Senaste artiklar
Henriksson: "Myndighetssamarbetet måste bli bättre när det gäller att bekämpa människohandel"
Utbildning och resurser är verktyg för att bekämpa brotten.
Stödet för regeringens coronaåtgärder har minskat bland oppositionens supportrar – också SFP:s väljare har blivit mer kritiska sedan i fjol
Den politiska borgfreden är över, säger forskningschef.
Kommande personalnedskärningar skapar oro i Raseborg: "Jag vet inte var vi ska minska - det finns väldigt lite personal redan och de ska orka med det tunga jobbet"
Huvudförtroendemän: Informationen hittills har varit skral.
Ökad brottslighet i Sibbo i år – bland annat stölderna har ökat mycket
På sistone har fler inbrott och ofog inträffat i Sibbo.
Statsepidemiolog Tegnell backar i intervju med SR: Sverige borde ha satt in fler åtgärder
För många har dött, säger Tegnell.
”Som droppar i havet” - Åbo stads planerade stödpaket imponerar inte på stadens företagare
Stadsstyrelsen föreslås godkänna ”Åbopaketet” på måndag.
Regeringen: Grundskolorna övergår till distansutbildning fram till 13 april, daghemmen håller öppet - nu råder undantagsförhållanden i Finland
Statsrådet beslöt om skarpa undantagsåtgärder för Finland.
Polischef i Paris sparkas efter helgens upplopp på Champs-Elysée
Premiärminister Edouard Philippe vill förebygga oroligheter.
Dags att fixa klimatet: 5 grejer vi i Finland måste göra för att undvika klimatkaos
Klimatpanelen IPCC kommer med råd.
Problemen med samtal till Österbottens nödcentral ska inte upprepas - Nödcentralsverket listar åtgärder
Det var ett elfel som orsakade problemen i november.
Närpesbor frustrerade över hur myndigheterna sköter skarvproblemet
"NTM-centralen bara tuggar och drar ut på tiden."
Mobbaren kanske inte förstår hur allvarligt det är
Är det alltid mobbaren som ska byta skola?
Sjundeå repar sig sakta efter tågförlusten
Underskottet i Sjundeå blev större än väntat.
”Vi måste alla jobba tillsammans för att rädda vår jord”
FN:s viktigaste mål är att bromsa klimatförändringen.
”Sparåtgärderna ska vara lika hemska för alla”
Fredagssnackarna inte nöjda med sparpaketet.
Stadsstyrelsen i Raseborg stramade åt sparmålen
På tre år ska staden spara 12 miljoner euro.
Svångremmen dras åt ytterligare i Vasa
De anställda vid Vasa stad får finna sig i att spara ytterligare. Stadsstyrelsens allmänna sektion föreslår i ett nytt åtgärdsprogram bland annat att tjänstemän och politiker ska resa mindre, att personalen ska få mindre fortbildning och att man fortsättningsvis anlitar vikarier enbart i nödfall.
Salo samarbetsförhandlar igen
Salo stad planerar att inleda en ny omgång samarbetsförhandlingar med personalen. Stadsdirektör Antti Rantakokko föreslår att staden skär ner på sina personalkostnader med 7,2 miljoner euro i år.
Tyska holmens bro förargar
Tyska holmens bro diskuterades i Kimitoöns kommunfullmäktige på måndag. Socialdemokraterna lämnade in en motion om att kommunen så snabbt som möjligt bör göra något åt den dåliga bron.
Åbo stad inleder samarbetsförhandlingar
Stadstyrelsen i Åbo har gett stadsdirektör Aleksi Randell fullmakt att kalla till samarbetsförhandlingar.
Korsholm förbereder sig för krissituationer
Korsholms kommun satsar på att förbättra sin krisberedskap. Det handlar om hur kommunen ska kunna säkerställa tillgång till vatten, el, bränsle och värme vid en situation där stamnätet slås ut.
Inget behov att ändra på reglerna om mantalsskrivning
Regeringen anser inte att det finns behov att ändra på lagstiftningen som skulle göra det lättare att mantalsskriva sig i fritidsbostaden.
Åbo har det allt kämpigare med ekonomin
Åbo måste spara cirka 110 miljoner euro under de två kommande åren, visar nya uträckningar.
Mera samarbete och bättre kommunikationer i Österbotten
När utvecklingsplaneraren Irina Nori på Österbottens förbund bläddrar igenom de utlåtande som kommit in om strategin för Österbotten läser hon bland annat om hur Sydösterbotten måste få hjälp att stoppa den negativa utvecklingen och kommunikationerna både till lands och havs ska utvecklas.
Arbetsgrupp ska förbättra åldringarnas mat
I Karleby ska en arbetsgrupp nu se över hur maten på stadens äldreboenden kan förbättras. Målet är att maten ska innehålla tillräckligt med näring, att den ska smaka gott och se bra ut. Gruppen ska också reda ut om maten kunde tillredas i flera och mindre kök.
Tuffa sparkrav delar riksdagsledamöter
Inte heller de österbottniska riksdagsledamöterna ställer sig oreserverat bakom förslaget om strama åt statsekonomin med ytterligare tre miljarder euro. Frågan, som delar regeringen, delar även riksdagsledamöterna invalda från Vasa valkrets, visar en enkät som Yle Nyheter Österbotten gjort. De flesta av dem som svarat anser ändå att någon form av åtgärder är nödvändiga.
Kärva tider vid tegelfabriken
Efterfrågan på tegel har minskat och permitteringar kan bli aktuella vid tegelfabriken på Kimitoön. Nytänkande inger ändå framtidstro.
Ta inte cykeln till sjukhuset om du fått hjärtinfarkt!
Till hjärtstationen vid Vasa centralsjukhus kommer bland annat patienter som misstänks ha drabbats av hjärtinfarkt. 90 procent av infarktpatienterna kan numera åtgärdas med ballongutvidgning, säger överläkare Kari Korpilahti.
Åbo satsar stort på Östersjöskydd
Åbo och Helsingfors förbinder sig tillsammans till att skydda Östersjön. Åbo satsar bland annat på att återvinna näringsämnen i avloppsvattenslammet
Biskopen vill ha ny kyrkoherde i Johannes innan problemen är lösta
Biskop Björn Vikström anser att tjänsten som ny kyrkoherde i Johannes församling i Helsingfors ska lediganslås så fort som möjligt. I församlingsrådet anser man däremot att det infekterade arbetsplatsklimatet inte lockar sökande till tjänsten.
"Inga extra säkerhetsåtgärder för Finlands OS-lag"
På grund av de senaste dagarnas terrorattacker i Ryssland kommer säkerheten att skärpas vid OS i Sotji, som inleds om några veckor - men det finländska OS-laget vidtar inga extra åtgärder, säger Peter Tallberg, Finlands representant i IOK.
Sju av tio vattendrag mår dåligt
En del av de österbottniska vattendragen och sjöarna saknar helt fisk. Fisken trivs inte i surt vatten och just i Österbotten är vattenkvaliteten sämst i hela landet.
Fortum sålde sin eldistribution
Energibolaget Fortum säljer sin eldistribution i Finland för 2,55 miljarder euro. Fortum sköter delvis om eldistributionen i Egentliga Finland och också i Åboland.
Kevas Laura Räty fick reprimand
Det blev inget misstroende mot Laura Räty (Saml), styrelseordförande för Kommunernas pensionsförsäkring Keva, då Kevas fullmäktige samlades i dag - men hon fick en reprimand.Nu ska också riksdagens JO undersöka Ailus-härvan. Läs också: Också Laura Räty i gungning?
Strukturpaketet skär dryg miljard i kommunernas utgifter
En helomvändning i vården av äldre, öppenvård och hemservicetjänster ska ersätta anstaltsvård. Gymnasie- och yrkesskolenätet skärs ner och läropliktsåldern höjs till 17 år. Det är några av de åtgärder som ska sänka kommunernas utgifter med över 1 200 miljoner fram till år 2017.
Sundqvist ny ordförande för Nytkis
Carola Sundqvist från Jakobstad är ny ordförande för Nytkis. En av Nytkis målsättningar är att Finland ska skriva en konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet.
Kimitoöns församling drar åt svångremmen
Kimitoöns församling gör sitt bästa för att få ner kostnaderna. Efter nyår håller några av församlingens kyrkor stängt till påsk.
Kina upprättar luftförsvarszon, Japan protesterar
Kina har upprättat en luftförsvarszon i östkinesiska havet som innefattar en omtvistad ögrupp. Kina gör anspråk på ögruppen som Japan kontrollerar. Och Japan protesterar skarpt mot zonen.
Google och Microsoft blockerar barnporr
Sökmotorjättarna Google och Microsoft tar till åtgärder för att göra det svårare att hitta barnporr på nätet. Googles vd Eric Schmidt säger att bolaget har utvecklat en ny teknik som blockerar över 100 000 sökord som kan leda till barnporrbilder.
Många kommunalt anställda mår dåligt - men inte i Åboland!
En färsk förfrågan visar att många kommunalt anställda anser att deras arbetshälsa har försämrats under det senaste året. Men i Åboland verkar de anställda må bra.
Hur spara en miljard euro?
Ett SFP-nätverk bestående av kommunpolitiker i Svenskfinland försöker komma på hur landets kommuner skall kunna spara 1 miljard euro.
Permitteringar i Vasa allt mer troligt
Nästa år kommer att bli kärvt i Vasa. För att få bukt på underskottet tvingas staden spara med hård hand och koncentrera sig på de uppgifter som lagen kräver att kommunen sköter - och dra ner på det som är frivilligt. Permitteringar kan också komma på fråga.
Mindre pengar sätter stor press på Optima i Jakobstad
Sänkta enhetspriser de närmaste åren sätter en stor press på yrkesutbildarna. Det är enhetsprisen per elev som ger inkomsterna åt skolorna och till exempel i Optimas fall i Jakobstad har man 1,5 miljoner euro mindre att röra sig med 2016 jämfört med i år.
Arbetsgrupp ska förbättra klimatet i Kronoby
I Kronoby ska en arbetsgrupp se till att kommunens anställda får bättre arbetsklimat. Anställda på kommungården upplever att de trakasseras av politiker och de vill att kommunen vidtar åtgärder.
Speciallärare samlas till konferens i Åbo
I Åbo pågår en nordisk specialpedagogisk konferens på fredag och lördag. Finländsk specialundervisning hyllas av svensk docent.
"Klokt och modigt att ta itu med problemen"
Ett klokt drag av Lovisapolitikerna. Det anser fullmäktigeordförande och riksdagsledamot i Borgå, Mikaela Nylander (SFP), om de drastiska sparåtgärder som är på förslag i grannstaden.
Lojopolitiker ger Raseborgsdirektören svar på tal
"Jag har aldrig tidigare stött på sådan kultur som i Raseborg." Så säger Lojopolitikern Ilkka Lähteenmäki (Saml) om hur Raseborgs stad beter sig i avfallsnämnden. För Lojo stad är tvisten nu slutbehandlad.
Ivalobor vill inte ge de gröna en tummelplats
Invånare i Sodankylä och Ivalo är inte intresserade av att avgränsa ett område i Urho Kekkonens nationalpark där de gröna kan valla skalbaggar. Det framgår av en enkät som den sannfinländska riksdagsmannen Pentti Kettunen har låtit göra.
Färre skolelever i Hangö
Antalet skolelever har minskat en hel del i Hangö. I fjol (2012) fanns det 840 elever i stadens grundskolor men för nästa år räknar staden med 60 elever färre (780).
Yara kan visa exempel för polska fosforläckor
Vid Yaras gödselfabrik i Nystad har med hjälp av en skyddsmur lyckats minska på fosforutsläppen från fabrikens gipsavfall. Enligt experter kunde metoden få stopp på de läckande gipsbergen i Polen.