Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Bröstcancer

Kommuner skjuter upp screeningar av cancer på grund av coronavirusepidemin

Kommuner skär ned och människor vill inte delta.

HPV-vaccin ges till alla lågstadieflickor i Finland.

THL: Inget samband mellan HPV-vaccin och autoimmuna sjukdomar

"Studien stärkte förtroendet för HPV-vaccinets säkerhet."

Undersökningsstol hos gynekologen

Nytt test för HPV-infektion minskar behovet av papa-prov

Risken för livmoderhalscancer kan uteslutas utan papa-prov.

Vaccinering

Färre östnyländska flickor får HPV-vaccin än i resten av landet

Det visar en rapport från Institutet för hälsa och välfärd.

Undersökningsstol hos gynekologen

Smärtsam papa-provtagning

Tips: vilka regler gäller för papa-screening?

HP-virus

En HPV-infektion kan också skydda mot cancer

Lindrig infektion naturligt skydd mot allvarligare variant?

Sebastian Bergholm

Sebastian Bergholm: Vaccinering är en solidaritetshandling

Då vaccineringar debatteras, görs det ofta i termer av det individuella valet. Man glömmer lätt att vaccinering också är en solidaritetshandling, att man skyddar andra genom att låta sig vaccineras.

Högstadieelever i Cronhjelmskolan i Larsmo.

Starkt motstånd mot HPV-vaccin i Jakobstadsregionen

I Finland har de flesta tonårsflickor valt att ta vaccinet mot papillomavirus efter att HPV-vaccinet togs med i det nationella vaccinationsprogrammet i november 2013. Men det finns undantag: I Jakobstad med omnejd tackar de flesta nej till vaccinet.

Sju av tio flickor tar HPV-vaccinet

Runt sju av tio flickor vaccinerar sig mot HPV-viruset, men de regionala skillnaderna är stora. I en del svenskspråkiga områden där vaccinationsmotståndet är stort vaccineras under hälften av flickorna.

Människans hjärna

HPV-vaccin ökar inte risken för MS

Vaccin mot humant papillomvirus, som kan orsaka livmoderhalscancer, ökar inte risken för nervsjukdomen multipel skleros, enligt en undersökning som publiceras i the Journal of the American Medical Association.

vaccin mot hpv

HPV-vaccin togs emot med blandade känslor

Tonårsflickor började vaccineras mot papillomviruset i fjol. I Lovisa valde under hälften av flickorna i årskurs nio att ta vaccinet.

HP-virus

Karjalainen: HPV-test effektivare mot livmoderhalscancer

Ett nytt test kunde halvera kostnaderna för att spåra cancer i livmoderhalsen och samtidigt minska antalet cancerfall med över en tredjedel. Det hävdar kliniköverläkare Pekka Nieminen vid Helsingfors universitets centralsjukhus i tidningen Karjalainen.

vaccinering

HPV-vaccinet delar flickornas åsikter

Hela 66 procent av flickorna i nian i högstadiet i Nykarleby har låtit vaccinerna sig mot humant papillomvirus. Det är den största andelen bland åtta högstadier i svenska Österbotten. I de allra flesta högstadier säger ungefär hälften av niorna ja till vaccin, hälften säger nej.

Vaccinering

Många tveksamma till HPV-vaccinet

Vaccinet mot humant papillomvirus (HPV) har i Österbotten tagits emot med tveksamhet. Hittills har hälften av flickorna i nionde klass i Vasa och Seinäjoki tackat nej till vaccinet.

Vaccinering

Gynekolog: ”Beklagligt om få tar HPV-vaccin”

Nu sprids skräckhistorier om HPV-vaccinet i sociala medier. Överläkare Dan Apter svarar på frågor om vaccinet.

Spruta

Tyck till om HPV-vaccin!

En text som ifrågasätter HPV-vaccin har fått stor spridning i sociala medier under de senaste dagarna. Även om skribenten nu har tagit bort texten är många oroliga för eventuella biefekter av vaccinet, som från och med nästa vecka ingår i det nationella vaccinationsprogrammet.

Flickor vaccineras mot livmoderhalscancer

I november ska vaccinet mot HPV-infektioner och livmoderhalscancer ges åt tonåriga flickor. Vaccinmotståndare kräver mer oberoende studier och forskare säger att flickor i tonåren måste skyddas.

HPV-vaccinet minskar kraftigt risken för livmoderhalscancer

I november börjar man vaccinera unga flickor mot humant papillomvirus eller HPV-viruset på olika håll i landet. I de åboländska kommunerna förbereder man sig bland annat genom att informera föräldrarna.

Papa-prov

Den grekiska läkaren Georgios Papanikolaou flyttade på 1910-talet till USA. Vid Cornell university undersökte han först vilka effekter alkohol hade på marsvin. Vid den tiden var det många som arbetade med att hitta könskromosomen, och doktor Papa fortsatte sedan på det området med försöksdjur.

vaccinering

Alla flickor ska få HPV-vaccin

HPV-vaccinet som skyddar mot livmoderhalscancer ska ingå i det nationella vaccinationsprogrammet, har Social- och hälsovårdsministeriet beslutat. Vaccinet kommer till Finalnd under hösten och vaccineringarna inleds sannolikt i november.

Provrör

För många kvinnor hoppar över cancertest

Över 40 procent av de kvinnor i Borgå som kallas till screening för cancer i livmoderhalsen går aldrig på testet. Det är över 1000 kvinnor varje år. Beklagligt, säger Patricia Läckström vid preventivrådgivningen.

Ett väntrum på en hälsovårdscentral

Kvinnor i huvudstadsregionen går mer sällan på papaprov

Kvinnor i huvudstadsregionen är lata att gå papaprov, alltså sållning för livmoderhalscancer. Det är speciellt 30–40-åriga kvinnor låter bli att gå och ta papaprov.

Flickor ska få HPV-vaccin

Flickor ska börja vaccineras mot det virus som kan orsaka livmoderhalscancer. Enligt budgetöverenskommelsen införs HPV-vaccin i det nationella vaccinprogrammet nästa år.