Hoppa till huvudinnehåll

Efterrätter

  • Gurkmejainkokta päron med grädde på ett fat

    Päron inkokta med gurkmeja

    12.12.2017Recept
    En underbart god och kryddig dessert, där lagen med fördel kan silas av och användas som sås till glass eller bas till glögg. Mums!
  • En portion med pärongranité i Strömsö villans kök.

    Pärongranité

    05.12.2017Recept
    Pauls pärongranité - en höjdare bland julens efterrätter.
  • Julmarängar i en plåtask.

    Julmaräng - utan ägg

    01.12.2017Recept
    Kikärtsspad ger sprödhet åt Pauls kryddiga maräng. Julgott som passar också för äggallergiker och veganer.
  • Den 25 meter långa tårtan på Konstens Natt i Vasa 2016.

    Jubileumstårta mättade många på Konstens Natt

    12.08.2016Österbotten
    Konstens Natt i Vasa fyllde i år 25 år och därför ville kockstuderande Abel Belay göra något speciellt och bakade en 25 meter lång tårta, en meter för varje år. Många ville smaka och nästan hela tårtan gick åt under torsdagskvällen.
  • Jordgubbar i en plastkorg

    Jordgubbe - det jättelika smultronet

    14.04.20162Strömsö
    Bakom björkdungen skymtar ett hav av röda små klot. Den söta doften av jordgubbe retar näsan och väl genom snåren öppnar sig fältet med rader av plantor som dignar av mogna bär. Ämbaren fylls snabbt, men samtidigt som händerna söker sig under bladen, gäller det att hålla ögonen öppna för huggormar i jakt på möss och sorkar. Ikväll är efterrätten plättar med färska jordgubbar och vispad grädde.
  • mellanmål med spuperpulver

    Energikick med superpulver

    09.10.2015Strömsö
    Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.
  • Claudia Rybin i St.Petersburg

    S:t Petersburgsvloggen: Kärlek till munkar

    04.06.2015X3M
    I sitt andra vlogginlägg besöker Claudia ett ställe som med säkerhet lockar till sig de flesta finländare – ett legendariskt café specialiserat enbart på munkar sedan 1958.
  • Banana split deluxe med frusen mynta.

    Läge för efterrätt!

    23.01.2015Strömsö
    För en hemmafixare i köket kan det gå lite hur som helst. Bättre eller sämre. Ibland lyckas man trots att man bytte timjan mot persilja och parmesan mot edamerost. Hur det var meningen att det skulle smaka blir fullständigt ointressant, eftersom det ju blev gott. Ibland lyckas man sämre - läge för efterrätt!
  • potatissallad på fat

    Potatisen är het igen

    08.01.2015Strömsö
    I många år har vi ätit quinoa, couscous och pasta – nu är potatisen het igen.
  • Memmakonst

    Lotten transformerar memma till konst

    18.04.2014X3M
    Kan en nästan-Masterchef få memma att se ut som något annat än ... bajs? Vi höll oss optimistiska när Lotten Lindborg-Suhonen, som kom trea i tv-programmet Masterchef, tog tag i vår uppgift.
  • Bild på Kira Weckman och Kira Åkerström

    Kira och Kira vinnande kockar

    12.04.2013Titta och lyssna
    Det är två kvinnor, eller rättare sagt två Kiror, som gick ut som vinnare i kock tv-tävlingarna i år. Top Chef titeln gick till Kira Weckman, medan Master Chef titeln gick till Kira Åkerström.
  • Traditionell fastlagsbulle med mandelmassa och vispgrädde

    Fastlagstisdag med bullar och ris

    11.02.2013Strömsö
    Inför fastan under katolsk tid, under fastlagen, åts och dracks det mycket och gott. Det var viktigt att få i sig mycket energi inför fastan. Det här en tid för fest och glädje, men fastlagsbullen kom först på 1800-talet.
  • Akademat, Yle 2000

    Akademat ordnar housewarmingparty

    27.10.2011Arkivet
    Ny lägenhet? Housewarming? Men vad ska man bjuda? I Akademat gör man skaldjurpasta och morotskaka.
  • Hemlagad memma, Yle 2008

    Memman: påskbordets fasa eller höjdpunkt?

    13.04.2011Arkivet
    Memman är en av de populäraste rätterna på påskbordet. Det finns t.om. de som kunde äta memma året runt, och i alla former.
  • Pepparkakshus, Yle 1984

    Pepparkakor och pepparkakshus

    16.12.2010Arkivet
    Att baka pepparkakor, pryda kakorna och kanske göra ett pepparkakshus. Doften sprider sig, men man bör akta sig för det heta sockret.