Hoppa till huvudinnehåll

Middag

 • Inkokt sik i gurkmeja med fänkål och selleri

  Inkokt sik med gurkmeja, fänkål och selleri

  12.12.2017Recept
  Färsk gurkmeja ger intressant smak till både huvudrätt och dessert, en mycket användbar smak- och färgsättare alltså. Gurkmeja tjänar också väl istället för saffran, om man vill ha saffranets gula färg men inte smak.
 • Portion med hasselpackspalsternacka och getmjölksstuvad kål

  Hasselbackspalsternacka med getmjölksstuvad kål

  29.11.2017Recept
  Palsternackan goes hasselback och blir fantastiskt mild i smaken, mjuk med krispig yta av vitlökssmör. Pröva gärna med andra rotfrukter också, potatisen har på intet vis monopol på hasselback!
 • Friterade piroger med äppeldipp på en skärbräda i ett kök

  Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

  15.11.2017Recept
  Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.
 • Rad med mjölksyrade grönsaker i burkar

  Nyckeln till lyckad mjölksyrning är 2% salt

  08.11.2017Recept
  Mjölksyrebakterier är salttåliga vilket gör att de enkelt konkurrerar ut skadliga bakterier. Alla vegetabilier går att syra, nyckeln till framgång är 2% salt.
 • Älg med äpple och pepparrot

  Älg med äpple och pepparrot

  01.11.2017Recept
  Ett snabbt långkok får man genom att skiva köttet och bräsera det i ugn. Köttet blir mört men tar bara hälften av tiden i anspråk jämfört med att steka hela köttbitar. Här serverar vi älg med vintervita rotsaker och tre såser.
 • Portion med Strömsös korv på svamp och vildsvin på ett bröd

  Strömsökorv på svamp och vildsvin

  19.10.20171Recept
  Paul Svensson ser på kvalitetskorv på ett helt nytt sätt, den skall naturligtvis vara saftig och smakrik, men den skall också bestå av 50 % vegetabilier. Strömsökorven är fullspäckad med proteiner och lokala råvaror och är verkligt bra mat - en hel måltid inuti en korv.
 • En portion med pumpagryta med grön curry och kokos

  Pumpagryta med grön curry och kokos

  12.10.20171Recept
  En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.
 • Portion med broccolicouscous med solrosfrökräm

  Broccolicouscous med solrosfrökräm

  05.10.2017Recept
  Broccoliblommorna används som små gryn av klorofyll i den här rätten där vi naturligtvis använder hela grönsaken och smaksätter den med en ljuvligt nötig solrosfrökräm.
 • Portion med mangolddolmar på en tallrik

  Mangolddolmar

  28.09.2017Recept
  Mjuk och mjäll inpaketering blir det när vi fyller mangoldblad med kycklingfärs. Mangold går bra att använda färsk i sallader eller snabbt steka upp med grönsaker eller i wok.
 • Senapssås i stekpanna på grillgaller på sandstranden.

  Senapssås

  20.09.2017Recept
  Gör din senapssås mild eller stark, men här är ett gott och enkelt basrecept på såsen som ger en härlig brytning till söta rotsaker och grillat kött.
 • Bakade potatisar paketerade i tidningspapper.

  Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

  20.09.2017Recept
  Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.
 • Emelie och Arvid Munsterhjelm står i ett provisoriskt utomhuskök med Matias Jungar och Michael Björklund.

  Micke Björklund lever på närodlad mat i Västnyland - följ med i vår liveblogg!

  28.08.201730Västnyland
  Med allmänhetens hjälp ska kocken Michael "Micke" Björklund laga frukost, lunch och middag baserat på närproducerad mat från Västnyland. I den här livebloggen kan du följa med hur den fem dagar långa matresan framskrider.
 • Isa Gris och Mikael Björklund på Strömsö

  Kocka på! Matglädje för småbarn

  19.08.2016Barn
  Barnet vägrar, protesterar och skjuter ifrån sig tallriken. Du lirkar, försöker, övertalar. Totalvägran. Den gemensamma stunden vid middagsbordet blev igen något annat än du hade hoppats på. Låter det bekant?
 • Signalkräfta på träbord.

  Kräfta - tio ben och stor stjärt

  26.05.20162Strömsö
  När sommarkvällarna blir mörkare kommer kräftorna. Vi ror ut när månskenet glittrar på den spegelblanka ytan. Mjärdarna fylls med bete och sänks försiktigt ner till botten. Imorgon skall sensommarens röda delikatess avnjutas tillsammans med rostat bröd, dill och snaps på den traditionella kräftskivan.
 • En massa kantareller.

  Kantarellen - skogens guld och snapsglas

  03.05.2016Strömsö
  Den lyser klar och gul mellan löven som fallit från de omgivande träden i skogsdungen, den som ingen annan vet om. Favoritplatsen är hemlig för alla andra utom släktens medlemmar och skogens invånare. Kantarellen kallas skogens guld och det är med respekt men stor iver vi plockar den med oss hem.
 • Michael Björklund i köket på Smakbyn

  Mästerkockens mattips inför påsken

  24.03.2016Åboland
  Åländske kocken Mikael Björklund nämner sakerna du absolut bör komma ihåg, när du tillreder lammet till påskmiddagen.
 • En familj runt middagsbordet, ur arkivet

  Är den sociala måltiden historia?

  25.10.2015Kultur och nöje
  Prick klockan fem. Varje vardag. Alla i tid, på sin egen stol. Det var förr det. Hur är det idag? Har de gemensamma familjemåltiderna helt försvunnit?
 • Dukat bord med smårätter och sörsaker

  Beräkna rätt - matbjudning

  20.05.2015Strömsö
  För att minska matsvinnet vid en bjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt.
 • Mats Wallenius var lagledare för det blåa laget i Kockduellen.

  Mise en place – sommarmiddagens viktigaste ingrediens

  17.05.2014Strömsö
  Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och det används dagligen i restaurangvärlden och innebär att man ser till att alla ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning innan matlagningen. Professionella kocken Mats Wallenius delar med sig av sina bästa förberedelsetips som också är guld värda i hemmaköket.
 • Middag i Europa

  03.03.2014Strömsö
  Hur har vi det med tidsuppfattning och sociala spelregler ute i Europa? Om man får en inbjudan till middag kl 19.00, när dyker man upp? Vi kollade med folk på Europas gator och torg.