Hoppa till huvudinnehåll

Middag

  • En portion med pumpagryta med grön curry och kokos

    Pumpagryta med grön curry och kokos

    12.10.2017Recept
    En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.
  • Portion med broccolicouscous med solrosfrökräm

    Broccolicouscous med solrosfrökräm

    05.10.2017Recept
    Broccoliblommorna används som små gryn av klorofyll i den här rätten där vi naturligtvis använder hela grönsaken och smaksätter den med en ljuvligt nötig solrosfrökräm.
  • Portion med mangolddolmar på en tallrik

    Mangolddolmar

    28.09.2017Recept
    Mjuk och mjäll inpaketering blir det när vi fyller mangoldblad med kycklingfärs. Mangold går bra att använda färsk i sallader eller snabbt steka upp med grönsaker eller i wok.
  • Senapssås i stekpanna på grillgaller på sandstranden.

    Senapssås

    20.09.2017Recept
    Gör din senapssås mild eller stark, men här är ett gott och enkelt basrecept på såsen som ger en härlig brytning till söta rotsaker och grillat kött.
  • Bakade potatisar paketerade i tidningspapper.

    Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

    20.09.2017Recept
    Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.
  • Emelie och Arvid Munsterhjelm står i ett provisoriskt utomhuskök med Matias Jungar och Michael Björklund.

    Micke Björklund lever på närodlad mat i Västnyland - följ med i vår liveblogg!

    28.08.201730Västnyland
    Med allmänhetens hjälp ska kocken Michael "Micke" Björklund laga frukost, lunch och middag baserat på närproducerad mat från Västnyland. I den här livebloggen kan du följa med hur den fem dagar långa matresan framskrider.
  • Isa Gris och Mikael Björklund på Strömsö

    Kocka på! Matglädje för småbarn

    19.08.2016Barn
    Barnet vägrar, protesterar och skjuter ifrån sig tallriken. Du lirkar, försöker, övertalar. Totalvägran. Den gemensamma stunden vid middagsbordet blev igen något annat än du hade hoppats på. Låter det bekant?
  • Signalkräfta på träbord.

    Kräfta - tio ben och stor stjärt

    26.05.20162Mat och fritid
    När sommarkvällarna blir mörkare kommer kräftorna. Vi ror ut när månskenet glittrar på den spegelblanka ytan. Mjärdarna fylls med bete och sänks försiktigt ner till botten. Imorgon skall sensommarens röda delikatess avnjutas tillsammans med rostat bröd, dill och snaps på den traditionella kräftskivan.
  • En massa kantareller.

    Kantarellen - skogens guld och snapsglas

    03.05.2016Mat och fritid
    Den lyser klar och gul mellan löven som fallit från de omgivande träden i skogsdungen, den som ingen annan vet om. Favoritplatsen är hemlig för alla andra utom släktens medlemmar och skogens invånare. Kantarellen kallas skogens guld och det är med respekt men stor iver vi plockar den med oss hem.
  • Michael Björklund i köket på Smakbyn

    Mästerkockens mattips inför påsken

    24.03.2016Åboland
    Åländske kocken Mikael Björklund nämner sakerna du absolut bör komma ihåg, när du tillreder lammet till påskmiddagen.
  • En familj runt middagsbordet, ur arkivet

    Är den sociala måltiden historia?

    25.10.2015Kultur och nöje
    Prick klockan fem. Varje vardag. Alla i tid, på sin egen stol. Det var förr det. Hur är det idag? Har de gemensamma familjemåltiderna helt försvunnit?
  • Dukat bord med smårätter och sörsaker

    Beräkna rätt - matbjudning

    20.05.2015Mat och fritid
    För att minska matsvinnet vid en bjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt.
  • Mats Wallenius var lagledare för det blåa laget i Kockduellen.

    Mise en place – sommarmiddagens viktigaste ingrediens

    17.05.2014Mat och fritid
    Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och det används dagligen i restaurangvärlden och innebär att man ser till att alla ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning innan matlagningen. Professionella kocken Mats Wallenius delar med sig av sina bästa förberedelsetips som också är guld värda i hemmaköket.
  • Middag i Europa

    03.03.2014Mat och fritid
    Hur har vi det med tidsuppfattning och sociala spelregler ute i Europa? Om man får en inbjudan till middag kl 19.00, när dyker man upp? Vi kollade med folk på Europas gator och torg.
  • Restaurangbord med matportioner.

    Mer arbete än middag när Niinistö möter Obama

    04.09.2013Samhälle
    Ikväll möter Barack Obama president Sauli Niinistö och de nordiska statsministrarna under en arbetsmiddag. Vad döljer sig bakom den här termen? Radiohuset tog reda på!
  • Sydamerikansk jams

    Västafrikansk mat: Jams

    13.01.2013Mat och fritid
    Jams förekommer i många länder med subtropiskt klimat, men är typisk stapelföda i det västafrikanska köket. Den är inte bara föda, utan ur vissa arter utvinnes ämnet diosgenin, som används vid framställning av bl a testosteron, kortison och p-piller.
  • Kilens hembygdsgård

    1700-talsmiddag

    21.01.2007Kulturhistoria
    Fest hade man även på 1700-talet både i slott och koja. Elisabeth besöker Kilens hembygdsmuseum som på beställning ordnar fester i ett 1700-talspörte.
  • Nyfångad torsk

    Lutfisk

    26.11.2006Kulturhistoria
    Det är inte många som tillverkar sin egen lutfisk. Men Wilhelm Tallgren i Malax gör det av födsel och ohejdad vana.