Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Nordnets ekonomiska expert Martin Paasi står lutad mot en gul vägg.

Ekonomen Martin Paasi beskriver Fortums belöningshärva: ”Girighet och arrogans”

Vd föreslogs få bonus trots Fortums krisfinansiering.

Centralbanker vidtar gemensamma åtgärder för att säkra banklikviditeten

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), Europeiska Centralbanken (ECB) och några andra stora centralbanker har kommit överens om koordinerade åtgärder för att stärka tillgången till dollar och stärka likviditeten i banksystemet.

Utöver Fed och ECB deltar också centralbankerna i Kanada, Storbritannien, Japan och Schweiz i det här samarbetet som syftar till att lugna ner oron inom banksektorn.

Den här insatsen inleds i dag, måndag och ska pågå åtminstone till slutet av april.

Samtidigt har ECB-chefen Christine Lagarde berömt de schweiziska myndigheterna för deras snabba agerande då krisbanken Credit Suisse igår räddades och köptes upp av sin konkurrent UBS.

Oron i det finansiella systemet inleddes för drygt en vecka sedan när den amerikanska banken Silicon Valley Bank kollapsade.

Källor: AFP, Dagens Industri, Yle

Credit Suisse stärker sin likviditet med ett lån på 50 miljarder efter ras på börsen

Den schweiziska banken Credit Suisse stärker sin likviditet med ett lån på 50 miljarder schweiziska franc av landets centralbank. Det är drygt 51 miljarder euro.

Banken säger att lånet är en avgörande åtgärd för att stärka likviditeten efter att bankens aktier rasade igår.

Aktiekursen var som värst över 30 procent på minus och slutade 24 procent på minus då börsen stängde.

- Ökningen av likviditeten stärker bankens kärnverksamhet samt våra kunder, säger banken i sitt uttalande.

Den schweiziska bankövervakningsmyndigheten FINMA och centralbanken säger i ett eget uttalande att Credit Suisse fylla kraven som man ställer på likviditet.

De meddelade samtidigt att de vid behov är redo att stärka Credit Suisses likviditet.

Fortums logo på en byggnad.

Fortums elfuturer binder upp fem miljarder – det är mycket till och med för energijätten som nu vänder sig till staten

Det snabba svängningarna och höga priserna på elmarknaden pressar energibolagen hårt. Det här gäller också energijätten Fortum där staten är majoritetsägare.

USA:s finansminister Steven Mnuchin (t.h.) samtalar med presidentdottern Ivanka Trump i Vita huset inför julen.

Rapport: Trump funderar på att ge sin finansminister skulden

Överväger göra Steven Mnuchin till syndabock för kursfallet.

ECB-mötet en besvikelse

Europeiska centralbankens beslut att inte vidta några som helst penningpolitiska åtgärder blev en besvikelse för bedömare på marknaden. ECB beslöt att behålla styrräntan på 0,25 procent.

Vad gör ECB?

Europeiska centralbankens råd samlas idag för att besluta om penningpolitiken. Det finns mycket i ekonomin som talar för att ECB borde fortsätta att lätta på penningpolitiken. Samtidigt menar många bedömare att ECB i det här läget enbart avvaktar och beslut kommer senare i vår.

ECB inleder riskbedömning av banker

Europeiska centralbanken kommer från och med november att bedöma risker och stresstålighet i europeiska banker. Målet är att bygga upp förtroende på marknaden och övertyga aktörer om att bankerna i grunden är sunda, meddelar ECB.

Janet Yellen är stark kandidat för posten som chef för Fed

Hon kan bli ny chef för Fed

Inom några veckor väntas USA:s president Barack Obama utse en efterträdare till den nuvarande centralbankschefen Ben Bernanke. Än sen då? Spelar det någon roll vem som efterträder Bernanke? Ja, för att centralbankens roll är så viktig för världsekonomin.

Klart sämre resultat för Stora Enso

Sjunkande papper- och cellulosapriser tärde på skogskoncernen Stora Ensos resultat. Resultatet för april-juni försämrades med 15 procent jämfört med fjolårets andra kvartal och stannade på knappt 153 miljoner euro.