Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Laxfiskarna kan återvända till Svartån

Laxfisken kanske tar sig upp i Svartån som på 50-talet.

Traktor bearbetar Vapos myr för torvproduktionen.

Malax kommun besvärar sig mot planerad torvtäkt

Malax kommun besvärar sig mot en planerad torvtäkt på Våtmossen. Kommunstyrelsen kräver att Vasa förvaltningsdomstol ska upphäva EPV Bioturves miljötillstånd.

Pääkkönen: Donner har tappat bort fakta

Skådespelaren Jasper Pääkkönen svarar på riksdagsman Jörn Donners anklagelser som Yle Nyheter skrev om på tisdagen. Enligt Pääkkönen är det är inte lämpligt att en kulturpåverkare som Donner får föra fram osanna påståenden utan att motparten får komma till tals.

Lax.

"Förbjud Östersjölax"

Östersjölax borde inte säljas alls i Finland och Sverige, säger skådespelaren Jasper Pääkkönen. Pääkkönen blev språkrör för räddandet av Östersjölaxen då han för ungefär ett år sedan krävde att försäljning av Östersjölax ska förbjudas i Finland och Sverige.

Lodjur

Ministerium i öppet gräl med sina forskare

Jord- och skogsbruksministeriet struntar i de egna forskarnas forskningsresultat, skriver tidningen Helsingin Sanomat. Ministeriet har förbigått både miljö- och agroforstforskarna och deras synpunkter på ny skogslagstiftning. Inte heller har ministeriet lyssnat på havs- och fiskeriforskarnas synpunkter gällande de omstridda laxkvoterna, skriver tidningen.

WWF överväger häva rödlistning av vandringssiken

Jord-och skogsbruksministeriets arbetsgrupp för sikfisket har fått sin rapport klar och den rapporten blir underlag för ministeriets kommande förslag till förordning. WWF överväger nu att häva sin rödlistning av vandringssiken.

Döda fiskar i nät.

130 km övergivna fisknät i Östersjön

Flera ton nät försvinner årligen i Östersjön.

En öring i vatten, stenar på bottnen.

Öringen trotsar miljöproblem i Vanda å

I Vanda å har öringen klarat av att vandra längre och längre upp i flödet de senaste åren. I år har man hittat rom av öringen 95 kilometer upp i flödet.

Ålyngel planteras ut i Österbotten

Utplanteringen av ål fortsätter i Österbotten. På onsdagen anlände igen tusentals ålyngel som nu ska planteras ut i österbottniska vattendrag. Det är fråga om ett flerårigt europeiskt projekt där man försöker få ålen tillbaka i vattendrag där den försvunnit.