Hoppa till huvudinnehåll

Elisabeth Morney

 • Tapasbricka

  Tapasbricka à la Kvarken

  23.09.2012Recept
  Tapasbricka à la Kvarken – smaka på världarvet! Elisabeth Morney besökte Valsörarna där Anita Storm bjöd på det här.
 • Okonomiyaki - japansk omelett

  Okonomiyaki - japansk omelett

  10.11.2010Recept
  Okonomiyaki är en sorts japansk omelett. Okonomi betyder ungefär ”Vad helst du önskar” och yaki betyder steka. Därför kallas den ibland för Japans pizza för att man kan använda så många olika ingredienser.
 • Pablos empanadas

  07.12.2008Recept
  Empanadas är ett slags köttpiråger som är ett vanligt argentiskt mellanmål, till och med populärare än pizza. Köttpirågerna blir alltid lite olika för alla viker ihop dem lite på sitt eget sätt.
 • Parathabröd med två fyllningar - indisk frukost

  23.11.2008Recept
  Fyllningen till den indiska frukosten kryddas med bland annat koriander, chili och garam masala. Garam betyder het och masala betyder kryddblandning.
 • Lagman - uigurisk pastarätt

  16.11.2008Recept
  Rätten kallas för Lagman och har liksom de flesta uiguriska rätter en historia. Lagman är de förälskades mat och äts traditionellt som bröllopsmat under någon av de många dagar som bröllopsfesten pågår. Den långa pastan ska önska det förälskade paret ett långt och sammanflätat liv.
 • Vårrullar med malet kött.

  Vårrullar

  09.11.2008Recept
  Vårrullar är traditionell vietnamesisk festmat. Men nuförtiden är de inte bara festmat utan vårrullar funkar även bra som en stadigt mellanmål. Billigt, gott och nyttigt menar Tuyet.
 • Strömming som säljs på torget

  Torkad strömming, barkbröd och surkål

  21.01.2007Recept
  Fest hade man även på 1700-talet både i slott och koja. ”Om en rik skulle veta hur en fattig kan må”, brukar man skämtsamt säga då man i enklare stugor smörjer kråset och mår riktigt gott.
 • Lutfisk med vitsås och ärter.

  Beredning av lutfisk

  26.11.2006Recept
  Det är inte många som tillverkar sin egen lutfisk. Men Wilhelm Tallgren i Malax gör det av födsel och ohejdad vana. Kunskapen har han fått av sin mamma och nu för han den vidare till alla och envar om själv vill prova på denna traditionella delikatess.
 • TRaditionell pasha med mönster

  Pasha och kulitj

  16.04.2006Recept
  Elisabeth tog repintåget till St Petersburg för att se hur familjen Mård firar påsk i Ryssland. Med sig fick hon fina upplevelser och goda recept.
 • Dricka jul i vikingastil

  18.12.2005Recept
  Mjöd, mjölk och öl var ädla drycker på vikingatid och ölet hade också en given plats i Vikingarnas midvinterblot.
 • Kaffedrinkar à la Elisabeth

  14.08.2005Recept
  Elisabeth, som vanligtvis brukar åka runt och titta hur folk bor, hittar vi för omväxlings skull i Strömsököket där hon berättar om sitt andra stora specialintresse vid sidan om boende - nämligen kaffe.