Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

En man i svart tröja och svarta glasögon står framför en grön krittavla. Han håller i två gula bollar.

Fusionen kunde rädda jordens elproduktion – men vad är det egentligen?

Fysikläraren Nikke Palmberg förklarar på 45 sekunder.

Ellinje i vintrigt skogslandskap.

Rekordhögt elpris i fjol – kalla dagar kan ge nya pristoppar

Höga gaspriser ledde till användning av stenkol.

Still från programmet grymt härligt i norden.

Grymt härligt i Norden

Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

Rötningssilona vid Jeppo Biogas Ab

Mäsk blir till biogas i Jeppo

Jeppo Biogas Ab i Nykarleby breddar råvarubasen för biogasproduktionen. Framöver kan bland annat mäsk från bioetanolproduktion användas som bränsle.

Fennovoimas logotyp på en skylt.

Pekkarinen: Nytt beslut om Fennovoima

Det kunde vara bra om riksdagen och regeringen på nytt tog ställning till Fennovoimas planerade kärnkraftsbygge, säger Centerpolitikern Mauri Pekkarinen i en intervju för Yles morgon-tv.

Klädhög

Vad händer med kläder som inte säljs?

Företagen har olika praxis då det gäller att göra sig av med kläder som inte går åt. Vissa företag samarbetar med välgörenhetsorganisationen UFF, andra låter personalen köpa osålda kläder till en billig peng. UFF skeppar en del till behövande länder, resten säljs i UFF:s affärer.

fr.v läraren mia skog, eleverna oliver olin och viktor lindroos i åk 9

Höjdens skola satsar på energifrågor

I Höjdens skola i Tenala i Raseborg arbetar elever och lärare med energifrågor. Eleverna uppmuntras att ta reda på fakta om energi och olika energikällor. Ihöst bjuds andra skolor in.

Vindkraft

Kristinestad vill stryka havsvindkraftsparker

Havsvindkraftsparken utanför Sideby bör strykas ur landskapsplanen. Det anser stadsstyrelsen i Kristinestad i sitt utlåtande till Österbottens Förbunds etapplan.

Vindmöllor

STX ser framtid i havsvind

STX Finland hoppas bli pionjär på att bygga ut vindparker i nordliga havsområden. På sistone har den osäkra finansieringssituationen på Åbovarvet varit föremål för diskussion. Samtidigt har STX i relativ tysthet utvecklat kunnande inom vindkraftsteknologi.

Vaskiluodon Voimas styrelseordförande Rami Vuola, arbetsminister Lauri Ihalainen och Pohjolan Voimas vd Lauri Virkkunen klipper bandet vid invigningen av förgasningsanläggningen.

Nu är världens största förgasningsanläggning för biomassa invigd

Världens största förgasningsanläggning för biomassa invigdes i dag i Vasklot i Vasa. Satsningen har gått på 40 miljoner euro.

Kärnkraftverk

Säkerhetsförbättringar planeras vid kärnkraftverket i Lovisa

I sviterna efter Fukushima förbättrar man Hästholmens kärnkraftverks förmåga att motstå högt vatten. Kärnkraftolyckan i Japan tidigarelade genomförandet av säkerhetsprojekten.

Etapplan för förnybara energiformer drar ut på tiden

Det kan dröja länge innan det byggs nya vindmöllor i Österbotten. Österbottens förbund håller som bäst på att utarbeta en andra etapplan för förnybara energiformer men den är långt ifrån färdig.

Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki.

Fennovoima dyrare än väntat?

Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki kan bli dyrare än planerat. Kostnaderna för bygget kan överstiga 6 miljarder euro, då Fennovoima tidigare har uppskattat kostnaderna till mellan 4 och 6 miljarder.

Vindkraft

Vind ger energi till växthus

Allt fler växthusodlare vill undvika stora energiomkostnader och väljer i stället nya energikällor. I Töjby i Närpes byggs nu en vindkraftspark intill växthus.

solfångare

Solenergi först om några år

Solvärmeverket i Tolkis i Borgå kan börja byggas tidigast inom 5 till 10 år. Först måste bolagets storinvestering - biokraftverket i Tolkis - byggas klart.

Traktor bearbetar Vapos myr för torvproduktionen.

Nya torvmossar söks i sommar

Geologiska forskningscentralen kommer i sommar att söka nya områden för torvproduktion.

Vindmöllor

Förnyelsebar energi en outnyttjad sysselsättningsresurs

En satsning på förnybar energi kunde skapa många nya jobb. Felet är att här ser politikerna och storindustrin den förnybara energin som en energifråga. I alla andra länder ser man den som en möjlighet att skapa arbetsplatser, säger Dag Sandås, ekonomidirektör på The Switch.

Demonstration mot k-kraft i Kristinestad

På torsdag ordnas en demonstration mot kärnkraft i Kristinestad. Arrangörerna vill påverka politikerna inför fullmäktigemötet som i februari tar ställning till Fennovoimas planer på ett kärnkraftverk på orten.