Senaste artiklar
Fusionen kunde rädda jordens elproduktion – men vad är det egentligen?
Fysikläraren Nikke Palmberg förklarar på 45 sekunder.
EU vill inte räkna rester från skogsavverkning som förnybart bränsle – kan ha stor betydelse för Finland
Vi förklarar Finlands biobränsleanvändning i fem punkter.
Rekordhögt elpris i fjol – kalla dagar kan ge nya pristoppar
Höga gaspriser ledde till användning av stenkol.
Grymt härligt i Norden
Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.
Mäsk blir till biogas i Jeppo
Jeppo Biogas Ab i Nykarleby breddar råvarubasen för biogasproduktionen. Framöver kan bland annat mäsk från bioetanolproduktion användas som bränsle.
Pekkarinen: Nytt beslut om Fennovoima
Det kunde vara bra om riksdagen och regeringen på nytt tog ställning till Fennovoimas planerade kärnkraftsbygge, säger Centerpolitikern Mauri Pekkarinen i en intervju för Yles morgon-tv.
Vad händer med kläder som inte säljs?
Företagen har olika praxis då det gäller att göra sig av med kläder som inte går åt. Vissa företag samarbetar med välgörenhetsorganisationen UFF, andra låter personalen köpa osålda kläder till en billig peng. UFF skeppar en del till behövande länder, resten säljs i UFF:s affärer.
Höjdens skola satsar på energifrågor
I Höjdens skola i Tenala i Raseborg arbetar elever och lärare med energifrågor. Eleverna uppmuntras att ta reda på fakta om energi och olika energikällor. Ihöst bjuds andra skolor in.
Kristinestad vill stryka havsvindkraftsparker
Havsvindkraftsparken utanför Sideby bör strykas ur landskapsplanen. Det anser stadsstyrelsen i Kristinestad i sitt utlåtande till Österbottens Förbunds etapplan.
STX ser framtid i havsvind
STX Finland hoppas bli pionjär på att bygga ut vindparker i nordliga havsområden. På sistone har den osäkra finansieringssituationen på Åbovarvet varit föremål för diskussion. Samtidigt har STX i relativ tysthet utvecklat kunnande inom vindkraftsteknologi.
Nu är världens största förgasningsanläggning för biomassa invigd
Världens största förgasningsanläggning för biomassa invigdes i dag i Vasklot i Vasa. Satsningen har gått på 40 miljoner euro.
Säkerhetsförbättringar planeras vid kärnkraftverket i Lovisa
I sviterna efter Fukushima förbättrar man Hästholmens kärnkraftverks förmåga att motstå högt vatten. Kärnkraftolyckan i Japan tidigarelade genomförandet av säkerhetsprojekten.
Etapplan för förnybara energiformer drar ut på tiden
Det kan dröja länge innan det byggs nya vindmöllor i Österbotten. Österbottens förbund håller som bäst på att utarbeta en andra etapplan för förnybara energiformer men den är långt ifrån färdig.
Fennovoima dyrare än väntat?
Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki kan bli dyrare än planerat. Kostnaderna för bygget kan överstiga 6 miljarder euro, då Fennovoima tidigare har uppskattat kostnaderna till mellan 4 och 6 miljarder.
Vind ger energi till växthus
Allt fler växthusodlare vill undvika stora energiomkostnader och väljer i stället nya energikällor. I Töjby i Närpes byggs nu en vindkraftspark intill växthus.
Solenergi först om några år
Solvärmeverket i Tolkis i Borgå kan börja byggas tidigast inom 5 till 10 år. Först måste bolagets storinvestering - biokraftverket i Tolkis - byggas klart.
Nya torvmossar söks i sommar
Geologiska forskningscentralen kommer i sommar att söka nya områden för torvproduktion.
Förnyelsebar energi en outnyttjad sysselsättningsresurs
En satsning på förnybar energi kunde skapa många nya jobb. Felet är att här ser politikerna och storindustrin den förnybara energin som en energifråga. I alla andra länder ser man den som en möjlighet att skapa arbetsplatser, säger Dag Sandås, ekonomidirektör på The Switch.
Demonstration mot k-kraft i Kristinestad
På torsdag ordnas en demonstration mot kärnkraft i Kristinestad. Arrangörerna vill påverka politikerna inför fullmäktigemötet som i februari tar ställning till Fennovoimas planer på ett kärnkraftverk på orten.