Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Många skrivbord i en öppen sal. Vid skrivborden sitter personal med hörlurar och mikrofoner.

Nödcentralsverket: Inrikesministeriet ansvarigt för utbildning

Nödcentralsverket anser att svensk utbildning är viktig.

Mirka

Mirka och Novia i tätare samarbete

Samarbetsavtal mellan industrin och skolan.

Stor affär för Nokia Networks i Kina

Nokia Networks har slutit ett avtal värt 760 miljoner euro med det kinesiska bolaget China Mobile. Enligt avtalet ska Nokia Networks leverera teknik, programvara och service för den kinesiska operatörens 4G-nät och GSM-nät.

Ung kille med mobiltelefon.

När ingen svarar hos telefonbolagen

En stor del av de kundtjänstklagomål som Yle Huvudstadregionen fått in gäller tele- och bredbandsoperatörer. Många är tvungna att köa i telefon i över trettio minuter. Företag som Elisa och Sonera beklagar de långa väntetiderna och säger att framtidens kundtjänster finns online.

Krattor och byglar fungerar inte

Glöm hemmagjorda antenner med krattor och klädbyglar - byt istället operatör. Anders Boström ger dig tips på hur du kan förbättra din mobiltelefons hörbarhet.

Mobilskugga en börda? Vänd dig till operatören!

Felanmälningarna gällande täckningen i mobilnätet blir fler i takt med att mobilanvändingen ökar, och på grund av dagens välisolerade lågenergihus, säger Pekka Litmanen vid teleoperatören Elisa. De flesta fall kan operatören lösa, men ersättningskrav är aktuella varje månad.

Håkan Back med mobiltelefon

Håkan Back lever i ständig mobilskugga

Håkan Back i Rimal, Korsholm, lever i mobilskugga. Det är mycket dålig täckning i mobiltelefonnätet där han bor. GSM-näten har aldrig fungerat bra.

Bredband till alla med ”skönhetstävling”

Finnet föreslår att radiofrekvenser kunde användas för att få snabba trådlösa bredbandsförbindelser också till glesbygden. Finnet är en intresseorganisation för 24 regionala telefonoperatörer.

Mobilskugga växande problem i energieffektiva hus

Radiovågor har svårt att tränga in i energieffektiva hus.

Dator med internetanslutning

Bredband i glesbygden förverkligas långsamt

Enligt statens vision borde alla finländare ha bredband år 2015. Men utvecklingen går långsamt och för att få fart på operatörerna planeras nu förändringar i stödsystemet.

Bredbandspriserna kan stiga

Kommunikationsverket befarar att priset på bredbandsförbindelser kan stiga betydligt, trots att de redan hör till de dyraste i EU. De stora operatörerna höjer sina priser på nätverkshyrorna med upp till 20 procent.

Smarttelefon

Inga roamingavgifter kan bli dyrt för finländare

Förslaget att slopa avgifterna för dataroaming inom EU kan betyda dyrare mobiltelefontjänster för finländare i Finland, tror operatörerna. EU:s ministerråd kommer att behandla förslaget nästa vecka.

Alla mobiloperatörer irriterar

Konsumentverket får in mycket klagomål om mobiloperatörerna Sonera, Elisa och DNA. Ett av de vanligaste problemen gällande konsumentskyddet, är situationer där en kund betalar för en service med sin mobiltelefon och något går snett.

Elisa förlorade tvist om Pirate Bay

Operatören Elisa förlorade tvisten om Pirate Bay. Högsta domstolen beviljade inte Elisa besvärsrätt. Både Elisa och Saunalahti blir tvungna att blockera sina kunders möjligheteter att gå in på Pirate Bays nätsidor.

Hautala: Telia Sonera kan stanna i Tadzjikistan

Teleoperatören TeliaSonera får hård kritik i Sverige för tvivelaktigt samarbete med auktoritära regimer som den i Tadzjikistan. Utvecklingsminister Heidi Hautala anser dock att ingenting blir bättre av att Telia Sonera drar sig ur diktaturerna.

TeliaSoneras flagga

Telia Sonera måste förse glesbygden med internet

Internetoperatören Telia Sonera måste också i fortsättningen erbjuda kunderna i glesbygden internetförbindelse på minst en megabit. Högsta förvaltningsdomstolen förkastade i dag Telia Soneras överklagan i ärendet.