Hoppa till huvudinnehåll

Dokumentärprogram

 • Bild ur programmets vinjett där Gisle spyr glitter.

  Norska Gisle letar sin homosexuella identitet

  27.11.2017Yle Fem
  När Gisles älskling tar honom i handen blir han nervös och får ont i magen. Orsaken är att hans älskling är man, som han själv. I femdelade serien Jävla homo träffar han en rad människor för att om möjligt blir mer självsäker och hitta sin identitet.
 • En sjöjungfru vars nedre del är stickad simmar i klarblått vatten.

  Hantverket som sammanflätar världen

  27.11.2017Yle Fem
  Att virka och sticka är traditionellt hantverk som på senare år blivit en megatrend. I dokumentären Garn följer vi några internationella artister som gör garnet populärt på nya sätt.
 • Tre av Madonnas dansare poserar framför en tom pool.

  Dansarna som skulle leva upp till Madonnas ideal

  26.11.20172Yle Fem
  1990 slöt sig sju unga dansare till världsartisten Madonna och hennes mest kontroversiella turné. Fria, talangfulla och i tjugoårsåldern stod de inför sitt livs resa. Livet efter turnén blev inte så självklart som man hoppats på..
 • Porträtt av Nordenskiöld där han sitter med armarna i kors.

  En megastjärnas sista expedition

  20.11.2017Yle Fem
  1800-talet var den arktiska yrans tidevarv. Med vetenskapen som lans skulle de vita vidderna erövras och förnuftet undanröja vidskepelserna om polartrakterna. Dokumentären Nordenskiölds sista expedition berättar om sin tids megastjärna.
 • Läraren Kiet hjälper en av sina elever vid en pulpet.

  Fröken Kiet - inkörsporten till ett nytt land och en ny kultur

  19.11.2017Yle Fem
  Kiet Engel är typen av lärare som alla önskar sina barn. Hon är auktoritär men aldrig elak, hon är älskvärd men aldrig svag och hennes tålamod är oändligt. Nästan alla hennes elever har flyktingbakgrund.
 • Max Dobretsberger med en lipizzaner.

  Den perfekta hästen - den perfekta turistattraktionen

  12.11.2017Yle Fem
  Med stort engagemang och stor kunskap har generationer av hästavlare skapat en unik häst, lipizzanern. Men nu utmanas deras arbete av nya insikter inom genetik och kloning. Dokumentären Den perfekta hästen ger inblick både i hästavel och en av Österrikes största turistattraktioner.
 • La Chana dansar flamenco sittandes i sitt vardagsrum.

  Flamencodansarens revange

  05.11.2017Yle Fem
  La Chana, eller Antonia Santiago Amador, är en självlärd, romsk flamencodansare som trollband sin publik världen över med sina innovativa och våghalsiga rytmer på 60- och 70-talet. Ju bättre karriären gick, desto svårare blev det i privatlivet.
 • Bob Hunter och Ben Metcalfe ombord på båten Phyllis Cormack.

  Greenpeace - från liten anarkistisk grupp till stor miljöorganisation

  22.10.2017Yle Fem
  Dokumentären How to Change the World är berättelsen hur en grupp unga pionjärer skapade Greenpeace och hur organisationen utvecklades under de första åren.
 • Bella med sin lilla baby i famnen

  Ung mamma, tidigare missbrukare och alltid på fallrepet

  17.10.2017Yle Fem
  Tredelade dokumentärserie Aldrig backa följer tre unga mammor med olika bakgrund som varit längst ner på botten i svårt missbruk - men Sara, Bella och Javi lyckades börja ett nytt liv.
 • Tomeo hemma i sin ateljé bland sina tavlor.

  Kanske en äkta Dali - kanske till och med nyckeln till hans själ

  15.10.2017Yle Fem
  Dokumentären Nyckeln till Dali är en exceptionell berättelse om spanska biologen och läraren Tomeo L'Amo som köpte ett okänt konstverk 1989 för 150 euro. En lång och påfrestande resa börjar där tavlans äkthet och betydelse ifrågasätts.
 • Aamir Khan framför en tegelvägg.

  Bollywoodstjärnans bittra medicin mot kvinnovåldet

  08.10.2017Yle Fem
  Aamir Khan är en av de mest populära och inflytelserika skådespelarna i Bollywood. 2012 gjorde han ett oväntat karriärval när han tillsammans med en barndomsvän skapade tv-serien som belyser våldtäkt, abort och så kallade hemgiftsmord.
 • Tore Wretman sitter vid ett bord och skivar citroner.

  Alla svenska stjärnkockars fader

  02.10.2017Yle Fem
  Svensk dokumentär i två delar om mannen som fick svenskarna att glädjas åt mat - Sveriges förste stjärnkock, krögare i världsklass och superkändis, Tore Wretman.
 • Filmskaparen Balazs Simonyi under Sparthalon-loppet.

  I huvudet på en ultralöpare

  24.09.2017Yle Fem
  Varje år samlas löpare från hela världen för att delta i ett av världens mest utmanande lopp, Sparthalon. En historisk distans på 246 km - en utmaning för kroppen, men främst hjärnan.
 • Sebastian Fagerlund på en landsvägsfärja.

  Synvinklar på ett tonsättarliv

  23.09.2017Yle Fem
  Sebastian Fagerlund – riktningar och möten är en dokumentär om en internationellt framgångsrik tonsättares arbete i två års tid. Vi följer med bland annat hur Höstsonaten skapas från första utkast till de första övningarna.
 • Skådespelaren Samuel Labarthe i en dubbningsstudio.

  Halva George Clooney för en stor del av världen

  17.09.2017Yle Fem
  Hur känns det att vara rösten bakom ett av Hollywoods mest kända ansikten? Dokumentären Being George Clooney tar dig med till den kreativa och ofta humoristiska värld där Amerikanska storfilmer dubbas för den internationella marknaden.
 • Den åländske sjömannen Runar Husell på ett däck sittandes vis ett modellfartyg.

  Otrolig historia bakom ståtlig fartygsmodell

  15.09.2017Yle Fem
  I ett privathem i Mariehamn står en av världens största och mest detaljerade fartygsmodeller: den fyrmastade barken Ponape. Alla dess små detaljer är fullt fungerande. Det mest häpnadsväckande med modellen är inte detaljrikedomen, utan dess förhistoria.
 • Julie Rubow och Bjørn Jacobsen ute på sin gård.

  Alzheimer - ett stilla försvinnande

  11.09.2017Yle Fem
  Ett stilla försvinnande är en tvådelad dokumentär om Bjørn Jacobsen som 49 år gammal drabbas av Alzheimer. Dokumentärfilmaren Per Wennick har under ett års tid följt Bjørn och hans familj.
 • Laura Dekker står på däck ute till havs.

  Ensam jorden runt som 14-åring

  04.09.2017Yle Fem
  Laura Dekker föddes 1995 ombord under sina föräldrars långsegling till Nya Zeeland. Som 13-åring meddelade hon att hon hade intentioner att segla ensam jorden runt och väckte rubriker världen över. Som 14-åring gav hon sig av. Dokumentären Maidentrip följer hennes resa.
 • En flicka i sin pulpet i årskurs 1.

  Ett första skolår fyllt av känslor

  28.08.2017Yle Fem
  Sedan år 1997 börjar barn i Norge skolan det år de fyller 6 år. Max och Sofia är två av dem som börjar i en skola i Oslo. Deras första steg in i en mer vuxen värld börjar när de stiger in genom skolans dörr.
 • Sonita poserar framför en vägg med graffiti.

  Sonita - rappartist mot alla odds

  20.08.2017Yle Fem
  Sonita är 18 år, full av energi och fast besluten att en dag få leva som rappartist. Men hon har verkligheten emot sig. Hon är afghansk flykting som lever i de fattiga förorterna till Teheran. Hon saknar identitetshandlingar vilket försvårar allt praktiskt.