Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Fasaden av Greenway.

Hemma hos Agatha Christie

Juldagens Poirotfilm är inspelad i författares semesterhem.

Frimärkena har överlevt e-posten

Frimärkssamlandet är nuförtiden en hobby för vuxna.

Porträtt av bergsrådet Gösta Serlachius målat av Bror Börjeson

Gösta & Paul

Finaste samlingar av äldre måleri

Det var fullt med folk i Terazzo hörnet klockan 20 onsdag kväll

Folkfest i Jakobstad mitt i vintern

Alla var glada, alla var positiva. Onsdag kväll i Jakobstad, hundratals människor hade samlats för att minnas sina stunder i Terazzohörnet. Ett hörn som skattar åt förgängelsen nästa vecka och ett gaturally som dött för länge sedan.

Frimärken och ljuva röster samsas på Logomo

På fredag öppnas Aboex 2014 i Åbo, som är den enda nationella frimärksutställningen i år i Finland.

1400 prydnadselefanter

Samlare är vi allihopa

På Österbottens museum i Vasa pågår som bäst utställningen ”Samlandets fascinerande värld”. Genom den här utställningen vill vi peka på att alla museer baserar sig på en samling som ofta startats av en privatperson, säger tf museichef Selma Green.

Amerikafarare blir bok på Kimitoön

Göran Eriksson undersöker emigrationen till Amerika ur ett Kimitoö-perspektiv. Hundratals personer reste men vilka var de och varför gjorde de den långa resan över Atlanten?

Noter i ett notsystem

Spegeln ger tillgång till ÅA:s samlingar

Nu ges forskare och allmänhet möjlighet att stifta bekantskap med alla kulturhistoriska arkivsamlingar vid Åbo Akademi, via arkivportalen Spegeln.

Stig Lytz med sin Wolseley från 1954.

Talwiajot samlar gamla pärlor

På fredag förmiddag startade ett tjugotal veteranbilsentusiaster från Vasa mot Jyväskylä. Några från Jakobstad hängde också med. Orsaken till att de tar ut sina veteranbilar mitt i vintern är evenemanget Talwiajot, som ordnas för 40:e gången. I år väntas närmare 550 deltagare.

Vapnet som användes i dråpen utanför McDonalds i Borgå

Populär vapeninsamling i USA

I flera städer i USA ordnas vapeninsamlingar i ett försök att att minska på våldet. Så också i Seattle på västkusten, där ovanligt många under en dag överlämnade vapen i utbyte mot presentkort . Men det råder olika åsikter om det här faktiskt kan begränsa vapenvåldet.

USA beslagtar mongoliskt dinosauriefossil

I samma stund som ett dinosauriefossil auktionerades ut till dess nuvarande amerikanska ägare, började Mongoliet kräva tillbaka fornlämningen. Tyrannosauriefossilet auktionerades ut för drygt en miljon dollar.