Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Anna-Maja Henriksson bär munskydd och glasögon. Bakom henne syns en presentation av en handlingsplan.

Henriksson: "Myndighetssamarbetet måste bli bättre när det gäller att bekämpa människohandel"

Utbildning och resurser är verktyg för att bekämpa brotten.

Inbrottstjuv.

Ökad brottslighet i Sibbo i år – bland annat stölderna har ökat mycket

På sistone har fler inbrott och ofog inträffat i Sibbo.

Johan Hellsten håller upp en kräfta

”Som droppar i havet” - Åbo stads planerade stödpaket imponerar inte på stadens företagare

Stadsstyrelsen föreslås godkänna ”Åbopaketet” på måndag.

Upplopp på Champs-Elysée i paris.

Polischef i Paris sparkas efter helgens upplopp på Champs-Elysée

Premiärminister Edouard Philippe vill förebygga oroligheter.

Håkan Södergård står vid stranden och pekar ut mot Storgrynnan i Pjelax som har förstörts av skarvar.

Närpesbor frustrerade över hur myndigheterna sköter skarvproblemet

"NTM-centralen bara tuggar och drar ut på tiden."

Anonym ungdom som viftar med väska.

Mobbaren kanske inte förstår hur allvarligt det är

Är det alltid mobbaren som ska byta skola?

Benita Öberg, Markus Moisio, Niko Kannisto och Henri Seppänen tillsammans med sittande kommundirektör Juha-Pekka Isotupa.

Sjundeå repar sig sakta efter tågförlusten

Underskottet i Sjundeå blev större än väntat.

Filippiner firar Earth Hour

”Vi måste alla jobba tillsammans för att rädda vår jord”

FN:s viktigaste mål är att bromsa klimatförändringen.

Dan Idman och Petri Horttana.

”Sparåtgärderna ska vara lika hemska för alla”

Fredagssnackarna inte nöjda med sparpaketet.

Sandbo daghem i Karis rivs.

Stadsstyrelsen i Raseborg stramade åt sparmålen

På tre år ska staden spara 12 miljoner euro.

Svångremmen dras åt ytterligare i Vasa

De anställda vid Vasa stad får finna sig i att spara ytterligare. Stadsstyrelsens allmänna sektion föreslår i ett nytt åtgärdsprogram bland annat att tjänstemän och politiker ska resa mindre, att personalen ska få mindre fortbildning och att man fortsättningsvis anlitar vikarier enbart i nödfall.

Salo samarbetsförhandlar igen

Salo stad planerar att inleda en ny omgång samarbetsförhandlingar med personalen. Stadsdirektör Antti Rantakokko föreslår att staden skär ner på sina personalkostnader med 7,2 miljoner euro i år.

Tyska holmens bro förargar

Tyska holmens bro diskuterades i Kimitoöns kommunfullmäktige på måndag. Socialdemokraterna lämnade in en motion om att kommunen så snabbt som möjligt bör göra något åt den dåliga bron.

Åbo stadsvapen på en flagga.

Åbo stad inleder samarbetsförhandlingar

Stadstyrelsen i Åbo har gett stadsdirektör Aleksi Randell fullmakt att kalla till samarbetsförhandlingar.

Foto: Yle/Jonas Blomqvist

Korsholm förbereder sig för krissituationer

Korsholms kommun satsar på att förbättra sin krisberedskap. Det handlar om hur kommunen ska kunna säkerställa tillgång till vatten, el, bränsle och värme vid en situation där stamnätet slås ut.

Sommarstuga i snö.

Inget behov att ändra på reglerna om mantalsskrivning

Regeringen anser inte att det finns behov att ändra på lagstiftningen som skulle göra det lättare att mantalsskriva sig i fritidsbostaden.

En hand håller i en gul spargris

Åbo har det allt kämpigare med ekonomin

Åbo måste spara cirka 110 miljoner euro under de två kommande åren, visar nya uträckningar.

Irina Nori på Österbottens förbund.

Mera samarbete och bättre kommunikationer i Österbotten

När utvecklingsplaneraren Irina Nori på Österbottens förbund bläddrar igenom de utlåtande som kommit in om strategin för Österbotten läser hon bland annat om hur Sydösterbotten måste få hjälp att stoppa den negativa utvecklingen och kommunikationerna både till lands och havs ska utvecklas.

Arbetsgrupp ska förbättra åldringarnas mat

I Karleby ska en arbetsgrupp nu se över hur maten på stadens äldreboenden kan förbättras. Målet är att maten ska innehålla tillräckligt med näring, att den ska smaka gott och se bra ut. Gruppen ska också reda ut om maten kunde tillredas i flera och mindre kök.

Tuffa sparkrav delar riksdagsledamöter

Inte heller de österbottniska riksdagsledamöterna ställer sig oreserverat bakom förslaget om strama åt statsekonomin med ytterligare tre miljarder euro. Frågan, som delar regeringen, delar även riksdagsledamöterna invalda från Vasa valkrets, visar en enkät som Yle Nyheter Österbotten gjort. De flesta av dem som svarat anser ändå att någon form av åtgärder är nödvändiga.

Kärva tider vid tegelfabriken

Efterfrågan på tegel har minskat och permitteringar kan bli aktuella vid tegelfabriken på Kimitoön. Nytänkande inger ändå framtidstro.

Gunilla Carlson och Kari Korpilahti

Ta inte cykeln till sjukhuset om du fått hjärtinfarkt!

Till hjärtstationen vid Vasa centralsjukhus kommer bland annat patienter som misstänks ha drabbats av hjärtinfarkt. 90 procent av infarktpatienterna kan numera åtgärdas med ballongutvidgning, säger överläkare Kari Korpilahti.

Åbo satsar stort på Östersjöskydd

Åbo och Helsingfors förbinder sig tillsammans till att skydda Östersjön. Åbo satsar bland annat på att återvinna näringsämnen i avloppsvattenslammet

Biskop Björn Vikström

Biskopen vill ha ny kyrkoherde i Johannes innan problemen är lösta

Biskop Björn Vikström anser att tjänsten som ny kyrkoherde i Johannes församling i Helsingfors ska lediganslås så fort som möjligt. I församlingsrådet anser man däremot att det infekterade arbetsplatsklimatet inte lockar sökande till tjänsten.

"Inga extra säkerhetsåtgärder för Finlands OS-lag"

På grund av de senaste dagarnas terrorattacker i Ryssland kommer säkerheten att skärpas vid OS i Sotji, som inleds om några veckor - men det finländska OS-laget vidtar inga extra åtgärder, säger Peter Tallberg, Finlands representant i IOK.

En fors i Närpes å

Sju av tio vattendrag mår dåligt

En del av de österbottniska vattendragen och sjöarna saknar helt fisk. Fisken trivs inte i surt vatten och just i Österbotten är vattenkvaliteten sämst i hela landet.

elledningar

Fortum sålde sin eldistribution

Energibolaget Fortum säljer sin eldistribution i Finland för 2,55 miljarder euro. Fortum sköter delvis om eldistributionen i Egentliga Finland och också i Åboland.

Laura Räty

Kevas Laura Räty fick reprimand

Det blev inget misstroende mot Laura Räty (Saml), styrelseordförande för Kommunernas pensionsförsäkring Keva, då Kevas fullmäktige samlades i dag - men hon fick en reprimand.Nu ska också riksdagens JO undersöka Ailus-härvan. Läs också: Också Laura Räty i gungning?

Strukturpaketet skär dryg miljard i kommunernas utgifter

En helomvändning i vården av äldre, öppenvård och hemservicetjänster ska ersätta anstaltsvård. Gymnasie- och yrkesskolenätet skärs ner och läropliktsåldern höjs till 17 år. Det är några av de åtgärder som ska sänka kommunernas utgifter med över 1 200 miljoner fram till år 2017.

Sundqvist ny ordförande för Nytkis

Carola Sundqvist från Jakobstad är ny ordförande för Nytkis. En av Nytkis målsättningar är att Finland ska skriva en konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet.

Kimitoöns församling drar åt svångremmen

Kimitoöns församling gör sitt bästa för att få ner kostnaderna. Efter nyår håller några av församlingens kyrkor stängt till påsk.

Kina upprättar luftförsvarszon, Japan protesterar

Kina har upprättat en luftförsvarszon i östkinesiska havet som innefattar en omtvistad ögrupp. Kina gör anspråk på ögruppen som Japan kontrollerar. Och Japan protesterar skarpt mot zonen.

Googlen iso toimistorakenus New Yorkissa kuvattuna alhaalta ylös.

Google och Microsoft blockerar barnporr

Sökmotorjättarna Google och Microsoft tar till åtgärder för att göra det svårare att hitta barnporr på nätet. Googles vd Eric Schmidt säger att bolaget har utvecklat en ny teknik som blockerar över 100 000 sökord som kan leda till barnporrbilder.

Många kommunalt anställda mår dåligt - men inte i Åboland!

En färsk förfrågan visar att många kommunalt anställda anser att deras arbetshälsa har försämrats under det senaste året. Men i Åboland verkar de anställda må bra.

Hur spara en miljard euro?

Ett SFP-nätverk bestående av kommunpolitiker i Svenskfinland försöker komma på hur landets kommuner skall kunna spara 1 miljard euro.

Vasa stad

Permitteringar i Vasa allt mer troligt

Nästa år kommer att bli kärvt i Vasa. För att få bukt på underskottet tvingas staden spara med hård hand och koncentrera sig på de uppgifter som lagen kräver att kommunen sköter - och dra ner på det som är frivilligt. Permitteringar kan också komma på fråga.

Optima i Jakobstad bygger ut

Mindre pengar sätter stor press på Optima i Jakobstad

Sänkta enhetspriser de närmaste åren sätter en stor press på yrkesutbildarna. Det är enhetsprisen per elev som ger inkomsterna åt skolorna och till exempel i Optimas fall i Jakobstad har man 1,5 miljoner euro mindre att röra sig med 2016 jämfört med i år.

Arbetsgrupp ska förbättra klimatet i Kronoby

I Kronoby ska en arbetsgrupp se till att kommunens anställda får bättre arbetsklimat. Anställda på kommungården upplever att de trakasseras av politiker och de vill att kommunen vidtar åtgärder.

Barn i ett klassrum

Speciallärare samlas till konferens i Åbo

I Åbo pågår en nordisk specialpedagogisk konferens på fredag och lördag. Finländsk specialundervisning hyllas av svensk docent.

"Klokt och modigt att ta itu med problemen"

Ett klokt drag av Lovisapolitikerna. Det anser fullmäktigeordförande och riksdagsledamot i Borgå, Mikaela Nylander (SFP), om de drastiska sparåtgärder som är på förslag i grannstaden.

sopor vid Munka avfallscentral

Lojopolitiker ger Raseborgsdirektören svar på tal

"Jag har aldrig tidigare stött på sådan kultur som i Raseborg." Så säger Lojopolitikern Ilkka Lähteenmäki (Saml) om hur Raseborgs stad beter sig i avfallsnämnden. För Lojo stad är tvisten nu slutbehandlad.

Ivalobor vill inte ge de gröna en tummelplats

Invånare i Sodankylä och Ivalo är inte intresserade av att avgränsa ett område i Urho Kekkonens nationalpark där de gröna kan valla skalbaggar. Det framgår av en enkät som den sannfinländska riksdagsmannen Pentti Kettunen har låtit göra.

Många tycker den här korsningen i Hangö är farlig.

Färre skolelever i Hangö

Antalet skolelever har minskat en hel del i Hangö. I fjol (2012) fanns det 840 elever i stadens grundskolor men för nästa år räknar staden med 60 elever färre (780).

Yara kan visa exempel för polska fosforläckor

Vid Yaras gödselfabrik i Nystad har med hjälp av en skyddsmur lyckats minska på fosforutsläppen från fabrikens gipsavfall. Enligt experter kunde metoden få stopp på de läckande gipsbergen i Polen.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida