Hoppa till huvudinnehåll

Dokumentärprogram

 • Privat foto där Linda Bishop somnat i en hängmatta.

  Berättelsen om Linda Bishop och hennes väg mot döden

  11.02.20181Yle Fem
  En dag hittas en död kropp i en övergiven lantgård utanför huvudstaden Concord i delstaten New Hampshire. Det ser till en början ut som ett självmord med tillhörande avskedsbrev – men verkligheten är mer mångfacetterad än så.
 • Petra sitter vid en spegelvägg.

  Den snåriga vägen mot självacceptans

  05.02.2018Yle Fem
  Så länge Petra Nagel kan minnas har hon varit ovän med sin egen kropp. Hon tycker hela tiden den är fel - för ful, för tjock. I danska serien Petra älskar sig själv försöker hon bryta mönstret.
 • Svartvit bild av Schein i en pol där han på en badmadrass läser en bok.

  Paradoxen och gåtan Harry Schein

  04.02.2018Yle Fem
  Harry Leo Schein var en av den svenska efterkrigstidens mest prominenta och inflytelserika kultur­ och mediepersonligheter. Dokumentären Citizen Schein porträtterar en mångfacetterad, omdiskuterad och gåtfull ”selfmade man”.
 • Dick Holmström läser ett brev från sin mamma.

  Dick Holmström: Det här är första gången jag juttar on the record om min bakgrund

  27.01.20182Kultur och nöje
  När skådespelaren Dick Holmström var ett år gammal reste hans föräldrar utomlands, utan honom. Och på den vägen blev de. I radiodokumentären Brevmamman och tv-dokumentären Käraste Dick berättar han nu om saknad men också kärlek.
 • Svartvit bild av julfirande och sex personer som sitter runt ett bord.

  Fostersonens tack till de som byggde landet

  26.01.2018Yle Fem
  Oscar och Greta och huset de byggde är den svenska dokumentärfilmaren Tom Alandhs film om hans fosterföräldrar Oscar och Greta och deras liv under framväxten av det svenska folkhemmet.
 • En barn springer på ett öppet fält täckt av snö.

  Det du inte ser, det du kanske inte kan uppfatta

  21.01.2018Yle Fem
  Var går gränsen för medvetandet och är vi kopplade på sätt som vi aldrig visste? Hur långt når medvetandet? Dokumentären When you look away undersöker ämnet medvetande via metafysik i nära samarbete med forskare vid Niels Bohr-institutet vid Köpenhamns universitet.
 • Hulting i sin rollstol vid sidan av vägen i Afrika.

  När en bruten nacke inte tillåts vara ett hinder

  19.01.2018Yle Fem
  Den svenska läkaren Claes Hulting krossade sin sjätte halskota när han dök ner i vattnet år 1984. Han blev förlamad från bröstet och ner. Olyckan blev starten på en ny karriär och i dokumentären Afrika med bruten nacke får vi följa honom när han vill sprida vården för ryggmärgsskadade till Afrika.
 • Ett indiskt barnhemsbarn trycker ihop Rockys underläpp.

  Amatörtandläkare, clown, lärare, vän och pappa för HIV-smittade barn

  14.01.2018Yle Fem
  Amerikanska Rocky Braat drömde om att bli en framgångsrik grafisk designer när han en sommar mer eller mindre av en slump åkte till Indien. Han stannade kvar för att hjälpa HIV-smittade barn, kanska på grund av sin egna barndom. Dokumentären Bloodbrother berättar hans historia.
 • Soldat i solnedgång med helikopter i bakgrunden.

  Uppmärksammad dokumentärserie om Vietnamkriget

  09.01.20185Yle Fem
  Yle Teema sänder i januari en tiodelad ny serie om kriget i Vietnam. I toppregissören Ken Burns serie får publiken fördjupa sig i det tjugoåriga kriget med hjälp av gediget arkivmaterial, epokens musik, åtskilliga intervjuer och kända krigsfotografers dokumentation.
 • Musikern Thomas Enroth

  Socialt handikappade men multibegåvade musikern Thomas Enroth rördes av dokumentären om sig själv

  03.01.20189Yle Fem
  Musikern Thomas Enroth har kommit långt som musiker trots att han är något av en ensamvarg och litet socialt handikappad. Dokumentären om honom var en viktig punkt i karriären, berättar han dagen efter tv-premiären.
 • Programledare Sigurd Kongshøj Larsen i frisörsstolen.

  Mannen och kampen mot flinten

  11.12.2017Yle Fem
  Hurudan är en riktig karl? Kan han använda skönhetsprodukter och tillbringa timmar framför spegeln? Allt fler män satsar allt mer pengar på att förbättra sitt utseende, och störst fokus sätts på flinten. Dokumentären Mannen och månen tar en närmare titt på fenomenet.
 • Bild ur programmets vinjett där Gisle spyr glitter.

  Norska Gisle letar sin homosexuella identitet

  27.11.2017Yle Fem
  När Gisles älskling tar honom i handen blir han nervös och får ont i magen. Orsaken är att hans älskling är man, som han själv. I femdelade serien Jävla homo träffar han en rad människor för att om möjligt blir mer självsäker och hitta sin identitet.
 • En sjöjungfru vars nedre del är stickad simmar i klarblått vatten.

  Hantverket som sammanflätar världen

  27.11.2017Yle Fem
  Att virka och sticka är traditionellt hantverk som på senare år blivit en megatrend. I dokumentären Garn följer vi några internationella artister som gör garnet populärt på nya sätt.
 • Tre av Madonnas dansare poserar framför en tom pool.

  Dansarna som skulle leva upp till Madonnas ideal

  26.11.20172Yle Fem
  1990 slöt sig sju unga dansare till världsartisten Madonna och hennes mest kontroversiella turné. Fria, talangfulla och i tjugoårsåldern stod de inför sitt livs resa. Livet efter turnén blev inte så självklart som man hoppats på..
 • Porträtt av Nordenskiöld där han sitter med armarna i kors.

  En megastjärnas sista expedition

  20.11.2017Yle Fem
  1800-talet var den arktiska yrans tidevarv. Med vetenskapen som lans skulle de vita vidderna erövras och förnuftet undanröja vidskepelserna om polartrakterna. Dokumentären Nordenskiölds sista expedition berättar om sin tids megastjärna.
 • Läraren Kiet hjälper en av sina elever vid en pulpet.

  Fröken Kiet - inkörsporten till ett nytt land och en ny kultur

  19.11.2017Yle Fem
  Kiet Engel är typen av lärare som alla önskar sina barn. Hon är auktoritär men aldrig elak, hon är älskvärd men aldrig svag och hennes tålamod är oändligt. Nästan alla hennes elever har flyktingbakgrund.
 • Max Dobretsberger med en lipizzaner.

  Den perfekta hästen - den perfekta turistattraktionen

  12.11.2017Yle Fem
  Med stort engagemang och stor kunskap har generationer av hästavlare skapat en unik häst, lipizzanern. Men nu utmanas deras arbete av nya insikter inom genetik och kloning. Dokumentären Den perfekta hästen ger inblick både i hästavel och en av Österrikes största turistattraktioner.
 • La Chana dansar flamenco sittandes i sitt vardagsrum.

  Flamencodansarens revange

  05.11.2017Yle Fem
  La Chana, eller Antonia Santiago Amador, är en självlärd, romsk flamencodansare som trollband sin publik världen över med sina innovativa och våghalsiga rytmer på 60- och 70-talet. Ju bättre karriären gick, desto svårare blev det i privatlivet.
 • Bob Hunter och Ben Metcalfe ombord på båten Phyllis Cormack.

  Greenpeace - från liten anarkistisk grupp till stor miljöorganisation

  22.10.2017Yle Fem
  Dokumentären How to Change the World är berättelsen hur en grupp unga pionjärer skapade Greenpeace och hur organisationen utvecklades under de första åren.
 • Bella med sin lilla baby i famnen

  Ung mamma, tidigare missbrukare och alltid på fallrepet

  17.10.2017Yle Fem
  Tredelade dokumentärserie Aldrig backa följer tre unga mammor med olika bakgrund som varit längst ner på botten i svårt missbruk - men Sara, Bella och Javi lyckades börja ett nytt liv.