Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Forskare granskar provrör i laboratorium.

Mycket anmälningar om forskningsfusk - många fall uppdagas aldrig

Brådska och konkurrens gör fusket frestande.

Melania Trump anklagas ha plagierat Michelles Obamas tal.

Melania Trump anklagas ha plagierat Michelle Obamas tal

Talet påminde delvis mycket om fru Obamas tal 2008.

Pärmbilden till Panu Rajalas bok "Intoilija".

Citat eller plagiat?

Får en författare låna av andra för sina egna syften?

Författaren Panu Rajala.

Finlandiakandidaten Panu Rajala beskylls för plagiat

Hela sidor uppges vara lån från I K Inhas verk.

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen.

Tysk minister misstänks för plagiat

Tre tyska politiker har tvingats avgå på grund av plagiat.

Åbo Akademi

Forskare: Högskolorna måste granska plagiat hårdare

Tusentals kan ha kommit undan med avsiktligt plagiat.

Åbo Akademi

"En mycket obehaglig arbetsolycka"

Regler ses över men forskaren fråntas inte sin doktorsgrad.

åa

Doktorsavhandling plagierades vid ÅA

Fallet gäller en doktorsavhandling från 2004.

Pennor och block.

Svenskfinlands fuskberättelser

Vi undersökte hur vi finlandssvenskar fuskar.

Skivspelare

Sampling demokratiserar konsten på ett helt nytt sätt

Ibland känns det som om varannan ny låt egentligen är en gammal hit som bara är lite omgjord. Artister och band samplar gamla låtar som aldrig förr, men hur går det egentligen till? Musikexperten Jennah Vainio har svaren.

Marimekko fåordigt om plagiering

Marimekko visar upp en rätt stabil omsättning och vinst för årets tredje kvartal, men slutet av året väntas överskuggas av svaga utsikter på hemmamarknaden. Hur plagieringsmisstankarna påverkat verksamheten är svår att bedöma, skriver bolaget.

Petra Domsch med hunden Pirayan och katten Kismet.

Domsch avvisar plagiatanklagelser

Kristinesstadskonstnären Petra Domsch nekar till plagiat. I en intervju med Vasabladet säger Domsch att hon visst ser likheter mellan sina verk och andra, men att hon aldrig medvetet skulle lura fuskkonst på någon.

Till vänster ett verk som Petra Domsch hade till salu våren 2013, till höger ett uppslag ur en bok illustrerad av Gennadi Spirini

Plagiatanklagade Petra Domsch ställer ut i Kristinestad

Konstnären Petra Domsch ställer ut sina tavlor på stadsbiblioteket i Kristinestad som planerat. Petra Domsch har varit aktuell sedan Suomen Kuvalehti förra veckan publicerade en artikel i vilken Domsch anklagas för att ha kopierat konstverk av andra konstnärer.

Kristinestadsbördiga Domsch anklagas för plagiat

Konstnären Petra Domsch från Kristinestad anklagas för plagiat. I en artikel i Suomen Kuvalehti anklagas Domsch för att ha plagierat flera målningar samt att ha satt sitt namn på andras målningar som hon sedan sålt.

Ihamuotila hoppas på förståelse

Vd Mika Ihamuotila tror och hoppas att konsumenterna har förståelse för Marimekko. Han säger i en intervju för Yle att Marimekko inte har gjort något fel under den aktuella plagieringsskandalen. Han konstaterar också att debatten kring bolaget varit nyttig.

Marimekko gör slut med Kristina Isola

Marimekko slutar samarbeta med den skandalomsusade formgivaren Kristina Isola. Hennes missbruk kan inte förlåtas, säger vd Mika Ihamuotila. Han beklagar skandalen kring det finländska designflaggskeppets plagiatutpekade mönster. - Nolltolerans gäller då det gäller plagiering, betonar han.

Marimekko i ny kopieringshärva

Marimekko bekräftar att designern Maija Louekaris tyg Hetkiä/Moments har inspirerats av ett fotografi av fotografen Markus Lepo. Tyget och fotografiet har jämförts med varandra för första gången redan år 2011 och nu aktivt i sociala medier.

Marimekko i blåsväder - igen

Marimekko har den här veckan råkat ut för två nya anklagelser om plagiat. Det senaste gäller ett mönster på en kasse köpt i Barcelona som var sällsamt likt Marimekkomönstret Hetkiä (Stunder)

Marimekkos förlust djupnar

Designföretaget Marimekkos förlust ökar. Enligt bolagets vd Mika Ihamuotila har plagiatbeskyllningarna mot Marimekko ändå inte påverkat resultatet.

Hårfin skillnad mellan inspiration och plagiat

En del musikstycken låter bekanta redan när man hör dem första gången. Sannolikheten är ändå väldigt liten att det faktiskt handlar om ett plagiat.

Marimekkotyg påminner om barnboksillustration

Marimekkos tyger är igen föremål för en plagiatdiskussion. Nu handlar det om ett tygtryck med trädmotiv som påminner mycket om en brittisk barnboksförfattares illustrationer. En expert på konstförfalskningar bedömer ändå att det inte är frågan om ett plagiat.

Maria Primatsjenko år 1967

Marimekko vill köpa rättigheter till plagierat konstverk

Marimekko har erbjudit sig att köpa upphovrätten till konstverk av den ukrainska konstnären som designföretaget har plagierat, skriver Iltasanomat.

Maria Primatsjenko år 1967

HS: Ukrainskt museum kan kräva ersättningar av Marimekko

Museet för folkkonst i Ukraina kan komma att kräva ersättningar av Marimekko och designern Kristina Isola för plagiering, rapporterar Helsingin Sanomat. Isolas tygmönster Skogsfolket är en kopia av ukrainskan Maria Primatsjenkos verk.

Marimekkodesignern Kristina Isola medger plagiering

Marimekkodesigner: "Jag skäms"

Helsingin Sanomat avslöjade i morse att ett av Marimekkos tygmönster, Metsänväki, eller Skogsfolket, från 2007, är ett plagiat. Designern Kristina Isola medger plagieringen. "Jag kom inte att tänka på upphovsrätter," skriver Isola i ett pressmeddelande.

EPA/WOLFGANG KUMM

Plagieringsskandal fäller tysk undervisningsminister

Tysklands undervisningsminister Annette Schavan avgår efter anklagelser om att ha plagierat stora delar av sin doktorsavhandling. Det är knappt två år sedan landets föredetta försvarsminister avgick av samma orsak.

EPA/WOLFGANG KUMM

Tysk minister anklagas för plagiat - förlorar doktorstitel

Tysklands utbildningsminister Anette Schavan fråntas sin doktorstitel på grund av plagiat. Enligt universitetet i Düsseldorf har Schavan kopierat en ansenlig del av sin doktorsavhandling. Schavan förnekar plagiat och säger att hon tänker överklaga beslutet.

HBL ber om ursäkt för plagierad text

Hufvudstadsbladet ber om ursäkt för en artikel i onsdagens tidning vars innehåll till betydande del är plagierat av Sveriges Radio. HBL:s chefredaktör Jens Berg säger till Yle Nyheter att fallet är väldigt allvarligt.

Nuori mies näpyttää tietokonetta.

Få åker fast för plagiat vid ÅA

Avhandlingarna kontrolleras med en detektor.

Plagieringsmaskin tas i bruk vid universitetet

Vid Helsingfors universitet hoppas man att det nya systemet som känner igen plagiat också kan vara ett nyttigt hjälpmedel för studerande. Systemet tas i bruk hösten 2013.

Människor utanför metrostationen i Östra centrum.

Sopkärl byts ut efter patentbråk

Sopkärlen på stadens metro- och språvagnshållplatser blir en dyr affär för helsingforsarna. Företaget Awec Group kräver ersättning i miljonbelopp av HST skriver tidningen Vartti.