Hoppa till huvudinnehåll

Anjum Anand

 • Melonrasayana

  13.02.2010Recept
  I receptet används charentaismelon, men det går också bra att använda någon annan slags melon. Charentaismelonen är slät, med ett grågrönt skal med mörkare ränder. Den brukar väga lite under ett kilo. Köttet är djupt orange och mycket saftigt och aromatiskt. Charentais är en perfekt dessertmelon.
 • Ugnsstekt honungslamm

  13.02.2010Recept
  Den här lammrätten är lätt kryddig och smakar citron, men då man tar första tuggan känns den aningen söt. Honung och citron är en fantastisk kombination och kryddorna förstärker effekten. Lamm tar alltid lång tid att tillaga och det är också viktigt att låta lammet marinera tillräckligt länge.
 • Peshwari naan

  13.02.2010Recept
  Naanbröd behöver inte bara serveras till varmrätten. Här är ett recept på söta naanbröd med pistagemandlar och russin.
 • Svamppilaff

  13.02.2010Recept
  Hela, färska kryddor ger god smak, men har du inga hemma så går det bra att krydda med en rågad matsked garam masala som du lägger ner i pilaffen tillsammans med svampen. Om du inte har tillgång till färsk svamp kan du använda torkad, men tag då bara halva mängden och blötlägg svampen i hett vatten i omkring 20 minuter. Sila svampen och låt den rinna av väl innan du steker den.
 • Paneerost med spenat

  13.02.2010Recept
  Det här är en underbar sammetsmjuk rätt med stora, färska bitar paneerost. Kryddningen är inte överväldigande utan förhöjer spenatens och ostens verkliga smak. Du kan göra din egen paneer enligt Anjum Anands recept.
 • Kryddiga krabbkakor med tamarindmajonäs

  06.02.2010Recept
  Den peppriga tamarindmajonäsen är underbar tillsammans med krabbkakorna. Vill du ha en perfekt lunch kan du servera krabbakakorna med en sallad och stänka över salladssås.
 • Citronris

  06.02.2010Recept
  Den här risrätten från södra Indien passar bra med fisk, skaldjur och grönsaker. Curryblad används ofta i den här delen av landet. Lyckas du komma över en knippe färska curryblad, så går det bra att torka dem du inte genast behöver. Lägg dem på ett värmeelement, på en ren kökshanduk. Förvara de torra bladen i en lufttät burk.
 • Blåmusslor med kokosflingor

  06.02.2010Recept
  Det här är en rätt från Maharashtra som ligger vid kusten i sydvästra Indien. Den är mycket lätt att tillreda. Och det går snabbt.
 • Fiskcurry med kokosnöt

  06.02.2010Recept
  Kryddorna och de gröna chilifrukterna steks hela. Då ger de smak åt curryn, men den blir inte för stark. Också barn kan äta av den. Det är i fröna och mellanväggarna som det mesta av chilifruktens styrka sitter.
 • Lyxigt masalate

  06.02.2010Recept
  Det behövs inget specialte för den här kryddiga varma drycken som smakar underbart då det är kallt ute. Det går bra med vanliga, enkla tepåsar. Kryddningen gör susen.
 • Lammcurry med grön chili

  30.01.2010Recept
  I denna curry används två lite mer ovanliga kryddor som du kan hitta i asiatiska affärer. Nigellafrön har en mild lite nötaktig, men pepprig smak. De kan med fördel rostas innan du använder dem. Då framhävs smaken. De passar också bra i grönsaksrätter och bröd. Tamarindpasta görs av en tropisk frukt och används för att ge en lite syrlig smak åt asiatiska curryrätter.
 • Auberginer i yoghurt på bengaliskt vis

  30.01.2010Recept
  Den här grönsaksrätten passar mycket bra med lammcurry, men kan också serveras som en separat rätt. Yoghurt skär sig mycket lätt, så var försiktig då du hettar upp den. Rör ofta om i kastrullen och använd inte för hög värme.
 • Jaggery-valnötter

  30.01.2010Recept
  Jaggery är ett oraffinerat, mörkt, hårt socker som säljs i block. Det kallas också indiskt råsocker. Om det finns olika varianter så rekommenderas i allmänhet det hårdaste.
 • Pepprig varm kålsallad

  30.01.2010Recept
  Kålen ska inte bli sladdrig. Se upp med att inte steka rätten för länge. Det går bra att använda antingen savoykål eller vitkål.
 • Naan-bröd

  30.01.2010Recept
  Vissa recept på naan innehåller jäst, andra bakpulver och jäst och det här är den enklaste varianten som bakas enbart med bakpulver. Hur bröden egentligen ska gräddas i våra vanliga ugnar är ett frågetecken. Endel sätter ugnen på maximum, andra använder grill och medelvarm ugn.
 • Sydindisk grönsaksrätt

  23.01.2010Recept
  Det här receptet är bedrägligt lätt. Du kan byta ut grönsakerna i receptet till dina favoriter eller använda de grönsaker du råkar ha hemma.
 • Aningen söt bengalisk kikärtslinscurry

  23.01.2010Recept
  Socker används ofta i bengaliska recept. Ofta ännu mera än i den här curryn. Jag har slutat att använda färsk kokosnöt i mina recept. Torkade kokosflingor är så mycket lättare att använda. Men har du tid så blir det godare med färsk kokosnöt.
 • Söt saffransyoghurt (shrikand)

  23.01.2010Recept
  Smaksättningen av shrikand varierar från recept till recept. Ibland används bara mandel, ibland pistagenötter och mandel. Några kockar smaksätter shrikand med avrunnet mangomos. Nästan alla recept innehåller saffran och kardemumma.
 • Krämig lins och risrätt (khicheri)

  23.01.2010Recept
  Khicheri görs av ris och linser. Jag brukar använda brunt basmatiris och gröna linser, men vanligen används vitt ris och egentligen vilka linser som helst.
 • Kryddiga lammburgare

  16.01.2010Recept
  Det här låter kanske inte som en typisk indisk rätt och det är det inte. Men i Indien har man alltid ätit kebab. Antingen med tunnbröd eller utan.