Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En prsät som står i en tegelkyrka.

Kyrkan betalade 55 miljoner euro om året i uppvärmningskostnader – innan elpriset sköt i höjden – nu vrider Karlebyförsamlingar ner termostaten

Den evangelisk-lutherska kyrkan har ett för stort fastighetsbestånd och dragiga kyrkor som kostar mycket i uppvärmning anser energikonsult Bengt Avellan. I Karleby inför samfälligheten energisparprogram och låter en del kyrkor stå kalla i vinter.

Snappertuna kyrka

Flaggan vajar oftare i Snappertuna vid högtidligheter

Församlingen kan hjälpa med flaggningen.

Lovisa kyrka

Lovisaförsamlingarna fusioneras – Kyrkostyrelsen sade ja

Högsta instansen gav sitt godkännande för att sju blir två.

lovisa kyrka

Sju församlingar i Lovisa föreslås bli två

En svensk och en finsk församling redan år 2019?

Hus i skärgård.

Stugägare: Oskäligt att höja hyran med 1000 procent

Församlingen i Pargas höjer hyresavgifter för stugägare.

Helsinge kyrka

Domstol utreder val vid Vanda svenska församling

Församlingsvalet vid Vanda svenska församling ska nu utredas av förvaltningsdomstolen i Helsingfors. Gruppen Vi i Vanda som vann valet besvärade sig förra veckan till förvaltningsdomstolen.

Siv Sandberg hösten 2014

Ekonomin en utmaning efter församlingsvalet

Det svåra ekonomiska läget kommer att vara den största utmaningen för de invalda kandidaterna efter församlingsvalet. Det anser forskare Siv Sandberg, som själv blev återvald.

Gunvor, Stina Högberg, Eeva Hanner och Barbro Näse jobbar alla antingen frivilligt eller avlönat inom Ekenäs församling.

Kyrkan lyfter på svansen inför valet

Kyrkan och församlingarna vill vara en del av människans vardag genom konkret hjälp och stöd. Genom kampanjen "Goda handlingarnas torg" vill församlingarna berätta att kyrkan är mycket mer än gudstjänsten på söndag.

Förhandsröstning av församlingsval

Varierande intresse för församlingsvalet i Västnyland

Församlingsvalet i höst är mest intressant i Raseborg eftersom församlingar fusioneras och det märks på kandidatlistorna där nya namn har dykt upp. I Raseborg satsar församlingarna också mycket på förhandsvalet bland annat i skolor och butiker.

Domkyrkotornet.

Församlingsvalet lockar aningen färre kandidater

Intresset för att ställa upp i församlingsvalet har minskat en aning sedan valet 2010.

biskop björn vikström

Biskopen visiterar Väståboland

Biskopsvisitationen pågår i fem dagar, vilket är rekord för Björn Vikström. Det är för att fem gamla församlingar gått samman och han vill höra hur samarbetet löper

Roger Rönnberg är kyrkoherde för Esbo svenska församling.

Den bästa arbetsplatsen för femtiplussare finns i Esbo

Samfälligheten i Esbo vann en tävling om vilken som är den bästa arbetsplatsen i Finland för femtiplussare. Kyrkoherde Roger Rönnberg som själv har passerat 50-strecket besökte studion för att berätta hur man skapar en bra arbetsgemenskap.

Kerstin Ståhlberg och Egon Blomqvist debatterade 21.10.2013.

Det finns tillräckligt med parkeringsplatser i Karis

Det finns tillräckligt med parkeringsplatser i Karis. Grattis EIF:s fotbollsherrar. Slå ihop Västnyland till en enda kommun, och församlingarna i Raseborg kan gott ha ordet Raseborg i namnet. Måndagssnackarna har löst problemen i Västnyland.

Hus och bilar på Basatorget i gamla stan i Ekenäs.

"Ekenäsnejdens svenska församling" duger inte

Kyrkostyrelsen har återigen skjutit upp beslutet att sammanslå åtta församlingar i Raseborg till två svenska och en finsk. En orsak är att namnförslagen på församlingarna har ändrats radikalt.

Domkyrkotornet.

Kyrkliga samfälligheten i ekonomisk knipa

Det närmaste året kommer att bli kärvt för Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet och en höjning av kyrkoskatten kan bli aktuell.

babyn på ett dop

Finska och svenska församlingen oense i Sjundeå

Den finska och svenska församlingen i Sjundeå är inne på helt olika spår när det gäller framtiden. I bakgrunden spökar den begravda fusionsplanen med Lojo.