Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Videostill ur Vetamix inslag om lägesord

Visualisera lägesord

Träna lägesord genom att bilda statyer.

Jukka Kero

Fastighetsförbundet: Chockhöj inte fastighetsskatten

Enligt en statlig och kommunal arbetsgrupp är fastighetsskatten i dagens läge alldeles för låg och borde bli mer marknadsmässig. Fastighetsförbundet är ändå av annan åsikt och påpekar att skatten höjdes senast vid årsskiftet - med i medeltal 10%.

Elina Pylkkänen

Fin utsikt ska kosta mer i fastighetsskatt

Hur fint din bostad är belägen och hur eftertraktat området är kan i framtiden inverka ännu mer på den fastighetsskatt du betalar. En arbetsgrupp som funderar på hur fastighetsskatten ska utvecklas anser nämligen att fastigheternas beskattningsvärde ska uppdateras oftare.

"Ansvaret för äldre ojämnt fördelat"

Förslaget om att vuxna barn borde försörja sina föräldrar syftar till att överföra ansvaret för äldreomsorgen från samhället till indviden, anser filosofen Nora Hämäläinen. Det är dags att föra en värdedebatt om vad välfärdssamhället har råd med, anser Akavaföranden Sture Fjäder som mötte Hämäläinen i Slaget efter tolv.

BEtalningskrafv från vippi24

Ungdomar allt mer skuldsatta

Allt fler studenter kämpar med ekonomin. Nu ska Åbo Akademis studentkår försöka hjälpa studenterna på olika sätt.

Sebastian Bergholm

Sebastian Bergholm: Varför är det så svårt att hålla på Sverige i hockey?

En tjeckisk forward tragglade sig nästan igenom det svenska försvaret och jag hoppades att han skulle göra det. Matchen igår stod i det skedet 4-2 åt Sverige och jag hade kollat på den, oengagerat, i exakt två minuter. Ändå var reaktionen instinktiv, jag hoppades reflexmässigt att Sverige skulle åka på en öppningsförlust.

Språkbadsdaghemmet i Jakobstad

Bildningsnämnden var enig: en språkbadsgrupp i Jakobstad

Det blir bara en grupp i språkbadsdaghemmet i Jakobstad i höst. Därmed får 25 barn plats i språkbad medan de 24 övriga anmälda lämnas utanför.

Carola Lithén

Borde Sfp lämna regeringen?

Regeringens besked i fredags om tvångsfusioner av kommuner i stadsregioner lämnar blandade känslor i Sfp. Fullmäktigeordförande Carola Lithén (Sfp) i Korsholm är inte längre säker på om partiet borde hålla fast vid sin regeringsmedverkan.

Finnair och piloterna har ett avtal

Flygbolaget Finnair har nått ett avtal med sina piloter om ett nytt kollektivavtal. Avtalet går på tre år och träder i kraft i början av februari.

champagne

Vasa, Karleby och Kristinestad skippar julfesten

Kommunerna ska just nu spara där det går att spara. Därför blir det i år ingen julfest för personal och beslutsfattare i Vasa, Karleby och Kristinestad.

Renmjölksförslaget en utopi

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO uppmanar folk att börja dricka renmjölk. Renskötare anser detta vara en utopistisk tanke.

Taklax skola i Korsnäs

Många språk i klassen ställer stora krav på läraren

I Taklax skola i Korsnäs går 21 elever av vilka 6 stycken har annat modersmål än svenska. Det är frågan om bosniska, ryska och estniska. De många språken i klassen ställer en hel del krav på personalen, och gärna skulle man i skolan ha en lärare som bara skulle ägna sig åt att lära barnen svenska.

Problemen i tågtrafiken fortsätter

Lokförarna väntas återvända till arbetet från och med klockan 17, men störningar i tågtrafiken väntas ännu i kväll och i morgon. Störningar förekommer både i närtrafiken och fjärrtrafiken.

Vasa stadsfullmäktige fick pekplattor

Vasa stads bonusar borde slopas

Bonusarna inom Vasa stad borde slopas. Det anser fyrtio fullmäktigeledamöter. Förslaget behandlas på torsdagen i stadsstyrelsens allmänna sektion.

Cockpiten i ett propellerplan

Flygfält en vitaminspruta för Lovisa

Lovisa borde utreda om ett flygfält skulle platsa i staden. Det anser hälften av stadsfullmäktigemedlemmarna, som undertecknade Kari Hagfors (Saml) motion i frågan.

Marianne Gripenberg-Gahmberg och Anne Priha

Vårdbehov utreds för VNS tillbyggnad

Patientgrupper och dagligt antal klienter bestämmer den nya sjukhusbyggnadens storlek. Styrgruppen hade sitt första möte på måndagen.

Dyra tomter upprör stugägare vid Andra sjön

Nykarleby stad och Föreningen Andra sjön har hamnat på kollisionskurs. Stadens prisnivå på stugtomterna vid Andra sjön är otänkbar, säger Jan-Erik Frostdahl, själv politiker och stugägare.

Vapaavuori: Regeringen är bunden till finansieringsavtalet

Enligt näringsminister Jan Vapaavuori är regeringen fortfarande bunden till det finansieringsavtal gällande TUI-kryssarna som man tidigare kommit överens om.

Ambulans på utryckning

Akutpatienter från Jakobstadsregionen skickas allt oftare till Karleby

Jakobstad skickar allt fler patienter till centralsjukhuset i Karleby framom Vasa centralsjukhus. Ambulanserna från Jakobstad tar i dag tre av fyra akutfall till Karleby.

Mikael Alaviitala

Mikael Alaviitala Korsholms nya utvecklingsdirektör

Alaviitala ser den ekonomiska situationen i Korsholm och resten av samhället som den största utmaningen i det nya jobbet.

Nytt jobb eller företag?

Få arbetslösa sökte information

Då företagskuvösen Novago och olika utbildningsenheter slöt upp för att presentera nya alternativ för arbetslösa i Västnyland var arrangörerna lika många som de arbetssökande.

Produktionschef Jan Silén vid Tammet Ab ser, trots svackan, ljust på företagets framtid.

Tammet samarbetsförhandlar

Tammet Ab, som gör olika metallprodukter och har fabrik i både Ekenäs och Pälkäne, kan komma att säga upp 25 anställda. Svackan inom byggnadsindustrin är ganska stor, säger produktionschef Jan Silén.

Sextio får gå från Turun Sanomat

Samarbetsförhandlingarna på Turun Sanomat har avslutats. Sextio anställda blir utan arbete och kabelteveverksamheten läggs ner.

Henrik Andtfolk blickar över den översvämmade odlingen.

Kraftiga översvämningar i Sydösterbotten

Delar av Sydösterbotten är översvämmade. Nederbörden har rört sig mellan 130 och 150 millimeter.