Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Åbo Akademis byggnad Gadolinia.

Här ska nya Campus Gadolinia resas - ÅA efterlyser studerandes synpunkter

Gamla Gadolinia får ge vika för ett nybygge.

Ulla Penttinen är personalens kontaktperson för Medibothnia projektet.

Nytt campus blir ett lyft för studerande

Novia samlas under samma tak i Brändö i Vasa.

Novia på Brändö i Vasa.

Söfuk gör storvinst

Bästa resultatet ifjol någonsin för Söfuk

Tomma rum i Campus Allegro

Lokaler ekar tomma i Campus Allegro

1 500 kvadratmeter står tomt två år efter invigningen.

Blod på en polisstation i Gamba i Kenya 6.7.2014. Minst 29 personer dödades i två separata attacker i början av juli 2014 i Kenya.

Närmare 150 döda i attack mot campus i Kenya

Skottlossning och explosioner har hörts under hela dagen.

ICT-huset i Kuppis i Åbo.

Åbo Akademis IT-ämnen vill inte flytta

Personalen vid Åbo Akademis IT-ämnen protesterar mot att de måste flytta från sina nuvarande utrymmen till en helfinsk miljö ihop med Åbo universitet.

Point college i Borgå

Yrseln kring campus i Borgå fortsätter

Stadsstyrelsen i Borgå måste på sitt möte i måndags bordlägga frågan om ett gemensamt campus Borgå på grund av jäv.

studenter

10 år av humanister i Arken

I år fyller Arkenkvarteret i Åbo Akademi tio år. Det gamla fabrikskvarteret längs Biskopsgatan byggdes år 2003 om till ett campus för humanistiska fakulteten och på våren 2004 flyttade humanisterna in.

Thomas Sandell på torget i jakobstad

Arkitekten vill se en saluhall i trä på Jakobstads torg

Torget i Jakobstad är för stort och öde - bygg en saluhall på det! Det förslaget ger Jakobstadsbördige arkitekten Thomas Sandell, som den här veckan är på besök i sin hemstad.

Ingången till Karleby universitetscenter Chydenius

Jakobstad kan säga upp avtalet med Chydeniusinstitutet i Karleby

Staden Jakobstad vill säga upp avtalet med Karleby universitetscenter Chydenius. Anledningen är enligt SFP-politiker ekonomisk. Vänsterpolitiker i Jakobstad säger att det handlar om att ge igen för att Karlebybaserade yrkeshögskolan Centria trappar ner verksamheten i Jakobstad.

Campus Kungsgården YA

Blandade känslor när YA flyttar till Campus Kungsgården

Det omfattande byggprojektet med Yrkesakademins nya Campus Kungsgården har pågått i flera år, men nu börjar det närma sig slutet. Campuset började byggas hösten 2010 och nu i början av januari ska allt vara klart. Efter jullovet börjar lektionerna normalt.

Beslutet om byggnadsarkitektutbildning till Raseborg fattas i dag

I dag (12.12.) får yrkeshögskolan Novia beslutet från regeringshåll ifall man får grönt ljus för att starta en byggnadsarkitektutbildning i Raseborg hösten 2014.

Anna Pensar är projekt koordinator för Campus Norrvalla

Anna Pensar utvecklar campus Norrvalla

Om några år skall det tidigare rehabiliteringscentret Norvalla i Vörå inrymma både idrottsgymnasiet och Vörå samgymnasium. Förutom gymnasiestudier kan de som studerar på det nya campuset då ta del av bland annat Folkhälsans idrottsledarutbildning.

Västra åstranden i Borgå

Utsikt och service ska locka till Borgåhöghus

Borgå stad vill locka nya och gamla invånare till de fem höghus som skall byggas på den gamla Hellbergstomten på västra åstranden.

Ingången till Amisto i Lovisa

Campusknuten i Östnyland löst?

Tvisten om var ett campus för andra stadiets utbildning på svenska i Östnyland kunde placeras ser ut att kunna lösas.

Det vinnande förslaget för det nya Aalto-kampuset i Otnäs.

Så ska nya Aalto-kampuset se ut

Meningen är att koncentrera mer av Aalto-universitetet.

Yrkeshögskolan Centria i Jakobstad i Campus Allegro

Novia kan ta över studieplatser då Centria stänger i Jakobstad

Efter att Centria i Karleby beslutat lägga ner affärs- och handelsutbildningen i Jakobstad har bollen rullats till Novia. Centria erbjuder Novia att ta över de 45 nybörjarplatserna i Campus Allegro. Det finns ett uppenbart behov av ekonomisk utbildning i Jakobstad och där har Novia ett regionalt ansvar, säger Roger Broo, styrelseordförande för Ab Yrkeshögskolan Novia vid Åbo akademi.

Fuktskada i Academill

Personal och studerande vågar inte prata om fuktskador i Academill

Fuktskadorna och inomhusluften i Academill, Åbo Akademis campus i Vasa, är inte åtgärdade. Det säger personal och studerande. Men enligt fastighetsägaren visar alla nytagna prover att problemen är borta.

Yle Areena logo.

Nu avgörs campusfrågan i Borgå

Borgå stad ser ut att bli ensam om att vilja ha ett tvåspråkigt campus för andra stadiets yrkesutbildning.

Storgatan i Jakobstad

Centria stannar kanske i Jakobstad

Centria överväger att behålla utbildningsenheterna i Jakobstad och Ylivieska. Yrkeshögskolans bolagsstämma beslöt på måndagen att vd Pekka Hulkko och ledningsgruppen ska komma med ett förslag till styrelsen den 23 september.

Arcada

Arcadas campus växer med 81 bostäder

De nya studentbostäderna byggs på Byholmen i Hermanstad och förväntas vara inflyttningsklara hösten 2014.

Heidi Gillberg,Richard Lönnqvist och Benjamin Ekholm har designat en mobilapplikation som skall hjälpa studerande med studierna.

Studiehjälp i mobiltelefonen

Studerande vid Yrkeshögskolan Novia i Ekenäs har tagit fram en mobilapplikation som ska hjälpa studerande med studierna.

Ett campus – men Prakticum vill inte vara med

All yrkesutbildning skall finnas på ett ställe i Borgå i framtiden. Det är ett beslut av fullmäktige men nu vill inte Prakticum vara med.

Jakobstad - Svenskfinlands kulturella Mecka

Konserter och konstutställningar avlöser varandra i Jakobstad. Närmare 1000 evenemang på ett år räknar kultursekreterare Päivi Rosnell. Siffran får Sören Lillkung på Campus Allegro att beskriva staden som ett kulturellt Mecka i Svenskfinland.

Markku Pukkinen (SDP) och Annika Haldin (SDP) meddelar bildningsnämndens beslut åt pressen

Inget gymnasiebeslut i Jakobstad

Det blev inget beslut om att släppa in det finska gymnasiet i det svenska gymnasiet i Jakobstad. På finskt håll ser man helst en gemensam gymnasielösning medan SFP i Jakobstad hittills motsatt sig densamma.

Jakobstads gymnasium

Gymnasiefrågan i Jakobstad tas upp i kväll

Gymnasiefrågan i Jakobstad remitteras eventuellt ikväll till bildningsnämndens följande möte den åttonde maj. Bildningsdirektör Jan Levander hoppas åtminstone på ett delbeslut så att placeringen av Språkbadsskolan till Pursisalmi och flytten av dagvårdsavdelningar från Pursisalmi skola kan planeras vidare.

Svenskt-finskt gymnasium delar Jakobstad

I Jakobstad fortsätter diskussionen om var finska gymnasiet ska inhysas. Beslutsfattare bekantade sig på onsdagen med ett alternativ: Campus Allegro

Campus Allegro

Finska gymnasiet i Jakobstad kan inhysas i Campus Allegro

Nu dyker nya alternativ upp inför avgörandet i gymnasiefrågan i Jakobstad i bildningsnämnden på torsdag. Bildningsdirektören Jan Levander har begärt offert på tomma utrymmen i Campus Allegro för det finska gymnasiets del.

Hägrar och svanar sitter på en klippa. De ses genom kikaren.

Fågelforskare: Snart sjunger det i alla buskar

Flyttfåglarna hör våren till. Men vad har den utdragna vintern för konsekvenser?

Hanken i Vasa.

Svenska handelshögskolan lockar finska studerande

Allt fler vill studera ekonomi på svenska i Finland. En femtedel av årets sökande till Hanken har finska som modersmål.

Campus Allegro

Mobiltelefonproblem i Campus Allegro

Hörbarheten för mobiltelefoner i Campus Allegro kvarteret är inte den bästa. Problemet uppmärksammades i takt med att de olika utbildningarna flyttade in i kvarteret och verksamheten tog fart.

Martin Granholm

"Absurt att sluta utbilda barnträdgårdslärare i Jakobstad"

Det är absurt att stänga barnträdgårdslärarutbildningen i Jakobstad. Det tycker i alla fall Åbo Akademis styrelseordförande Martin Granholm.

Campus Allegro ett lyft för Jakobstad

Lovorden haglade över Campus Allegro när det på lördagen stod öppet för allmänheten. Campuset är det största byggprojektet någonsin i Jakobstad och invånarna verkar vara både stolta och glada över resultatet.

Campus Allegro

Campus Allegro i Jakobstad firar hela veckan

Det är feststämning i Jakobstad hela veckan då Campus Allegro invigs. God morgon Österbotten var på plats på fredag morgon då förberedelserna var i full gång.

Norrvalla

Storsatsning på campus Norrvalla

I onsdags beslöt Vörå kommunstyrelse tillsammans med Folkhälsan att satsa på ett campus vid Norrvalla. Fastigheterna planeras att fungera som utrymme för Vörå gymnasium och för Folkhälsans verksamhet.

Det första  elevframträdandet i Schaumansalen med publik

1500 euro för en stol i Schaumansalen

Pedersöre kommun stöder Schaumansalen, det vill säga konsertsalen i Campus Allegro i Jakobstad, med 1500 euro. Konsertsalen är inte helt och hållet finansierad än och därför är nu stolar i salen till salu för 1500 euro styck.

Det första  elevframträdandet i Schaumansalen med publik

Sången ljuder i Schaumansalen i Jakobstad

I mitten av mars invigs nybyggda Campus Allegro och Schauman-salen i Jakobstad. Men redan nu har det framförts musik inför publik i konsertsalen.

Gymnasister bekantar sig med Campus Allegro

På Campus Allegro i Jakobstad ordnar studentmässa på onsdagen. Allt som allt 350 elever från Vasa till Karleby ska få bekanta sig med nya Allegro. Det här är ett ypperligt tillfälle att samtidigt känna efter om den framtida studiemiljön och inriktningen efter gymnasiet rentav finns just på Campus Allegro.

Framtiden för YA:s fähus ska utredas

Framtiden för fähuset vid Campus Kungsgården i Gamla Vasa ska nu utredas. Fähuset är i behov av sanering, men pengar finns inte i budgeten och därmed är utbildningen av lantbruksföretagare i vågskålen.