Hoppa till huvudinnehåll

Senaste artiklar

Laddningsbara batterier testas.

Farliga batterier och svaga led-lampor till salu - finska köp- och säljsidor har dålig koll

Yle Nyheter har gjort stickprov på Huuto.net och Tori.fi.

Stora Enso Packaging i Tjöck

Stora Enso samarbetsförhandlar i Tjöck

Stora Enso måste permittera sin personal i fabriken i Tjöck. På måndag inleds samarbetsförhandlingar som berör nästan hela personalen.

Rettig i Jakobstad

86 förlorar jobbet på Rettig Värme i Jakobstad

Totalt 86 personer förlorar jobbet på Rettig Värme i Jakobstad. På måndag kom det slutliga beskedet att företaget lägger ned produktionen av radiatorer i Jakobstad.

Toalettproduktion på Ido badrum

Ido ser ljust på framtiden

Företaget Ido, som tillverkar bland annat toalettstolar, ser ljust på framtiden och på att fabriken i Ekenäs får bli kvar. De tror också på ny, patentbelagd produkt. Se bildgalleri över hur en micro-toalettstol gjuts.

farmområdet i jakobstad

Bättre vattenrening på farmområdet i Jakobstad

Två nya reningsbassänger skall få ordning på vattenreningen vid farmområdet i Jakobstad.Reningskapaciteten ökar kraftigt.

Bild av hur Fennovoimas kärnkraftverk kan komma att se ut.

"Fennovoimas kärnkraftsprojekt genomförbart"

Fennovoimas kärnkraftsprojekt i Pyhäjoki är genomförbart, visar miljökonsekvensbedömningen som i onsdags lämnades till arbets- och näringsministeriet. En ny bedömning behövdes efter att Fennovoima beslöt bygga ett mindre kärnkraftverk än man först planerade.

Martin Strand.

Citec i Vasa köper tyskt ingenjörsföretag

Citec Group Oy Ab i Vasa har förvärvat TGB (Technisches Gemeinschaftsbüro GmbH) av Siemens AG. TGB är ett ledande ingenjörsföretag inom järnvägsfordons- och flygindustrin och är specialiserat på bland annat teknisk planering av interiörer.

Sockerbeta.

”Sockerbetsodlingen har en framtid i Finland”

Sockerbetsodlarna är oroade över den allt hårdare konkurrensen från utlandet när EU:s strikta odlingskvoter slopas 2017. Jordbruksminister Jari Koskinen (Saml.) försäkrar ändå att sockerbetsodlingen har en framtid i Finland.

Bassäng kunde ersätta vattentornet

Vattentornets kapacitet i Ekenäs kan inte användas till fullo innan det görs noggrannare undersökningar. Men det finns heller inget sådant behov, uppger vattenverkschefen. Nu utreds om vattentornet borde repareras eller ersättas. Se video om besiktningen i somras.

Bränslepris: Utveckling 2005 - 2013

Diesel på upphällningen

De europeiska raffinaderierna har inte kapacitet att framställa tillräckliga mängder diesel då konsumtionen ökat - och fortsätter öka. En följd kan bli att intresset för bensinbilar igen ökar.

Stora Enso minskar personal

Papperskoncernen Stora Enso lägger ned två av sina tidningspappersmaskiner i Sverige. Samtidigt planerar man minska antalet anställda med 600. I Finland är omkring 100 arbetstillfällen i farozonen vid sågverken i Joutseno och Kides.

Hamndirektör Teijo Seppelin

Bra exportkapacitet i Vasa hamn

Hamnen i Vasa har gjort stora investeringar för att få en bättre export kapacitet. Nu har man en ny ramp, ny lyftkran med 200 tons kapacitet och stort nytt lagringsområde på 18 000 kvadratmeter. Hamndirektör Teijo Seppelin hoppas att också energiföretagen i Vasatrakten skall börja gå in för att exportera sina varor via Vasa i stället för hamnarna i Åbo, Raumo och Björneborg.

Hangö hamns kran ofta sönder

Hangö hamns gamla stora kran är så ofta sönder att fartyg ibland måste lossas i någon annan hamn i stället för Hangö. Direktionen för Hangö hamn har nu (22.1) beslutat att kranen ska repareras grundligt.

Viking Lines Isabella-fartyg

Isabella på rutten Helsingfors - Tallinn

Viking Line ökar sin kapacitet på rutten Helsingfors-Tallinn i sommar - och sätter in M/S Isabella på rutten. M/S Isabella trafikerar i dag mellan Åbo och Stockholm men ersätts nästa vecka av nya Viking Grace.

M/S Betancuria

Nya Kvarkenfärjan heter nu Wasa Express

Arbetet med den nya Kvarkenfärjan framskrider. I förra veckan flaggades fartyget om till finsk flagg och i registeransökan som lämnades in heter hon Wasa Express. Fartygets maxkapacitet har begränsats till 600 passagerare.

Wasa Express

Försäljning ombord på nya Kvarkenfärjan viktig

Vilka är Kvarkentrafikens ekonomiska förutsättningar med den nya färjan? Det diskuterade Vasas stadsdirektör Tomas Häyry och Scandic Trans vd Mikael Löfqvist i God morgon Österbotten på fredagen. Båda påpekade att ombordförsäljning är en viktig inkomstkälla.