Hoppa till huvudinnehåll

Vegetariska rätter

  • En portion med pumpagryta med grön curry och kokos

    Pumpagryta med grön curry och kokos

    12.10.20171Recept
    En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.
  • Portion med broccolicouscous med solrosfrökräm

    Broccolicouscous med solrosfrökräm

    05.10.2017Recept
    Broccoliblommorna används som små gryn av klorofyll i den här rätten där vi naturligtvis använder hela grönsaken och smaksätter den med en ljuvligt nötig solrosfrökräm.
  • Skolmat.

    Skolmaten - så här tyckte Svenska Yles publik

    01.10.201718Strömsö
    Låt politikerna äta skolmat. Vi vill ha mera vegetariskt och närproducerat. Besvikelsen över brister i skolmaten var stor när Svenska Yle gjorde sin granskning.
  • En porslinskål med kikärter och sallad.

    Här är gymnasiet som serverar endast vegetarisk mat – och eleverna har själva valt det

    29.09.201719X3M
    På Globala Gymnasiet i Stockholm serveras endast vegetarisk mat. Eleverna är nöjda, men dillkött är fortfarande ingen succé, inte ens när det görs på sojaprodukter.
  • Portion med mangolddolmar på en tallrik

    Mangolddolmar

    28.09.2017Recept
    Mjuk och mjäll inpaketering blir det när vi fyller mangoldblad med kycklingfärs. Mangold går bra att använda färsk i sallader eller snabbt steka upp med grönsaker eller i wok.
  • Bakade potatisar paketerade i tidningspapper.

    Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

    20.09.2017Recept
    Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.
  • Programledarna för Vegorätt på en åker med grönsaker i händerna.

    Vegetariskt och mindfulness

    24.03.2017Yle Fem
    Vegorätt är Sveriges första helvegetariska matprogram. Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn guidar oss bland hemodlade grödor, i skogens skafferi och lagar 100 procent vegetariska smakexplosioner.
  • En mörhårig kvinna står framför ett dukat bord.

    Manuela Bosco har vegemani

    06.11.2016Kultur och nöje
    Manuela Bosco är den före detta toppidrottaren som sprang 100 meter häck och sadlade om till skådespelare och konstnär. Samtidigt som hon ger ut sin första kokbok, Vegemania, öppnar hon också ett nytt galleri nära hemmet på Skatudden i Helsingfors. Den gemensamma nämnaren är dyrkan av naturen och dess frukter.
  • samtal om livet, radio vega

    På vegetarianresa för miljöns skull

    29.10.20161Familj
    Alla i familjen Österåker avskydde vegetarisk mat. De började i alla fall på och efter ett tag växte recepthögen och variationen blev större.
  • Fruktstånd på en marknad i Barcelona.

    Stor skillnad på vege och vege

    27.10.20163Strömsö
    Ny vegetarisk färdigmat lanseras varje månad och i diskarna finns produkter med underliga namn som Härkis och Nyhtis och Oumph! Hur bra känner du till dem och har du någon aning vad du kan laga av dem? Här får du några tips.
  • En massa kantareller.

    Kantarellen - skogens guld och snapsglas

    03.05.2016Strömsö
    Den lyser klar och gul mellan löven som fallit från de omgivande träden i skogsdungen, den som ingen annan vet om. Favoritplatsen är hemlig för alla andra utom släktens medlemmar och skogens invånare. Kantarellen kallas skogens guld och det är med respekt men stor iver vi plockar den med oss hem.
  • Thaigryta med pulled havre.

    Smakar pulled havre bättre än tofu och kyckling?

    26.01.20167X3M
    Pulled havre ser ut som billig burktonfisk som stått framme på diskbänken i ett par dagar. Vi är bland de första i världen att testa denna produkt. Kolla in vår film för att se vad vi tycker att det nya veganköttet smakar.
  • potatis

    Potatisrätter i urval

    16.10.2015Strömsö
    Potatisen (Solanum tuberosum) härstammar från länderna kring bergskedjan Anderna i Sydamerika, såsom Chile och Peru. Den är idag världens fjärde största stapelföda, efter majs, vete och ris. I Finland förekommer ett femtiotal olika potatissorter, varav vissa endast inom livsmedelsindustrin. Här bjuder vi på ett urval av våra finaste potatisrecept.
  • Elin Skagersten-Ström och Paul Svensson i köket på Strömsö.

    Festbuffé av gamla råvaror och rester

    11.09.2015Strömsö
    Paul, Elin och hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson från Marthaförbundet tar vara på råvaror vars bäst före-datum gått ut och improviserar fram ett antal olika rätter i Strömsös kök.
  • Svamp och lök till ragu

    Återvinn råvaror och lagad mat

    02.09.2015Strömsö
    I Strömsös kök lagas ofta mat av udda råvaror, svampar, vilda örter och växter samt överblivna rester och mat som kan frysas ner och ätas senare. Här är några tips på hur du kan variera din matlagning.
  • Alexandra De Paoli bland grönkål

    Kål städar kroppen inifrån

    22.02.20151Strömsö
    Kålväxterna har fått en renässans efter att länge ha betraktats som fattigmansmat. Framför allt grönkålen vördas numera bland raw food- och råsaftanhängare för sitt häpnadsväckande näringsinnehåll.
  • skördade rödbetor

    Roten till det goda

    15.02.20158Strömsö
    Färgstarka, smakrika och mättande – våra rotsaker bjuder på upplevelser för alla sinnen. Men rotsakerna är inte bara goda och lättodlade. Det är i de här vardagliga knölarna vi hittar de riktigt höga halterna av näringsämnen och antioxidanter.
  • Pipsa gästar Efter nio julen 2014.

    Pipsa Hurmerintas tilltugg till glöggen

    18.12.2014Strömsö
    Kocken och programledaren Pipsa Hurmerinta gästade Efter nio där hon bjöd på äppelglögg tillsammans med rostade nötter, crostini med ricotta och plommonsylt samt laxrullar med wasabi.
  • Alexandra mixar ihop ett nötsmör.

    Nyttiga nötter och eget nötsmör

    05.12.20144Trädgård
    Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!
  • Ingredienser till Alexandras detox

    Avgiftning, utrensning

    11.11.201414Trädgård
    Bland alla hälsotrender finns det en som Alexandra är särskilt förtjust i, och det är detox. För henne handlar det om att få bättre hy, klarare blick och mer energi. Men det är också ett bra sätt att bli av med suget efter snabbmat och sötsaker.