Hoppa till huvudinnehåll

Fiskrätter

  • Målning av Jesusbarnet i krubban omgiven av Jungfru Maria, Josef och herdar.

    Julbord i Jesu anda

    21.12.201618Strömsö
    Du som har tröttnat på den traditionella, finländska julmaten eller av någon anledning inte kan äta den behöver inte skämmas. Sök istället inspiration från miljön och stämningen i stallet i Betlehem på julnatten.
  • Jörn Donner, Vegas sommarpratare 2016.

    Jörn Donner: Livet med fisken och fisket

    12.08.20165Vega
    Författaren Jörn Donners sommarprat kretsar kring fisken som mat, som sysselsättning och som husdjur.
  • Vy från Sibbo skärgård.

    Gös - en läcker rovfisk

    31.03.20161Strömsö
    Det blåser en frisk, sydvästlig bris över fjärden. Vattnet krusar sig och vågorna slår mot skutan. Måsarnas vakande ögon följer noga med när nätet sakta dras upp. Kakofonin bryter ut när småfisk och fiskrens kastas överbord. Vingar slår mot ytan och höga skrin vittnar om strid om de bästa bitarna. I lådor med krossad is ligger gösar vackert på rad, Det doftar sjögräs och saltstänk när skutan styr kosan tillbaka mot land.
  • Ceviche och cheesecake

    Alternativ till julbordet

    13.12.20152Strömsö
    Vårt traditionella, finländska julbord är faktiskt inte äldre än ca 130 år. Det var först mot slutet av 1800-talet som vi började duka upp skinka och lådor, inlagd sill och charkuterier, rosoll och dekorerade pepparkakor. Julbordet har alltid varit i ständig förändring och här ger vi några alternativ som borde glädja såväl traditionalisten som modernisten.
  • Gädda med purjolök, västerbottenost och kantareller

    Gädda med kantareller och västerbottensost

    21.07.2015Strömsö
    Gädda är en riktigt elegant fisk, när man väl vet hur man ska tillaga den. Fiskfärs i alla ära, man vill ju ändå helst komma åt de benfria filéerna.
  • fisk

    Våra bästa fiskrecept

    10.06.2015Strömsö
    Stå inte med oroad blick när du klubbat gäddan eller tömt näten på mört och braxen. Här ger vi våra bästa tips på rätter du kan tillreda av den fångade fisken.
  • Nordisk sashimi

    Paul och Camilla gör nordisk sashimi

    04.06.2015Strömsö
    Paul Svensson och Camilla Forsén-Ström gör nordisk sashimi av lax och sik i Strömsös kök. Se alla videoklipp.
  • Visst nappar det i Lappfjärds å!

    "Smör och fisk hör ihop"

    24.06.20141Åboland
    Smör och fisk smakar bra ihop men det finns också hälsomässiga orsaker att steka fisk i just smör, avslöjar Kaj Mattson. I första delen av vår sommarserie med fokus på fisk, Bakom flötet, funderar vi på vilka fiskar som är bra val både för hälsan och miljön.
  • Skalade sandräkor från Vadehavet.

    Räkor

    10.10.2012Mat och dryck
    Räkor (Caridea) är simmande kräftdjur som förekommer i både söt- och saltvatten. Caridea delas in i 16 överordningar och dessa sedan i olika underordningar, släkten och arter, sammanlagt 3260 stycken kända. De största underordningarna är Palaemonoidea (971 arter), Alpheoidea (963) och Atyoidea (450).
  • Stillahavsostron blir allt vanligare vid våra breddgrader

    Ostron

    09.10.2012Mat och dryck
    Ostronets ursprungliga utbredning är havsområden i västra Stilla Havet, utanför Kina, Korea och Rysslands östra kust samt omkring Japan. Det finns sammanlagt 50-100 arter av ostron, men endast 10-20 fiskas eller odlas.
  • Abborre

    Fiskarens fisksmörgås

    22.03.2010Trädgård
    Det är inte svårt att bygga en läcker smörgås med läckra, färska abborfiléer.
  • Kilens hembygdsgård

    1700-talsmiddag

    21.01.2007Kulturhistoria
    Fest hade man även på 1700-talet både i slott och koja. Elisabeth besöker Kilens hembygdsmuseum som på beställning ordnar fester i ett 1700-talspörte.
  • Nyfångad torsk

    Lutfisk

    26.11.2006Kulturhistoria
    Det är inte många som tillverkar sin egen lutfisk. Men Wilhelm Tallgren i Malax gör det av födsel och ohejdad vana.