetrobygget i Hagalund. En underleverantör till byggbolaget Strabag demonstrerade mot att Strabag har sagt upp avtalet med bolaget.

Tidning: Stora Enso utnyttjade barnarbete

Den finsk-svenska papperskoncernen Stora Enso anklagas för att utnyttja barnarbete. Enligt tidningen Veckans affärer och tv-programmet Kalla fakta har barn i Pakistan samlat in returpapper som har sålts till företag där Stora Enso är delägare.

Solving fick miljonorder till Australien

Företaget Solving i Pedersöre har fått en stororder från Australien. Bolaget ska leverera 25 olika truckar till en järnmalmgruva i Pilbara långt ute i vildmarken. Värdet på affären rör sig om miljontals euro.

Svarvade metallkomponenter

Wärtsiläs nedskärningar kan ge dominoeffekt bland underleverantörer

Wärtsiläs planerade nedskärningar kan också påverka bolagets underleverantörer om beställningarna minskar. På Mapromec i Korsholm har vd Caj-Erik Karp anat att något varit på gång inom Wärtsilä.

Igelkottsattityd skadar Marimekko

Marimekko gjorde dumt i att inte berätta öppet om sin underleverantör, säger Claes Gustafsson, emeritus professor i industriell ekonomi. I dagens värld måste företagsledningen vara förberedd att granskas av utomstående aktörer och vara öppen för dialog.

Tidtabellen för Olkiluoto 3 ett frågetecken

Kärnkraftsbolaget Industrins Kraft TVO och den franska reaktorleverantören Areva är på krigstigen igen. Och också denna gång gäller det tidtabellen för reaktorbygget i Euraåminne.

Finnwatch: Marimekko mörkade fabrik i Thailand

Modehuset Marimekko har dolt information om en thailändsk underleverantör, uppger den oberoende medborgarorganisationen Finnwatch som undersöker företagens samhällsansvar i utvecklande länder.

Partel varnar för falsk försäljare

Ett okänt telemarknadsföringsföretag ringer runt till företag i Pargasområdet och säljer bättre synlighet i Pargas telefonkatalog, meddelar Partel.

Fennovoimabygge lockar österbottniska företag

Utvecklingsbolaget KOSEK ordnade på torsdag en företagsdag där storindustrin presenterade sina kommande satsningar. Det var en så kallad matchmaking där 100-talet underleverantörer gavs möjlighet att boka in sig för diskussioner. Och ett 20-tal företag hade bokat träff med kärnkraftsbolaget Fennovoima.

En montör klättrar på en jättestor fartygspropeller.

STX sysselsätter finländare i Frankrike

Varvet STX sysselsätter flera finländska företag vid sin enhet i Frankrike. Det meddelar organisationen Finpro som främjar finländsk export.

Varvarbetare.

STX underleverantörer ser dystert på framtiden

Åbovarvets underleverantörer letar efter arbete inom andra branscher än traditionellt fartygsbygge. Det framgår ur den undersökning som Yle Nyheter gjort.

ABB i Vasa.

ABB fick stororder

ABB har fått en stororder på nästan 45 miljoner euro till till tyska SMS Siemag. Beställningen berör delvis fabriken i Vasa.

Outokumpu stålrulle

Teknologiindustrin vill ha lokala arbetsavtal

Det går sämre för teknologiindustrin, med sjunkande omsättning och låg produktionsnivå. Inför höstens förhandlingar hoppas arbetsgivarna på lokala arbetsavtal i stället för centrala lösningar. Metallförbundet kontrar med att kalla det jargong. Se TV-Nytts inslag!

Underleverantörer hoppas på inhemsk arbetskraft

Intensionsavtalet som STX Finland slöt förra veckan med Scandlines om att bygga två passagerarfärjor är goda nyheter för varvsindustrins underleverantörer. Men man är oroad över var arbetskraften kommer i från.

Centrum av Salo

Europeiska kommissionen besöker Salo

Europeiska kommissionen besöker Salo på onsdag för att bekanta sig med de stödåtgärder som ordnas för dem som blivit av med jobbet på Nokia.

En läderbörs med olika eurosedlar.

Östnyländska företag mår rätt bra

Företagen i Östnyland har klarat sig rätt bra i det dåliga ekonomiska läget. Det säger regiondirektör Carl Pettersson vid Aktia Bank i Borgå.

Fartyg i färd med att byggas

"Inhemsk ägare att föredra"

STX-koncernens besked att sälja varven i Finland har mottagits positivt. Underleverantörerna vill nu slå till och köpa åtminstone delar av varven.

Arbetena vid Drottningberg pågår alldeles invid restaurang Origos uteservering.

Arbetena på Drottningberg blir klara trots problem

Kommunaltekniken på Drottningberg i Hangö ska vara färdig i maj. Arbetena på det blivande bostadsområdet blir klara trots entreprenörens ekonomiproblem.

Äldre mansperson med keps.

FN-steels underleverantörer illa ute

Har gått miste om stora summor pengar.

FN-steels fabrik i Koverhar

"Polisutredningen ger inte pengarna tillbaka"

FN-steels underleverantörer tror inte att polisens utredning ökar möjligheterna att få tillbaka de pengar som har gått förlorade.

Barnarbetare hos Apples underlevarantörer

Teknologijätten Apple har i en intern utredning upptäckt flera fall av barnarbete hos bolagets underleverantörer, skriver tidningen The Guardian på sin webbplats.

Österbotten förlorar också när lyxkryssaren byggs i Frankrike

Österbottniska underleverantörer förlorar på att Åbovarvet blev utan lyxkryssaren. De två senaste beställningarna från Royal Caribbean Cruises har sysselsatt också österbottniska underleverantörer. Nu byggs lyxkryssaren i Frankrike och möjligheten för underleverantörsjobb i Österbotten är liten.

Niklas Sandqvist på Nimetech i Malax

Niklas Sandqvists företag valdes till årets företag

Niklas Sandqvists företag Nimetech i Malax valdes av Kust-Österbottens företag till årets företag. Nimetech är ett metallföretag som är underleverantör till bland annat Wärtsilä och ABB.

Masugnen. Järnet är cirka 1500 grader hett.

FN-steelkonkursen: Fjäder Group säger upp över 30 i Hangö

En av underleverantörerna till FN-steels stålverk i Koverhar i Hangö, Fjäder Group, säger upp all den personal som jobbade med transporter och krossning av slaggprodukter på stålverket. Det handlar om 33 jobb.

Koverhar sett från stranden på Sjömansro.

Underleverantörerna lider också

Konkursen på FN-steel betyder också bekymmer för stålverkets underleverantörer. Företagen ABB service och Fjäder Group ab inledde samarbetsförhandlingar med sina anställda i början av veckan.

Katamaranproduktion i Jakobstad ger 15 nya jobb

Nu har katamaranproduktionen i Jakobstad kommit i gång. Man har börjat med formtillverkningen. Båtbygget kommer uppskattningsvis att ge 15 personer jobb i ett år.