Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Legionellabakterier har hittats i kranvattnet på intensiven i Brosjukhuset – inga infektioner har uppdagats

Brosjukhuset i Mejlans i Helsingfors har drabbats av legionellabakterier. Bakterierna hittades i en kran på intensiven.

Den patientplats som ligger intill den smittade kranen har för tillfället tagits ur bruk. Man kan inte bli smittad av legionella genom att dricka eller äta och bakterien smittar inte heller från människa till människa.

Små mängder legionellabakterier förekommer i jordmånen och i naturvatten. De kan föröka sig i vatten ifall temperaturen inte är tillräckligt hög. Människor infekteras om bakterierna kommer in via andingsluften.

Prover har tagits från avdelningen och på andra ställen på Brosjukhuset.

Bakterierna upptäcktes fredagen den 18 augusti. Enligt Katariina Kainulainen som är överläkare på HUS avdelning för infektionssjukdomar finns inget nytt att berätta för tillfället. Situationen utreds fortfarande.

Konecranes ökade vinsten – marknaden osäker

Konecranes, som tillverkar kranar och utrustning för materialhantering, ökade både omsättningen och vinsten under fjärde kvartalet 2022, jämfört med året innan.

Omsättningen ökade med 7,6 procent till 1 021 miljoner euro. Rörelsevinsten ökade med 10,1 procent till 103 miljoner euro.

Rörelsevinsten för hela året låg på ungefär samma nivå som fjolåret, 232 miljoner euro. Styrelsen föreslår en utdelning på 1,25 euro per aktie.

Enligt bolaget är marknaden fortfarande osäker i år, men man tror ändå att resultatet förbättras jämfört med 2022.

Gammal lyftkran med blå himmel i bakgrunden.

Gamla hamnkranen letar nytt hem - Hangöborna får tipsa om plats

Med över 100 år på nacken förtjänar den att bevaras.

vatten i ett glas

Pargas går i borgen för TSV

Pargas stad går i borgen för vattenbolaget Turun seudun vesi för en summa om 9 miljoner euro. Det beslöt stadsfullmäktige i Pargas på tisdagen efter omröstning.

Vattenverkets bilar

Vattenläckan i Bäljars lokaliserad

Invånarna i bostadsområdet i Bäljars i Karis får vatten i sina kranar igen. Vattentillförseln till industriområdet fungerar fortfarande inte. Bäljarsområdet från rondellen västerut mot Svedja blev utan vatten vid 18-tiden i går (25.8).

Hangö hamns kran ofta sönder

Hangö hamns gamla stora kran är så ofta sönder att fartyg ibland måste lossas i någon annan hamn i stället för Hangö. Direktionen för Hangö hamn har nu (22.1) beslutat att kranen ska repareras grundligt.

Kran lyfter virke från skepp i Lovisa hamn.

Ökad virkestrafik en tröst för Lovisa hamn

Hamnoperatörerna lastade och lossade över en miljon kubikmeter virke i Lovisa hamn i fjol. En ökning på 19 procent. Det tröstar hamnen, vars omsättning sjönk med en femtedel i fjol.

Inget förorenat vatten i Lappfjärd

De omfattande översvämningarna har inte påverkat vattenkvaliteten i Lappfjärd. Efter att det i går kommit smutsigt vatten ur kranarna i Lappfjärd skola togs prover från olika källor och pumpstationer. Vattnet var klart och proverna rena på alla ställen.

Gravstenar på gravgården i Näsebacken, Borgå

Polisen vill ha tips av allmänheten

Har du sett någon välta en gravsten på Bromarv begravningsplats under helgen? Då ska du ringa Raseborgspolisen på nummer 071 8736 246 och berätta vad du har sett.

Cargotecs byggnad

Cargotec: 130 jobb hotade i Finland

Vågen av uppsägningar fortsätter. Kran- och logistikföretaget Cargotec planerar att minska sin personal i Finland med 130 jobb.