Hoppa till huvudinnehåll

Vegetariska rätter

 • Purjolök som hot dogs

  Laga vegetarisk hot dog av purjolök

  16.02.2018Recept
  Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.
 • Sex olika maträtter i samma bild.

  Strömsö presenterar publikens favoriter: 7 recept av kocken Paul Svensson du måste prova

  16.02.20181Recept
  Strömsö bad dig berätta ditt favoritrecept av Paul Svensson. Här har vi samlat de absolut största favoriterna från Pauls tid i Strömsököket.
 • En portion med kryddig gryta med råg, rotsaker, frukt och nötter.

  Rosta råg och gör en kryddig, vegansk rotsaksgryta

  31.01.2018Recept
  Mellanösterns kryddiga gryta med nötter och frukt gör vi på råg och härliga rotsaker. Freekeh är en spannmålsrätt som vanligen görs på rostat vete, men inget slår den finländska rågen i smak. Valfria säsongsrotsaker ger sötma till de mustiga, dock inte heta, kryddorna
 • En portion med pumpagryta med grön curry och kokos

  Pumpagryta med grön curry och kokos

  12.10.20171Recept
  En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.
 • Portion med broccolicouscous med solrosfrökräm

  Broccolicouscous med solrosfrökräm

  05.10.2017Recept
  Broccoliblommorna används som små gryn av klorofyll i den här rätten där vi naturligtvis använder hela grönsaken och smaksätter den med en ljuvligt nötig solrosfrökräm.
 • Skolmat.

  Skolmaten - så här tyckte Svenska Yles publik

  01.10.201718Strömsö
  Låt politikerna äta skolmat. Vi vill ha mera vegetariskt och närproducerat. Besvikelsen över brister i skolmaten var stor när Svenska Yle gjorde sin granskning.
 • En porslinskål med kikärter och sallad.

  Här är gymnasiet som serverar endast vegetarisk mat – och eleverna har själva valt det

  29.09.201719X3M
  På Globala Gymnasiet i Stockholm serveras endast vegetarisk mat. Eleverna är nöjda, men dillkött är fortfarande ingen succé, inte ens när det görs på sojaprodukter.
 • Portion med mangolddolmar på en tallrik

  Mangolddolmar

  28.09.2017Recept
  Mjuk och mjäll inpaketering blir det när vi fyller mangoldblad med kycklingfärs. Mangold går bra att använda färsk i sallader eller snabbt steka upp med grönsaker eller i wok.
 • Bakade potatisar paketerade i tidningspapper.

  Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

  20.09.2017Recept
  Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.
 • Programledarna för Vegorätt på en åker med grönsaker i händerna.

  Vegetariskt och mindfulness

  24.03.2017Yle Fem
  Vegorätt är Sveriges första helvegetariska matprogram. Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn guidar oss bland hemodlade grödor, i skogens skafferi och lagar 100 procent vegetariska smakexplosioner.
 • En mörhårig kvinna står framför ett dukat bord.

  Manuela Bosco har vegemani

  06.11.2016Kultur och nöje
  Manuela Bosco är den före detta toppidrottaren som sprang 100 meter häck och sadlade om till skådespelare och konstnär. Samtidigt som hon ger ut sin första kokbok, Vegemania, öppnar hon också ett nytt galleri nära hemmet på Skatudden i Helsingfors. Den gemensamma nämnaren är dyrkan av naturen och dess frukter.
 • samtal om livet, radio vega

  På vegetarianresa för miljöns skull

  29.10.20161Familj
  Alla i familjen Österåker avskydde vegetarisk mat. De började i alla fall på och efter ett tag växte recepthögen och variationen blev större.
 • Fruktstånd på en marknad i Barcelona.

  Stor skillnad på vege och vege - så här skiljer sig råvarorna från varandra

  27.10.20163Strömsö
  Ny vegetarisk färdigmat lanseras varje månad och i diskarna finns produkter med underliga namn som Härkis och Nyhtis och Oumph! Hur bra känner du till dem och har du någon aning vad du kan laga av dem? Här får du några tips.
 • En massa kantareller.

  Kantarellen - skogens guld och snapsglas

  03.05.2016Strömsö
  Den lyser klar och gul mellan löven som fallit från de omgivande träden i skogsdungen, den som ingen annan vet om. Favoritplatsen är hemlig för alla andra utom släktens medlemmar och skogens invånare. Kantarellen kallas skogens guld och det är med respekt men stor iver vi plockar den med oss hem.
 • Vy från Gamla saluhallen i Helsingfors

  Ät gott på matkulturens dag

  28.02.20163Strömsö
  Sedan 2013 firar vi den finländska matkulturens dag den 28 februari. Idén är att informera om finländsk mat och att få folk att välja inhemska råvaror framför importerade i affärerna. Initiativet kom från ett antal intresseorganisationer och företag inom livsmedelsbranschen.
 • Thaigryta med pulled havre.

  Smakar pulled havre bättre än tofu och kyckling?

  26.01.20167X3M
  Pulled havre ser ut som billig burktonfisk som stått framme på diskbänken i ett par dagar. Vi är bland de första i världen att testa denna produkt. Kolla in vår film för att se vad vi tycker att det nya veganköttet smakar.
 • potatis

  Potatisrätter i urval

  16.10.2015Strömsö
  Potatisen (Solanum tuberosum) härstammar från länderna kring bergskedjan Anderna i Sydamerika, såsom Chile och Peru. Den är idag världens fjärde största stapelföda, efter majs, vete och ris. I Finland förekommer ett femtiotal olika potatissorter, varav vissa endast inom livsmedelsindustrin. Här bjuder vi på ett urval av våra finaste potatisrecept.
 • Elin Skagersten-Ström och Paul Svensson i köket på Strömsö.

  Festbuffé av gamla råvaror och rester

  11.09.2015Strömsö
  Paul, Elin och hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson från Marthaförbundet tar vara på råvaror vars bäst före-datum gått ut och improviserar fram ett antal olika rätter i Strömsös kök.
 • Svamp och lök till ragu

  Återvinn råvaror och lagad mat

  02.09.2015Strömsö
  I Strömsös kök lagas ofta mat av udda råvaror, svampar, vilda örter och växter samt överblivna rester och mat som kan frysas ner och ätas senare. Här är några tips på hur du kan variera din matlagning.
 • Alexandra De Paoli bland grönkål

  Kål städar kroppen inifrån

  22.02.20151Strömsö
  Kålväxterna har fått en renässans efter att länge ha betraktats som fattigmansmat. Framför allt grönkålen vördas numera bland raw food- och råsaftanhängare för sitt häpnadsväckande näringsinnehåll.